Σχεδιάζουν από τώρα τη ΔΕΘ με το βλέμμα στην κοινωνία

Σχεδιάζουν από τώρα τη ΔΕΘ με το βλέμμα στην κοινωνία
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Η ΔΕΘ θα κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου για το επόμενο διάστημα με τον πρωθυπουργό να επιθυμεί μέσα από την φετινή διοργάνωση να δώσει το κοινωνικό στίγμα της κυβέρνησής του.

Κοινωνικό μέρισμα μεγαλύτερο των 2 δισ ευρώ προτίθεται να χορηγήσει στο τέλος του 2018 η κυβέρνηση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Νews 24/7 με βάση τα έως τώρα δημοσιονομικά στοιχεία εκτιμάται ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για διανομή μερίσματος και φέτος (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) λόγω των υπεραποδόσεων. Μάλιστα θα είναι αυξημένη κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο του 2017 διανεμήθηκαν 1,6 δισ ευρώ από το υπερπλεόνασμα.

Το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να είναι μία από τις κοινωνικές παρεμβάσεις υπέρ των πιο αδύναμων που θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ. Η φετινή διοργάνωση αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου ορόσημο καθώς σηματοδοτεί μία νέα πορεία της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια και την αρχή μίας νέας διαδρομής προς την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως φέτος στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησής του και να προχωρήσει σε εμβληματικές ανακοινώσεις μέτρων από την εφαρμογή των οποίων θα αποκατασταθούν αδικίες που υπέστησαν κοινωνικές ομάδες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει ήδη για φοροελαφρύνσεις καθώς και για αύξηση του κατώτατου μισθού. Όμως σύμφωνα με αρμόδιες πηγές δεν θα περιοριστεί μόνο σε αυτά αλλά θα δώσει το στίγμα των παρεμβάσεων της κυβέρνησής του που θα ανακουφίσουν πολίτες που υπέστησαν τα δεινά της κρίσης. Κάτι που ούτως ή άλλως περιγράφεται και στο σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας.

Ο Σεπτέμβριος του 2018 θεωρείται ιδιαίτερος κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Συμπληρώνονται τρία χρόνια κυβερνητικής θητείας και επί της ουσίας ο χρόνος θα αρχίσει να κυλά αντίστροφα για τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει ήδη έναν μεγάλο κυβερνητικό ανασχηματισμό προκειμένου να ανανεώσει το σχήμα με μία ομάδα προσώπων που θα “τρέξουν” και την προεκλογική περίοδο. Στην βάση αυτού του σκεπτικού δεν αποκλείονται ανοίγματα σε πρόσωπα από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ή ακόμη και συμμετοχή τεχνοκρατών στην νέα κυβέρνηση. Ο χρόνος του χαρακτηριζόμενου και “εκλογικού” ανασχηματισμού μπορεί να προσδιοριστεί για τα τέλη Αυγούστου -αρχές Σεπτεμβρίου λίγο μετά την έξοδο από το Μνημόνιο ή ακόμη και περί τα τέλη Ιουλίου ώστε τα νέα πρόσωπα να έχουν αναλάβει καθήκοντα πριν από το ξεκίνημα της νέας (μεταμνημονιακής) περιόδου.

Στο μεταξύ εντός του Ιουλίου και σε ημερομηνία κοντά στην επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δηλαδή το τρίτο δεκαήμερο του μήνα ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να παρουσιάσει την επίσημη κυβερνητική πρόταση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός απαντώντας στην επιστολή/πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά είχε τονίσει ότι οι αλλαγές δεν μπορεί να είναι ουδέτερες αλλά θα πρέπει να έχουν “προοδευτικό πρόσημο”. Με αυτόν τον τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να κάνει διακριτές τις διαφορές αντίληψης με την Νέα Δημοκρατία και να αναδείξει την διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στην πρόοδο και την συντήρηση. Συγχρόνως θα προκαλέσει το Κίνημα Αλλαγής να ανταποκριθεί στον διάλογο για την αναθεωρητική διαδικασία που ούτως ή άλλως το ίδιο ζήτησε με επιστολή της Προέδρου του προς τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα