Σαμαράς: Εκλογή Προέδρου πρώτα από όλα

Συζήτηση για τον προϋπολογιμσό του 2015 στην Βουλή την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση για τον προϋπολογιμσό του 2015 στην Βουλή την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό αποσυνέδεσε την προεδρική εκλογή από τη συμφωνία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδεχομένως μπορεί να προηγηθεί η πρώτη. Γιατί αποκάλεσε αλαζονικό τον Τσίπρα και τι είπε για Ρωμανό (Vid)

Της Βίκυς Σαμαρά

Την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ως απόλυτη προτεραιότητα προκειμένου να τελειώσει η πολιτική αβεβαιότητα, που εμποδίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το κλείσιμο της συμφωνίας για την πιστωτική γραμμή στήριξης, όρισε στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Οι αναφορές αυτές του πρωθυπουργού (μίλησε σε αυτή τη λογική με επιτηδευμένα με αόριστο τρόπο δύο φορές) ερμηνεύθηκαν ως αποσύνδεση της διαδικασίας της προεδρικής εκλογής από τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία της επόμενης ημέρας, η οποία θα κριθεί από το Eurogroup της Δευτέρας. Εφόσον κλείσει σε αυτό συμφωνία για παράταση (ανεξαρτήτως διάρκειας) η επίσπευση της προεδρικής εκλογής θεωρείται βέβαιη, αν και ο κ.Σαμαράς δεν αναφέρθηκε ούτε στο χρόνο ούτε πολύ περισσότερο στο πρόσωπο.

Ο κ.Σαμαράς απάντησε σε υψηλούς τόνους στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά όσων βουλευτών πέραν των κομμάτων της συμπολίτευσης ψηφίζουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

“Απόψε μας απαγόρευσε ο αλαζονικος κ.Τσίπρας την ελευθερία γνώμης. Όποιος δεν ψηφίσει προϋπολογισμό και ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ.Τσίπρας θα τον θεωρήσει εξωνημένο, πουλημένο. Διέγραψε τη λέξη συνείδηση απόψε από τη Βουλή και τους βουλευτές της. Τέτοια βάναυση προσβολή της Βουλής και των βουλευτών δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία 30 χρόνια” είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

“Όμως εσείς που διαβάζετε τις δημοσκοπήσεις και έχετε καβαλήσει το καλάμι δε βλέπετε ότι ο κόσμος δεν θέλει εκλογές. Ποιος πάει λοιπόν κόντρα στην κοινωνία, αυτός που την ακούει ή αυτός που τη γράφει στα παλιά του παπούτσια;”, συνέχισε.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Σαμαρά στο Νίκο Ρωμανό, πολλώ δε μάλλον που ο πρωθυπουργός έχει τη Δευτέρα στις 11 το πρωί συνάντηση με τους γονείς του απεργού πείνας. Απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα ο πρωθυπουργός είπε: “Υμνήσατε έναν απεργό πείνας και ξεχάσατε ότι έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάσνικοφ”.

Ο κ.Σαμαράς χαρακτήρισε τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό σταθμό για τη χώρα καθώς όπως είπε λήγει μία μεγάλη και δύσκολη περίοδος και αρχίζει νέα φάση για την Ελλάδα. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, δήλωσε όμως ότι “και πάλι δε θα της περάσει” και σχολίασε ειρωνικά: “Μπορεί με την παρέα σας να συναντηθήκατε στα κλεφτά με τον πάπα αλλά δεν έχετε παπικό αλάθητο.”

Κατήγγειλε μάλιστα ότι οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και της τρόικας όσον αφορά στον προϋπολογισμό και την πιθανότητα/αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων ταυτίζονται κατά περίεργο τρόπο και τώρα όπως και στο παρελθόν. Ανέφερε ότι και στον προϋπολογισμό του 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούσε τα στοιχεία και “ το περίεργο είναι και ότι κάποιοι από την τρόικα το ίδιο έλεγαν και μερικούς μήνες αργότερα ζητούσαν πρόσθετα μέτρα λιτότητας”, προσθέτοντας ότι το ίδιο έγινε και με τον προϋπολογισμό του 2014.

“Η τρόικα λέει και τώρα ότι για να πιάσουμε το στόχο του 3% στο 2015 θα χρειαστούμε πρόσθετα μέτρα 1,7 δισ ευρώ. Εμείς και αυτή τη φορά το αρνούμαστε. Και μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι οι δικοί μας υπολογισμοί είναι ακριβέστεροι , της τρόικας πιο συντηρητικοί, ενώ εσείς βαθιά νυχτωμένοι”, δήλωσε ο κ. Σαμαράς πάντα απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

“Η διαφωνία μας με την τρόικα έχει μικρύνει αλλά δεν έχει μηδενιστεί. Η συμφωνία για την επόμενη ημέρα είναι στο τραπέζι. Ενδέχεται να υπάρξει μία καθυστέρηση για λόγους τεχνικούς, γιατί τα κοινοβούλια χρειάζονται χρόνο για να την ψηφίσουν. Αυτό θα το συζητήσουμε στο Eurogroup”, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι “Κανείς δεν αμφιβάλλει σήμερα ότι Ελλάδα θα βγει από την εποχή των μνημονίων αναγκαστικού δανεισμού”.

Αν και δεν έχει κλείσει η συμφωνία, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε πιστωτική γραμμή στήριξης που δεν είναι αναγκαστικός δανεισμός αλλά θωράκιση για να αποφευχθεί ο αναγκαστικός δανεισμός, διάρκειας ενός έτους. Επέσεισε τον κίνδυνο εάν γινόντουσαν όλα αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ οι αγορές να κλείσουν για τη χώρα, η οποία δε θα μπορεί εάν έχει επιστρέψει στα ελλείμματα να χρησιμοποιήσει ούτε τη γραμμή αυτή και άρα θα αναγκαστεί να πάει σε νέο μνημόνιο με ακόμη χειρότερους όρους.

“Το χρέος είναι βιώσιμο δεν είναι φαγώσιμο” είπε ειρωνικά ο πρωθυπουργός κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ πως όταν λέει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο δίνει γραμμή στις αγορές να μη δανείσουν τη χώρα. “Μεταξύ Ελλάδας και κόμματος είστε με το κόμμα,εμείς είμαστε με την Ελλάδα” είπε απευθυνόμενος και πάλι στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές κάλεσε τον καθένα να αναλάβει τις ευθύνες του.

Κατηγόρησε επίσης προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει μαζέψει στο κόμμα του όλους τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές. “Είστε ο εκπρόσωπος όλων εκείνων που μας έβαλαν σε κρίση. Είστε το ατύχημα που δε θα συμβεί στη χώρα. Δεν είστε ο επαναστάτης που οραματίζεται το μέλλον, είστε το τελευταίο αποκούμπι των βολεμένων”, είπε.

“Η ψήφιση του πρώτου ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης αυτά αποτελούν πραγματική επανάσταση”, πρόσθεσε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σαμαράς
SHARE:

24Media Network