Σαμαράς: Να αποδεσμευτούμε από Πρέσπες – Όχι στον λαθροεποικισμό

Σαμαράς: Να αποδεσμευτούμε από Πρέσπες – Όχι στον λαθροεποικισμό
Ο Αντώνης Σαμαράς Eurokinissi

Αιχμές εκ δεξιών στην κυβέρνηση και επίθεση στην “ευρωγραφεοκρατία για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Κάλεσε Μητσοτάκη να επιμείνει στην αποδέσμευση από τη συμφωνία των Πρεσπών. Καρφιά κατά Παυλόπουλου- Μεϊμαράκη

Σε πλήρη αντιδιαστολή με την μετριοπαθή κεντρώα φιλελεύθερη ατζέντα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο γαλάζιο συνέδριο αποτέλεσε ένα απόλυτα δεξιό μανιφέστο. Ένα μανιφέστο με πολλές αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, αλλά και όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ.Σαμαράς καταρχήν σχολίασε ότι η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε πολύ καλά, όπως δείχνει και η αποδοχή στις δημοσκοπήσεις για την κατάργηση του άσυλου ανομίας στα Πανεπιστήμια, για τη αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, για την αλλαγή του Συντάγματος και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου από τις βουλευτικές εκλογές και κυρίως για τη μείωση της φορολογίας και την μελλοντική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

“Αυτά όλα ο λαός τα εγκρίνει! Καθαρά… Σε ένα μόνο κυριαρχεί μια γενική δυσαρέσκεια. Πρόκειται για το λαθρομεταναστευτικό” πρόσθεσε προκαλώντας αίσθηση.

“Εγώ, συμμαχητές και συμμαχήτριες, έτσι το λέω! Γιατί αυτό είναι. Και αν ξεκινάμε διστάζοντας να πούμε την αλήθεια, δεν θα πείσουμε τον κόσμο, που ξέρει πια την αλήθεια” πρόσθεσε, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος ακόμη και από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

“Έκανε άριστα η κυβέρνηση που διευκρίνισε, αρχή-αρχή, ότι από το σύνολο όσων βρίσκονται παγιδευμένοι στα hot spots σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα δεν είναι πια πρόσφυγες! Είναι μετανάστες που μπήκαν παράνομα! Άρα, είναι παράνομοι μετανάστες! Λαθρομετανάστες…Που πρέπει να τους ξεχωρίζουμε από όσους μπαίνουν νόμιμα. Γιατί αλλιώς αδικούμε τους νόμιμους μετανάστες”, είπε ο κ.Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι αληθινοί πρόσφυγες, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Γενεύης, είναι πια ελάχιστοι.

Δήλωσε μάλιστα ότι οι Έλληνες, είμαστε σε πολύ μεγάλο βαθμό παιδιά και εγγόνια προσφύγων και μεταναστών, “αλλά οι Μικρασιάτες Έλληνες που ήλθαν το ’22 δεν έκαναν «εισβολή» στην Ελλάδα. Και οι Έλληνες που πήγαν τις επόμενες δεκαετίες μετανάστες, δεν μπήκαν παράνομα ως «εισβολείς» στις υπερπόντιες χώρες που τους υποδείχθηκαν”. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να δικαιολογήσει ακραίες αντιδράσεις, ενώ φυσικά κινήθηκε σε τελείως αντίθετη λογική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Μη τα μπερδεύουμε λοιπόν. Δείχνουμε κάθε ευαισθησία στους αληθινούς πρόσφυγες. Που, όμως, είναι πια ελάχιστοι. Αλλά εδώ μιλάμε για την συντριπτική πλειονότητα όσων μπαίνουν πλέον, που είναι παράνομοι μετανάστες ή λαθρομετανάστες” επέμεινε.

Ο πρώην πρωθυπουργός μάλιστα εξαπέλυσε επιθεση στην ΕΕ κάνοντας λογο για ευρώ-γραφειοκρατία που δεν μπορεί να διευθετήσει τι θα γίνει με τα 4 χιλιάδες «ασυνόδευτα παιδιά», και η οποία “ καλό είναι να μη μας κάνει υποδείξεις” καθώς όπως είπε: “Μαθήματα από «ανεύθυνους παρατηρητές», που βλέπουν και σχολιάζουν από μακριά, δεν δεχόμαστε.”

Υποστήριξε ενθέρμως τα κλειστά κέντρα και πολύ πιο γρήγορες αποφάσεις για χορήγηση ασύλου και επαναπατρισμό. Επισήμανε όμως ότι ο κόσμος αδημονεί καθώς οι ροές έχουν διογκωθεί και υποστήριξε:

“Η Τουρκία απέκτησε επί ΣΥΡΙΖΑ ένα όπλο πίεσης και εκβιασμού της Ελλάδας – που πριν δεν είχε:

Όσο εμείς ελέγχαμε τι περνάει από τα σύνορά μας, τη στρόφιγγα την κρατούσαμε εμείς κλειστή…

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τα σύνορα στις αρχές του 2015, τη στρόφιγγα την κρατάει πια η Τουρκία! Και την ανοίγει όποτε θέλει, όσο θέλει, πιέζοντας την Ευρώπη – αλλά κυρίως εκβιάζοντας την Ελλάδα.”

Με ρητορική που θύμιζε κόμματα που εχουν μείνει εκτός κοινοβουλίου, ισχυρίστηκε μάλιστα ότι: “Η χώρα μας υφίσταται πλέον ένα άτυπο λαθρο-εποικισμό.Μπαίνουν όσοι θέλουν, ακόμα και από χώρες, όπως το Μαρόκο και η Τυνησία και το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που δεν έχουν κανένα πόλεμο”.

Ο κ.Σαμαράς υπερασπίστηκε δε τις αντιδράσεις. “Υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τα ανοικτά κέντρα, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, για τα οποία αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι ούτε ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι” είπε.

Κατηγόρησε δε την ΕΕ ότι: “Κοιμάται την ώρα, που εμείς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή”.

Ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να προκαταλάβει ότι όποιος αποκαλεί αυτές τις απόψεις του ακροδεξιές ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ και τους “κονδυλοφόρους του”. Επικαλέστηκε δε ότι αντίστοιχες απόψεις έχει εκφράσει και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν: “Ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του «μεταρρυθμιστικού κέντρου» στην Ευρώπη! «Ακροδεξιός» και ο Μακρόν;”

Σχολίασε δε ότι κατήγγειλαν κάποιοι ως ρατσιστή και ξενοφοβικό τον πατέρα Αντώνιο της Κιβωτου του Κόσμου.

“Να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών”

Βόμβες όμως έριξε ο πρώην πρωθυπουργός και όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Όχι μόνο επέμεινε στην κριτική για το περιεχόμενο της, υποστηρίζοντας ότι με το βέτο Γαλλίας, Ολλανδίας και Δανίας “παρέμειναν μόνον οι δικές μας πλήρεις παραχωρήσεις, που είχαν γίνει εξ αρχής. Ενώ οι Σκοπιανές μελλοντικές δεσμεύσεις είναι στον αέρα” και ότι “αφού μπήκαν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, άρχισαν οι αμφιβολίες… για το ίδιο το ΝΑΤΟ”. Αλλά επέμεινε και στην αποδέσμευση από τη συμφωνία, καρφώνοντας ευθέως την κυβέρνηση για ωραιοποίηση της συμφωνίας.

Καταρχήν μιλησε σε προσωπικό επίπεδο, λέγοντας με νόημα: “Όταν δίνεις μια μάχη, δεν έχει σημασία αν δίπλα σου πολλοί έχουν κουραστεί. Σημασία έχει αν εσύ συνεχίζεις να νοιάζεσαι για μια μάχη που – το ξέρεις – έχει τη μεγάλη αξία της.”

