Σαμαράς: Είμαστε αντιπολίτευση, όχι δεκανίκι της κυβέρνησης

Σαμαράς: Είμαστε αντιπολίτευση, όχι δεκανίκι της κυβέρνησης
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Δευτέρα 18 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ ο πρόεδρος της Ν.Δ αναφέρθηκε στη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι σε μία συμφωνία, με φόντο τα σενάρια εκλογών πριν αυτή έλθει στη Βουλή. Γιατί επανέφερε τον όρο "υπέρβαση" και με ποιους ζήτησε συνεργασία. Εκλογικά σενάρια στο βάθος (Vid)

Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά άφησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς όσον αφορά στη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή απέναντι σε μία συμφωνία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνάρτησε την τελική απόφαση με το εάν το “πακέτο” θα περιλαμβάνει φοροεπιδρομή, υφεσιακά μέτρα και ανοικοδόμηση του κομματικού κράτους, δείχνοντας έτσι να κλείνει στην καταψήφιση της συμφωνίας με αντίστοιχα επιχειρήματα. Επανέφερε μάλιστα τον όρο “υπέρβαση” και μίλησε για συνεργασία με όλες τις δυνάμεις “που θέλουν να εμποδίσουν την καταστροφή” προκειμένου “να αλλάξει πολιτική”.

Η ομιλία που είχε ως φόντο τα σενάρια εκλογών πριν τη συμφωνία στη Βουλή, χαρακτηρίστηκε από σκληρές επιθέσεις προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. “Από την επομένη των εκλογών καλούμε την κυβέρνηση να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές, όμως η κυβέρνηση έχει ένα πρωθυπουργό παγιδευμένο σε ιδεοληψίες, εσωκομματικές ισορροπίες και προεκλογικά ψέματα.”

Απέδωσε δε επερχόμενη φοροεπιδρομή στον ιδιωτικό τομέα, στην επιθυμία της κυβέρνησης να ικανοποιήσει κομματική της πελατεία στο δημόσιο.

Χαρακτήρισε ιστορική ευθύνη του πρωθυπουργού να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, καλώντας τον κ.Τσίπρα να μη βάλει τις ιδεοληψίες μίας κλειστής κομματικής ομάδας πάνω από τα συμφέροντα του λαού.

“Αν κατανοεί την ανάγκη εθνικής συνεννόησης πέρα από τον κλειστό κομματικό μικρόκοσμο, εμείς δε θα κλείσουμε την πόρτα. Δεν είμαστε στείρα αντιπολίτευση αλλά θεωρουμε ολέθριο λάθος τη φοροεπιδρομή που ετοιμάζουν, την ύφεση που φέρνουν, το κομματικό κράτος που οικοδομούν”, είπε.

“Είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση, αλλά είμαστε αντιπολίτευση, όχι δεκανίκι της κυβέρνηση που δεν μπορεί να πείσει ούτε τους δικούς της” πρόσθεσε με νόημα ο κ.Σαμαράς και συνέχισε: “Κάποιοι συμβουλεύουν να δεσμευθούμε ότι θα ψηφίσουμε αυτά που ακόμη δεν είδαμε. Και ρωτώ αν δεν τα ψηφίσουν οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές πως θα εφαρμοστούν; Πως θα συνεχίσει να παίρνει η Ελλάδα χρηματοδότηση; Αυτό δε θα ήταν ο ορισμός της ακυβερνησίας;”

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της Ν.Δ εξέφρασε το φόβο ότι “η σημερινή κυβέρνηση ούτε μπορεί ούτε και θέλει να αλλάξει μυαλά και πολιτική. Υποσχέθηκε καλύτερη συμφωνία στον ελληνικό λαό μέσα σε ευρώ και όλα δείχνουν ότι φέρνει καινούρια συμφωνία μέσα σε μνημόνιο”.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη είτε να συγκρουστεί με τους εταίρους είτε με τους δικούς της, προσθέτοντας: “Εάν κάνουν το πρώτο θα είμαστε απέναντι, εάν κάνουν το δεύτερο, εάν τελευταία στιγμή συνέλθουν, εμείς θα βοηθήσουμε, αλλά προτείνοντας άλλη πολιτική χωρίς αντιευρωπαϊσμό και εμμονές”.

Ο κ.Σαμαράς δήλωσε επίσης: “Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις που θέλουν την ύστατη στιγμή να εμποδίσουν την καταστροφή. Και κάνω έκκληση από εδώ για τη σωτηρία της χώρας που είναι ακόμη εφικτή, αλλά ζητώ μεγάλη συνεννόηση για να αλλάξει χώρα πολιτική όχι για να στηρίξουμε αυτή την αδιέξοδη πολιτική” καταλήγοντας: “Μικροπολιτική μπορεί να κάνει ο καθένας κάθε στιγμή. Υπέρβαση μπορεί να κάνουν λίγοι και μόνο στις πιο κρίσιμες στιγμες του έθνους. Εμείς έτοιμοι και άλλη επιλογή για τη χώρα δεν υπάρχει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα