Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Με το φυσικό αέριο βασικό θέμα στην ατζέντα ξεκίνησε το γεύμα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα  ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για τη θεία Λειτουργία για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Με τον Τούρκο πρόεδρο συναντάται ο πρωθυπουργός στην Κωνσταντινούπολη με κύριο θέμα των συνομιλιών τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα η μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Θα συζητηθεί επίσης η δυνατότητα συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στο πλαίσιο του East Med, η κατασκευή του οποίου φαίνεται πως επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο με αμερικανικες ευλογίες, αλλά και η συνεργασία των δύο χωρών και με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στο θέμα της προμήθειας και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικου αερίου (LNG) απο την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή προς την ΕΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη  με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για το δεύτερο τετ α τετ των δύο ηγετών, αν και θα είναι ανεπίσημο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία η πρώτη του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη και η δεύτερη συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2019 στο Λονδίνο. Η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021 στο περιθώριο Συνόδου του ΝΑΤΟ και είχε σταθεί αφορμή για ένα μορατόριουμ μετά το θερμό καλοκαίρι του 2020.

Το Μαξίμου πάντως απορρίπτει τόσο τις ανησυχίες που εκδηλώνονται και στο εσωτερικό της ΝΔ για “παγίδα” Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και την κριτική πως η Τουρκία επέλεξε μία στάση όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία που ενισχύει το ρόλο της στην περιοχή, καθώς εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, σε αντίθεση με την ξεκάθαρη θέση της Αθήνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Νωρίτερα  ο πρωθυπουργός παρέστη στη Θεία Λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ στις 16:15 θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version