Σε φορτισμένο κλίμα η επίσκεψη Αβραμόπουλου στο ναύσταθμο Σαλαμίνας

Σε φορτισμένο κλίμα η επίσκεψη Αβραμόπουλου στο ναύσταθμο Σαλαμίνας
LEFTERIS PARTSALIS

Τιμές και δώρα με ιδιαίτερους συμβολισμούς απέδωσαν οι επιτελείς του στόλου στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τι ειπώθηκε για τα υποβρύχια

O απερχόμενος υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, λίγο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στην Ευρωπαική Επιτροπή,  εισκέφθηκε το Ναύσταθμο Σαλαμίνας και το Αρχηγείο Στόλου, όπου έζησε συγκινητικές στιγμές.

Αφού πήγε στα πολεμικά πλοία και στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα του ναυστάθμου ανέβηκε μαζί με τον αρχηγό του Ναυτικού αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Παναγιώτη Λίτσα στην αίθουσα συσκέψεων. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί οι διοικητές και οι επιτελείς του Στόλου προκειμένου να χαιρετήσουν τον υπουργό και του δώσουν δύο δώρα με ιδιαίτερους συμβολισμούς το καθένα.

Τιμές και δώρα με συμβολισμούς

Ο αντιναύαρχος κ. Λίτσας πήρε από τον υπασπιστή του ένα μπλε κουτί και είπε: "Είναι ένα ρολόι. Υπήρχε μέσα στα παλιά αντιτορπιλικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου". Ο υπουργός απόρησε και αμέσως  και ρώτησε αν το ρολόι δουλεύει. "Σας διαβεβαιώ ότι δουλεύει. Έχει επισκευαστεί σε δικό μας συνεργείο εδώ στο Ναύσταθμο. Κουρντίζει και διατηρείται το κούρδισμά του για 10 περίπου μέρες και δείχνει την ώρα σε 24ωρο. Και εργάζεται κανονικά.

Αυτό ήταν σε ένα αντιτορπιλικό τύπου Φλέτσερ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και λειτουργεί κανονικά", απάντησε ο Αρχηγός Στόλου.

Ο ευχάριστος αιφνιδιασμός στο Αρχηγείο Στόλου δεν σταμάτησε εκεί. Ο αντιναύαρχος κ. Λίτσας έδωσε κι ένα δεύτερο συμβολικό δώρο στον κ. Αβραμόπουλο. "Όταν παραδίδει κάποιος Διοικητής Αρχηγός στο Ναυτικό, το πολυτιμότερο πράγμα που παίρνει μαζί του φεύγοντας, είναι ο επισείοντας της Διοικήσεώς της. Νομίζω ότι και για εσάς είναι ο διακριτικός επισείοντας του Υπουργού. Κρατήστε τον να σας θυμίζει τις ημέρες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας", είπε.

Ο επεισείων είναι η στενόμακρη σημαία που έμπαινε στα κατάρτια των πολεμικών πλοίων από τα ρωμαϊκά χρόνια. Δίδεται τιμητικά σε κυβερνήτες πλοίων και αποτελεί την ύψιστη τιμή για τους διακεκριμένους αξιωματικούς. Ο συγκεκριμένος είχε τα λεγόμενα από τον κανονισμό "διακριτικά ΥΕΘΑ" και φυσικά αποτελεί την αυθόρμητη αναγνώριση του έργου ενός πολιτικού προϊσταμένου από τη στρατιωτική ηγεσία.

Σε φορτισμένο κλίμα η επίσκεψη Αβραμόπουλου στο ναύσταθμο Σαλαμίνας
LEFTERIS PARTSALIS

Στιχομυθία με νόημα για τα υποβρύχια

Αφορμή για μια ενδιαφέρουσα στιχομυθία έδωσε ο διοικητής Διοικητικής Μέριμνας του Ναυτικού, ο αντιναύαρχος Ηλίας Δημόπουλος που δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την αιφνιδιαστική επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα του Ναυστάθμου, την οποία έκανε για πρώτη φορά πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά τις ευχαριστίες του υπουργού, άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί μίλησαν για την προσφορά της Διεύθυνσης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού και τη συμμετοχή της στην παραλαβή των υποβρυχίων.

"Περάσαμε αυτά τα τελευταία χρόνια μεγάλες αγωνίες με τα υποβρύχια", παρατήρησε ο κ. Αβραμόπουλος. Τότε ο Αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας συμπλήρωσε: "Αν μου επιτρέπετε όμως, αν δεν ήσαστε εσείς και ο κύριος Αρχηγός να πάρετε την απόφαση και να ξεκινήσουμε, να μας δείξετε εμπιστοσύνη και να μας δώσετε θετικό πνεύμα δεν θα πετυχαίναμε τίποτα. Από κει ξεκινούν όλα".

"Προχωρήστε ακάθεκτοι. Εξάλλου εγώ είμαι βέβαιος ότι την ώρα εκείνη, προχθές, εσείς πρέπει να νοιώθατε μεγάλη χαρά και συγκίνηση", απάντησε ο κ. Αβραμόπουλος ενώ ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης σχολίασε χαμογελώντας: "Όλο το Ναυτικό, όλοι μας!".

Κι έπεται συνέχεια τη Δευτέρα, στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου "Ωκεανός" στον Σκαραμαγκά…

Σε φορτισμένο κλίμα η επίσκεψη Αβραμόπουλου στο ναύσταθμο Σαλαμίνας
LEFTERIS PARTSALIS
SHARE:

24Media Network