Και πρόσθεσε: “Το πολιτικό ερώτημα είναι πώς θα αποδεσμευτούμε, χωρίς να πληρώσουμε κόστος. Κι αυτό δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη – πάντως γίνεται. Γιατί πρόκειται για συμφωνία που δεν περπατάει, ούτε μέσα, ούτε έξω, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε στην Ευρώπη…

Κατανοώ αυτό που λέει ο πρωθυπουργός: ότι δεν μπορούμε να αποδεσμευτούμε από τη Συμφωνία αυτή από τη μια μέρα στην άλλη, με το έτσι θέλω… Όμως, δεν μπορούμε και να ωραιοποιούμε μια Συμφωνία που εμείς οι ίδιοι την έχουμε καταγγείλει ως «επιζήμια» και «απαράδεκτη». Και που επί πλέον, δεν περπατάει.”

Ο κ.Σαμαράς πάντως παραδέχθηκε πως όποια κίνηση δεν μπορεί να γίνει άμεσα, αλλά αφορά το μέλλον.

Επίθεση σε Τουρκία- καρφιά σε Παυλόπουλο Μεϊμαράκη

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης και με την ευκαιρία κάρφωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο λέγοντας “Δεν είναι «φαιδρότητες» οι κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή…Είναι ευθεία απειλή!”

Ως προς τη συναψη συμφωνίας για την ΑΟΖ της Κρήτης, με μιαν σκιώδη κυβέρνηση της Λιβύης – που η ίδια ελέγχει ελάχιστο μέρος της χώρας της, είπε: “Προσέξτε: δεν μιλάνε πια για νοτίως του Καστελόριζου. Μιλάνε για ανατολικά και νοτίως της Κρήτης. Αυτά μόνο τις τελευταίες μέρες.

Και συνεχίζουν, βέβαια, τις ασφυκτικές πιέσεις σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.” Εκτίμησε ότι: “Χρειάζεται νέα πολιτική απέναντι στην Τουρκία…Εμείς ανοίξαμε το δρόμο νέων συμμαχιών – και με το Ισραήλ και με την Αίγυπτο.Πάντως, η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου, από μόνη της, δεν αρκεί…Και κινήσεις κατευνασμού, δεν ωφελούν!

Τάχθηκε δε κατά οποιασδήποτε συναίνεσης με ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας έτσι καρφιά για τη στάση της ΝΔ επί Μεϊαμαράκη το 2015, αλλα και δείχνοντας τη διαφωνία του για συναίνεση για την επανεκλογή Παυλόπουλου.

“Χρειάζονται ευρύτερες συμμαχίες.Δηλαδή συναίνεση! Αλλά συναίνεση για να χτυπήσουμε τις στρεβλώσεις και ό,τι μας κρατά πίσω. Όχι «συναίνεση» με τους υποστηρικτές του μπάχαλου!

Όχι «συναίνεση» με όσους στηρίζουν τα «τάγματα εφόδου»! Είτε της Χρυσής Αυγής είτε της ακροαριστερής τρομοκρατίας…Όχι «συναίνεση» με όσους ανοίγουν τα σύνορα σε λαθρομετανάστες! Όχι «συναίνεση» με όσους κατασκεύασαν σκευωρίες, που σήμερα σαν βόμβες γυρνάνε πάνω στα κεφάλια τους. Όχι «συναίνεση» με όσους εχθρεύονται την ανταγωνιστικότητα και υπονομεύουν κάθε φιλελεύθερη μεταρρύθμιση. Όχι «συναίνεση» με όσους υπερφορολογούν τα πάντα και αναδιανέμουν τη φτώχεια. Όσο «λαϊκισμός» είναι τα απίστευτα ψέματα του Τσίπρα, άλλο τόσο λαϊκιστές θα είχαμε γίνει κι εμείς, αν ξαφνικά δίναμε συγχωροχάρτι και κάναμε “συναίνεση” με τέτοιες ακρότητες” είπε χαρακτηριστικά.

Μειμαράκης: Οι νέες διαχωριστικές γραμμές ειναι με όρους μέλλοντος

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος ιδεολογικά κινήθηκε όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης χωρίς όμως να μπει στη διαδικασία να απαντήσει ευθέως στον κ.Σαμαρά.

“Αυτό το τριήμερο δεν συναντηθήκαμε για να πανηγυρίσουμε τις εκλογικές μας νίκες, αλλά για να επιβεβαιώσουμε τη σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματός μας και να επαναπροσδιορίσουμε την πολιτική βάσει των νέων δεδομένων.

Αποδείξαμε ότι λειτουργούμε ως μεγάλη και υπεύθυνη παράταξη, που ασκεί πολιτική ανοιχτών οριζόντων και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κοινωνία” είπε ο κ.Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: “Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας και φθηνής δημαγωγίας. Είναι ένα κόμμα που πορεύεται με σοβαρότητα, διαλέγεται και συζητά με όρους μέλλοντος. Μια παράταξη διαρκώς μετεξελισσόμενη με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό. Είμαστε ένα λαϊκό κόμμα, που εκφράζει τις προσδοκίες και τα συμφέροντα ολόκληρου του ελληνικού λαού. Μια παράταξη με έμφαση στην κοινωνική προστασία και δικαιοσύνη, που αρνείται να εξαρτηθεί από οικονομικές και κομματικές ελίτ.”

Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: “Η προχθεσινή σας ομιλία, που είχε έντονα στοιχεία αυτοκριτικής, μας χαροποίησε, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα, χωρίς κραυγές και χωρίς να αλλοιώνουμε τη φυσιογνωμία μας ή να δημιουργούμε ρωγμές στην εικόνα του κόμματος, να ασκούμε εποικοδομητική κριτική με ευπρέπεια” στεκόμενος ιδιαίτερα στη συνεχή επικοινωνία με το κόμμα που πρέπει όπως είπε “να παραμείνει ζωντανό και σήμερα επαναπροσδιορίζει το ρόλο του, χωρίς τον νοσηρό κομματισμό, που έχουμε καταδικάσει. Πρέπει να εκφράζει την κοινωνία και τα οράματά της, στη βάση αξιών και προοπτικών που ενώνουν.”

Ο κ.Μεϊμαράκης εκτίμησε εξάλλου ότι: “Οι παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει, αλλά είναι υπαρκτές. Οι πολίτες μας κρίνουν με όρους μέλλοντος .Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε έναν κόσμο απαιτητικό κι εμείς πρέπει να τρέξουμε. Με τα λάθη του παρελθόντος έχουμε χάσει χρόνο” και πως: “Οι νέες διαχωριστικές γραμμές είναι με όρους μέλλοντος, απέναντι στο αρρωστημενο περιβάλλον του χθες.”

Αβραμόπουλος: Μεσαία τάξη και στόχευση στο χώρο του κέντρου

Αλλά και ο απερχόμενος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος προέβη στο δικό του κεντρώο μανιφέστο στηρίζοντας πλήρως τη γραμμή Μητσοτάκη και εστιάζοντας στη μεσαία τάξη.

Σημείωσε ειδικότερα ότι με την πολιτική της κυβερνησης “σηματοδοτείται καθαρά και η επανασύνδεση της κεντροδεξιάς παράταξής μας με τη μεσαία τάξη της χώρας”. Εκτίμησε άλλωστε ότι η μεσαία τάξη υπήρξε και ο καθοριστικός παράγοντας της μεγάλης εκλογικής νίκης της 7ης Ιουλίου.

“Την ίδια στιγμή, γεφυρώνεται η μεσαία τάξη με το κομμάτι εκείνο του ελληνικού λαού, που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, ευρισκόμενο στα όρια της φτώχειας, ενισχύοντας την απαραίτητη κοινωνική συνοχή με συγκεκριμένες δράσεις και ακυρώνοντας την ψευδεπίγραφη συνθηματολογία των λαϊκιστών” συνέχισε και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα της κοινωνικής και εθνικής ενότητας είναι ο στόχος μας. Γιατί ακριβώς η κοινωνική και εθνική ενότητα, με άξονα τη μεσαία τάξη, είναι η ασπίδα στο ενδεχόμενο νέων κρίσεων, που ενδεχομένως το μέλλον μας επιφυλάσσει.”

Ο κ.Αβραμόπουλος σημείωσε ότι: “Η επιστροφή της φιλελεύθερης δημοκρατικής κεντροδεξιάς, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από το «πείραμα» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ακροδεξιάς, σηματοδοτεί τη νέα φυσιογνωμία του κόμματος στην προσπάθειά του να επανασυνδεθούν οι κοινωνικές τάξεις, ενώ συγχρόνως να διευρύνει τον διάλογο με ευρύτερα κοινωνικά στρώματα για όλα τα σύγχρονα προβλήματα” και κατέληξε: “Η στρατηγική στόχευση της νέας ηγεσίας στο σημείο που συναντώνται και μπορούν να συνομιλούν οι πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή στο χώρο του πολιτικού κέντρου, εν προκειμένω η εμφαντική ανάδειξη των χαρακτηριστικών του, δεν συνεπάγεται την ιδεολογική μετακίνηση του κόμματος. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, η ιστορική «παρεξήγηση» στους κόλπους της αστικής δημοκρατικής Παράταξης «διευθετήθηκε» ιδεολογικά το 1974 και επιλύθηκε οριστικά το 1978.”

Μαρινάκης: Εμεις εκπροσωπούμε την πραγματική πρόοδο

Για τρεις αλήθειες έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.

“Αλήθεια πρώτη: μεγαλώσαμε με ψέματα. Εμείς είμαστε αυτοί που εκπροσωπούν την πραγματική πρόοδο, τη δημοκρατία, την κοινωνική πολιτική και την αξιοκρατία και όχι κάποιοι άλλοι που θεωρούσαν ότι έχουν το μονοπώλιο. Η μεγαλύτερη υπηρεσία που προσφέρουμε στον τόπο, ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ότι αποκαθιστά την αλήθεια” είπε.

“Η δεύτερη μεγαλύτερη είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξαν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι: Εκείνοι δίχασαν, εμείς ενώσαμε. Εκείνοι υπόσχονταν, εμείς υλοποιούμε. Εκείνοι εφάρμοζαν πολιτικές για λίγους, ενώ εμείς κάνουμε πολιτική για όλους χωρίς να εξαιρούμε κανέναν από το πρόγραμμά μας. Δίνουμε ευκαιρίες σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα” συνέχισε.

“Η τρίτη μεγάλη αλήθεια είναι ότι εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε. Γιατί εμείς; Γιατί εμείς τα έχουμε καταφέρει ξανά. Γιατί εμείς νικήσαμε πρώτοι το λαϊκισμό. Όχι μόνο σε εκλογές. Σε πανεπιστήμια, σε επιστημονικούς συλλόγους, στην κοινωνία” κατέληξε.

Ο κ.Μαρινάκης έκλεισε την ομιλία του με τα λόγια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε μια από τις τελευταίες ομιλίες του, απευθυνόμενους στους νέους: «Δεν υπάρχει δεύτερος και τρίτος γύρος, φροντίστε κάθε αγώνας να είναι δικός σας», σχολιάζοντας: “Γιατί το δικό μας εμείς δεν έχει περιορισμούς, στεγανά και αστερίσκους. Το δικό μας εμείς είναι αληθινό. Χωράει όλους τους Έλληνες. Το δικό μας εμείς, το εμείς του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι ένα όραμα εθνικό που μόνο στόχο έχει να κάνει καλύτερες τις ζωές μας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο προσηλωμένοι, ακόμα πιο αισιόδοξοι, ακόμα πιο αποφασισμένοι.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα