Σε χαμηλές πτήσεις οι αντιπολιτευτικοί τόνοι της ΝΔ για τους δύο στρατιωτικούς

Σε χαμηλές πτήσεις οι αντιπολιτευτικοί τόνοι της ΝΔ για τους δύο στρατιωτικούς
Συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας Kate Smith, την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Σε ήπια γραμμή περί ολιγωριών και ψυχραιμίας για την αποφυγή αχρείαστων και αδικαιολόγητων εντάσεων κινείται η ΝΔ

Χαμήλωσε και άλλο τους όποιους -έστω λελογισμένους- αντιπολιτευτικούς τόνους είχε χρησιμοποιήσει η ΝΔ στο θέμα των κυβερνητικών χειρισμών για τους δύο Έλληνες στρτιωτικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές μετά το περιστατικό του Έβρου αλλά και της εν γένει στρατηγικής της κυβέρνησης στο θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις πρώτες ημέρες η ΝΔ εστίαζε σε ότι αφορά τις εσωτερικές πολιτικές πτυχές του ζητήματος να αναδεικνύει υπό τη μορφή ερωτημάτων το κατά πόσο η κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά τη σύλληψή τους.

Ακόμα και την πρώτη μέρα της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη δήλωσή του το πρωί της Τρίτης από τη Σύμη είχε ασκήσει σχετικά ηχηρή κριτική λέγοντας χαρακτηριστικά «καλώ τους αρμόδιους υπουργούς, έστω και με καθυστέρηση, να πράξουν όλα όσα πρέπει, για να τελειώσει εδώ η ανεπίτρεπτη ομηρεία» των δύο στρατιωτικών, ενώ προσέθεσε με νόημα ωστόσο ότι «δεν θέλω από το ακριτικό μας νησί, να διευρύνω την κριτική μου στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα». Μάλιστα το βράδυ της ίδιας μέρας είχε προτείνει τη σύσταση εθνικού συμβουλίου ασφαλείας για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Από χτες το πρωί όμως η ρητορική της ΝΔ ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένη με τα στελέχη της ΝΔ να προτάσσουν την «ανάγκη ενιαίας εθνικής στάσης» και να επισημαίνουν μόνο ή κυρίως ολιγωρίες και μια αρχική υποτίμηση εκ μέρους της κυβέρνησης των κινδύνων από την τουρκική προκλητικότητα. Σ’ αυτό το πνεύμα μάλιστα τοποθετήθηκε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ αλλά και στο Ραδιόφωνο 24/7 η Νίκη Κεραμέως. Αλλά και άλλα στελέχη όπως οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ, τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης ήταν σε αυτό το κλίμα.

Ακόμα πιο ενδεικτική της αλλαγής τόνων που επέλεξε το τελευταίο 24ωρο η ΝΔ για το ζήτημα ήταν και τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Ρόδο όπου συνέστησε «ψυχραιμία» για να αποφευχθεί μια «αδικαιολόγητη» και «αχρείαστη» κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ στη σύσκεψη με τους φορείς της Ρόδου στην εισαγωγική του ομιλία το βράδυ της Τρίτης είχε πάει ένα βήμα παραπέρα τοποθετώντας το ζήτημα της επίλυσης της έντασης της με την Τουρκία στο πλαίσιο της προώθησης ενός καινούργιου πλαισίου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «το οποίο δεν θα διέπεται από την εχθρότητα και από την ένταση των τελευταίων μηνών, αλλά θα κοιτάζει περισσότερο αυτά τα οποία μας ενώνουν και λιγότερο αυτά τα οποία μας χωρίζουν».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα