Σε πολιτική απομόνωση η κυβέρνηση για τις γυναικοκτονίες

Σε πολιτική απομόνωση η κυβέρνηση για τις γυναικοκτονίες
Υπό πίεση η κυβέρνηση για την νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Μέτωπο" από τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς δημιουργεί η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει μέτρα, αλλά ακόμη και να αναγνωρίσει τον όρο "γυναικοκτονία".

Σε πολιτική απομόνωση για ένα ακόμη θέμα, αυτό των γυναικοκτονιών, βρίσκεται η κυβέρνηση. Οι απανωτές καταγραφές δολοφονιών γυναικών το τελευταίο διάστημα και ο μακρύς κατάλογος των θυμάτων τα τελευταία χρόνια (13 γυναικοκτονίες το 2022) έφεραν τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς «απέναντι» στις κυβερνητικές επιλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ το ΚΚΕ και το Μέρα 25 εγκαλούν τα αρμόδια υπουργεία αλλά και την κυβέρνηση συνολικά όχι μόνον για απουσία συγκεκριμένων μέτρων αλλά και για έλλειψη πολιτικής βούλησης ακόμη και να «δει» το πρόβλημα.

Η κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αφορά ένα ζήτημα που αγγίζει ευρύτερα την κοινωνία ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, αφού τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της ευαισθητοποίησης στα ζητήματα αυτά. Επίσης θίγει τον «πυρήνα» των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Νέα Δημοκρατία υποσχόμενη αλλαγή τοπίου σε ζητήματα που αφορούν την δημόσια τάξη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντοπίζουν ότι ενώ υπήρξε σημαντική ένταση στην αύξηση του αστυνομικού αυταρχισμού, υφίσταται παράλληλα σαφής υποχώρηση στην αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος ασφάλειας: Της ενδοοικογενειακής βίας.

Αισθάνεται την πίεση η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση φαίνεται να αντιλαμβάνεται την πολιτική πίεση που υφίσταται για τις γυναικοκτονίες. Εξ’ ου και η «επιστράτευση» ενός κεντρικού στελέχους της, του γραμματέα του κόμματος Παύλου Μαρινάκη, προκειμένου να απαντήσει στις πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να επανακαταθέσει για 3η φορά τροπολογία με την οποία όχι μόνον εντάσσεται στον Ποινικό Κώδικα η έννοια της γυναικοκτονίας, αλλά προβλέπονται και σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Κι επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν γυναικοκτονίες ανέφερε ο γραμματέας της Ν.Δ Παύλος Μαρινάκης Eurokinissi

Ο Παύλος Μαρινάκης αποκάλεσε την πρόταση «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» υποστηρίζοντας πως από το 2021 στον ποινικό κώδικα «μοναδική ποινή για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι η ισόβια κάθειρξη, δηλαδή η εσχάτη των ποινών». Επίσης μπήκε σε …συμψηφιστική λογική αναφερόμενος στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και λέγοντας ότι «μήπως επί των ημερών τους δεν διαπράττονταν γυναικοκτονίες;».

Ο γραμματέας της Ν.Δ υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής λέγοντας ότι εκτός από την αυστηροποίηση της νομοθεσίας θεσμοθετήθηκε «νέα επιχειρησιακή δομή της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας» όπως και η «λειτουργία 44 συμβουλευτικών κέντρων του δικτύου δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων που λειτουργούν σήμερα».

ΣΥΡΙΖΑ: Διστάζουν ακόμη και για το αυτονόητο

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι τους έχει προβληματίσει με έντονα αρνητικό τρόπο όχι μόνον η κυβέρνητική πολιτική αλλά και η αντίληψη που φαίνεται να κυριαρχεί στην Νέα Δημοκρατία για το σημαντικό θέμα της έμφυλης βίας. Μάλιστα θυμίζουν και παλιότερες δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας, Μαρίας Συρέγγελα που εκτιμούσε το 2021 ότι «δεν υπάρχει έξαρση στις δολοφονίες με έμφυλη διάσταση, αλλά στις καταγγελίες βίας».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει στην τροπολογία για την αναγνώριστη της γυναικοκτονίας στον ποινικό κώδικα που έχει καταθέσει στην Βουλή ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αλλά η κυβέρνηση την αρνήθηκε. Όπως επισήμανε σε δήλωσή της η αρμόδια για ζητήματα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία «η κυβέρνηση διστάζει ακόμα να πράξει το αυτονόητο: να κατονομάσει σωστά αυτή την εγκληματική πράξη και να αποδεχθεί έτσι ότι το φύλο του θύματος είναι, στην προκείμενη περίπτωση, το κυρίαρχο κριτήριο στην επιτέλεση του συγκεκριμένου εγκλήματος, το οποίο λειτουργεί συνήθως ως τιμωρητική πράξη ώστε να δημιουργηθεί σχετικός νομικός μηχανισμός για τη θεσμική προστασία των γυναικών-υποψήφιων θυμάτων».

Επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε για το ίδιο θέμα ότι «μπορεί το κάθε κόμμα να αντιλαμβάνεται με διαφορετικούς κοινωνικοπολιτικούς όρους τα εγκλήματα με γυναίκες ως θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Κανείς όμως δε μπορεί να κρύβεται πλέον. Να το λέμε με το όνομά του. Πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό έγκλημα που γίνεται λόγω φύλου και με όρους σεξισμού, έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Πρόκειται για γυναικοκτονίες οι οποίες μάλιστα έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. Ο όρος «γυναικτονία» πρέπει επιτέλους να συμπεριληφθεί στο Ποινικό μας Δίκαιο». Η βουλεύτής Ειρήνη Αγαθοπούλου τόνισε πως «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν διαδικασίες για τη δημιουργία νέων δομών, και από την ημέρα που ανέλαβε η ΝΔ την διακυβέρνηση τα αιτήματα για τη δημιουργία νέων δομών σε όλη την Ελλάδα είναι πάρα πολλά και σε αυτό η κυβέρνηση κωφεύει».

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του προβαίνει μεταξύ άλλων σε έναν θλιβερό απολογισμό λέγοντας ότι «με θλίψη και οργή παρακολουθούμε τον κατάλογο των γυναικοκτονιών στη χώρα μας να μην έχει τέλος, με 3 νέες δολοφονίες γυναικών να προστίθενται μέσα σε ένα 48ωρο, μετρώντας ήδη 13 θύματα μέσα στο επτάμηνο του 2022. Οι δύο πρώτες έγιναν μέσα σε μόλις ένα 24ωρο με θύματα των συζύγων μια 56χρονη γυναίκα στο Ρέθυμνο και μια 40χρονη στη Ζάκυνθο, ενώ σήμερα το πρωί μια 17χρονη κοπέλα ήταν το νέο θύμα μιας ακόμα γυναικοκτονίας από τον σύντροφο της που καταζητείται. Για μια ακόμη φορά βλέπουμε το ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται».

ΠΑΣΟΚ: Διάλογος για νέο νομοθετικό πλαίσιο

Πολιτική πρωτοβουλία όμως για τα ζητήματα των γυναικοκτονιών ανέλαβε και το ΠΑΣΟΚ. Ξεκινώντας μάλιστα καμπάνια διαβούλευσης με την κοινωνία η οποία θα συμβάλει στην διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα προτείνει. Μάλιστα την πρωτοβουλία ανακοίνωσε μέσω των social media ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος, αναδεικνύοντας την σημασία που δίνεται στο θέμα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «σε επόμενο στάδιο συγκροτημένα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα συζητήσει με νομικούς, γυναικείες οργανώσεις, εμπλεκόμενες κρατικές αρχές κλπ προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ενιαίο και ολιστικό πλαίσιο αντιμετώπισης που δεν θα αντιμετωπίσει μόνο το θέμα της απονομής δικαιοσύνης αλλά και τις απαραίτητες δομές για την στήριξη, την απομάκρυνση της γυναίκας από το κακοποιητικό περιβάλλον, την στήριξη με εργασία κ.λ.π».

Η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «έκρηξη περιστατικών γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας, αφορά ολόκληρη την κοινωνία» τονίζοντας πως «παρά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση που φέρνει η οδυνηρή συχνότητα τους, αυτή δεν έχει μεταφραστεί ακόμη σε μέτρα που θα πάψουν να προδίδουν την εμπιστοσύνη των γυναικών στην πολιτεία».

Κρατικές δομές ζητά το ΚΚΕ

Στο ζήτημα της ανυπαρξίας κρατικών δομών εστιάζει το ΚΚΕ αναγνωρίζοντας πως «οι τρεις αποτρόπαιες δολοφονίες γυναικών, που έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια των συντρόφων και πρώην συντρόφων τους μέσα στα τελευταία 24ωρα, ξαναφέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για ολόπλευρη προστασία των γυναικών από τους παράγοντες που τις αφήνουν εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και στη βία».

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ζητά την «δημιουργία, χρηματοδότηση και λειτουργία ενός εκτεταμένου δικτύου δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, ξενώνων για τη φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, συμβουλευτικών κέντρων στελεχωμένων με ειδικευμένο, επαρκές και μόνιμο προσωπικό». Επίσης όμως συμφωνεί με την «αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τους δράστες» εκτιμώντας ότι επίσης «είναι όρος και προϋπόθεση για την προστασία των γυναικών από το φαινόμενο της βίας που εκδηλώνεται στο πλαίσιο της οικογένειας και των συντροφικών σχέσεων». Επίσης κάνει λόγο για την ανάγκη να αντιμετωπιστούν «αντιδραστικές αντιλήψεις και πρακτικές για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα» αλλά και «απέναντι στο βάρβαρο, εκμεταλλευτικό σύστημα που τις θρέφει και τις αναπαράγει».

Μέρα 25: Ο Μητσοτάκης δεν αναφέρει τον όρο γυναικοκτονίες

Την αναγνώριση του αδικήματος της γυναικοκτονίας ζητά και το Μέρα 25. Φαίνεται να εκτιμά όμως ότι μια τέτοια αντίληψη είναι μακριά από αυτή που έχει το Μέγαρο Μαξίμου. Θυμίζει ότι «ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, παρουσίαζε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, χωρίς να αναφέρει λέξη για τις γυναικτονίες. Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο ακροδεξιός Υπουργός του, ο κ. Βορίδης, που μιλούσε για «ανθρωποκτονίες σε συνθήκες ενδοοικογενειακής βίας», χωρίς κι αυτός φυσικά να κάνει λόγο για γυναικοκτονίες».

Μάλιστα το Μέρα 25 αναφέρεται και στην πρόσφατη αστυνομική επίθεση σε διαδήλωση κατά της έμφυλής βίας λέγοντας πως «δεν φτάνει που ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσιάρας συνεχίζουν να αρνούνται την ύπαρξη γυναικοκτονιών, ενώ αυτές έχουν γίνει πια τραγική καθημερινότητα, στέλνουν κιόλας τους άνδρες των ΜΑΤ του κ. Θεοδωρικάκου να καταστείλουν με βία και αγριότητα τις γυναίκες που βγήκαν να διαδηλώσουν κατά της έμφυλης βίας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα