Οι γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα

Οι γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα
Διαμαρτυρία κατά των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας στο Σύνταγμα George Vitsaras / SOOC

16 ιστορίες γυναικών που δολοφονήθηκαν λόγω του φύλου τους σε έναν μόλις χρόνο στην Ελλάδα.

Μέχρι και τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο 16 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στην Ελλάδα μέσα στο 2021. Από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου σε διάστημα δηλαδή μόλις 14 ημερών 4 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια των συντρόφων τους.

Αρκετές από αυτές είχαν προειδοποιήσει για την κακοποίησή τους είτε τις αρχές είτε κοντινά τους πρόσωπα. Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν τις προστάτευσε.

Κι’ όλα αυτά ενώ ακόμα γίνεται δημόσιος διάλογος για το εάν ο όρος «γυναικοκτονία» είναι, ή όχι δόκιμος. Όλα αυτά ενώ ακόμα το κράτος αδυνατεί να προστατέψει θεσμικά τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο.

*Μετράμε 16 γυναικοκτονίες και όχι 17 καθώς το NEWS 247 επιλέγει να μην συμπεριλάβει στην κατηγορία αυτή το συμβάν της Αργολίδας την 1η Οκτωβρίου του 2021, όπου ηλικιωμένος σκότωσε τη γυναίκα του και ύστερα αυτοκτόνησε, καθώς στην προκειμένη περίπτωση τίθεται ζήτημα ψυχικής υγείας και το περιστατικό χρήζει διαφορετικής προσέγγισης.

1. 17 Ιανουαρίου – Χανιά – Βασιλική 54 ετών

Η Βασιλική ήταν 54 ετών, χωρισμένη μητέρα τριών παιδιών. Ο 48χρονος Νορβηγός γυναικοκτόνος ήταν ο σύντροφός της. Στις 17 Ιανουαρίου αποφάσισε να τη δολοφονήσει με 14 μαχαιριές μέσα στο σπίτι που διέμεναν στα Μεσκλά του δήμου Πλατανιά. Διέφυγε από το σημείο με το αυτοκίνητο της γυναίκας του και συνελήφθη δύο ημέρες αργότερα, στις 19 Ιανουαρίου στην περιοχή Λινοπεράσματα Ηρακλείου. Εμφανίστηκε μετανιωμένος ενώ στην απολογία του υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το θύμα είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. “Έχω πολεμήσει στο Αφγανιστάν, είμαι μαχητής”, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς και υποστήριξε πως έχει εκπαιδευτεί στις ειδικές δυνάμεις της χώρας του. Κρίθηκε προφυλακιστέος.

2. 5 Απριλίου – Μακρινίτσα – Κωνσταντίνα, 28 ετών

Στις 5 Απριλίου δολοφονήθηκε η 28 ετών Κωνσταντίνα από τον εν διαστάσει σύζυγό της στη Μακρινίτσα Πηλίου. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ ο δράστης μετέβη στο σπίτι των πρώην πεθερικών του και σκότωσε την εν διαστάσει σύζυγό του μαχαιρώνοντας την ίδια και τον αδερφό της που προσπάθησε να τον εμποδίσει. Ο 31χρονος φέρεται να είχε κατ’ εξακολούθηση κακοποιητική συμπεριφορά ενώ η γυναίκα είχε ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του. Τη μέρα της δολοφονίας της είχε μάλιστα ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση και την προστασία της της με την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο μετά τις απαραίτητες συστάσεις ο δράστης αφέθηκε ελεύθερος και λίγες ώρες αργότερα πραγματοποίησε το άγριο φονικό.

3. 11 Μαϊού – Γλυκά Νερά – Κάρολαιν, 20 ετών

Ήταν 11 Μάϊου όταν η 20χρονη Κάρολαιν άφηνε την τελευταία της πνοή, στραγγαλισμένη μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά και όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε συγκλονισμένη την αναζήτηση των “δραστών που μπήκαν στη μεζονέτα προκειμένου να κλέψουν το ζευγάρι”. Όμως το αφήγημα του συζύγου της Μπάμπη Αναγνωστόπουλου γκρεμίστηκε όταν 37 ημέρες αργότερα συνελήφθη από την αστυνομία για τη δολοφονία της γυναίκας του. Ο δράστης δήλωνε πίστη στην αστυνομία ώστε να βρει τους δράστες της ιστορίας που ο ίδιος συνέθεσε. Ο 31 ετών πιλότος, που πλέον βρίσκεται στη φυλακή, έριξε τις ευθύνες της πράξης του στο θύμα κάνοντας λόγο για συχνούς καυγάδες και “κρυμμένα μυστικά”.

4. 3 Ιουνίου – Αγία Βαρβάρα – Ελένη, 64 ετών

Ήταν 3 Ιουνίου και η 64 ετών Ελένη, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά, επέστρεφε στο πατρικό της από τη δουλειά, όταν ο πρώην σύζυγός της, την πλησίασε και την πυροβόλησε εν ψυχρώ στον λαιμό και τον ώμο. Η γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στην άσφαλτο. Οι μαρτυρίες των γειτόνων αποκάλυψαν ότι κακοποιούνταν κατ’ επανάληψη ενώ είχε καταγγείλει τον δράστη στις αρχές, οι οποίες προχώρησαν σε “συστάσεις”. Ο γυναικοκτόνος παρουσιάστηκε στο Α.Τ. την επόμενη ημέρα, ομολογώντας το έγκλημα και παραδίδοντας στους αστυνομικούς το όπλο. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

5. 16 Ιουλίου – Φολέγανδρος – Γαρυφαλλιά, 26 ετών

Στις 16 Ιουλίου του 2021, η 26χρονη Γαρυφαλλιά θα ανασυρθεί νεκρή από θαλάσσια περιοχή της Λυγαριάς στη Φολέγανδρο, όπου και βρισκόταν για διακοπές με τον 30χρονο φίλο της. Ο ίδιος παρέμενε άφαντος μέχρι που εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή του νησιού. “Ήταν η κακιά η ώρα. Χάλασε η φάση”, είπε στους αστυνομικούς μια μέρα μετά τη δολοφονία. Όπως αποδείχθηκε έδειρε τη Γαρυφαλλιά, την έσυρε και την πέταξε ζωντανή στη θάλασσα όπου τελικά πνίγηκε.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για τη γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο Eurokinissi

6. 30 Ιουλίου – Δάφνη – Άνίσα, 31 ετών

H Ανίσα δολοφονήθηκε στις 30 Ιουλίου από το σύζυγό της στο διαμέρισμά τους στη Δάφνη. Το ιατροδικαστικό πόρισμα έδειξε ότι η γυναίκα έφερε 2 τραύματα στην τραχηλική χώρα ενώ δεν υπήρχε κανένα ίχνος πάλης. Βρισκόταν απλά ξαπλωμένη στο κρεβάτι της χωρίς να φαντάζεται τι θα ακολουθήσει. Το μαχαίρι ήταν διαμέτρου 28 εκατοστών. Ο συζυγοκτόνος μετά το έγκλημα παραδόθηκε στην αστυνομία και έκανε λόγο για «ζήλια». Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση καθώς και για οπλοφορία- οπλοχρησία. Στο συγκεκριμένο περιστατικό αίσθηση είχε προκαλέσει η ανάρτηση γειτόνισσας του ζευγαριού μερικές ημέρες πριν, σύμφωνα με την οποία στις 11 Ιουλίου είχε καλέσει την αστυνομία καταγγέλλοντας ενδοοικογενειακή βία. Όμως η αντίδραση των αρχών ήταν ανεπαρκής αφού δεν μπήκαν καν στον κόπο να ελέγξουν το περιστατικό. Τελικά δύο εβδομάδες μετά η Ανίσα δολοφονήθηκε.

7. 3 Αυγούστου – Λάρισα – Μαρία, 43 ετών

Το πρωί της Τρίτης, την 3η του Αυγούστου ο γυναικοκτόνος προσέγγισε την 43χρονη σύζυγο και μητέρα των παιδιών του Μαρία, στην ταβέρνα όπου δούλευε και την σκότωσε πυροβολώντας την οκτώ φορές, μπροστά στους υπόλοιπους εργαζομένους. Ο δράστης κάλεσε ο ίδιος την αστυνομία στις 10.30 το πρωί και συνελήφθη. Φαίνεται να ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα του τον απατούσε ενώ εκείνη είχε ήδη ξεκινήσει τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να πάρει διαζύγιο. Το θύμα είχε τραύματα από σφαίρες στο θώρακα αλλά και στο κεφάλι.

8. 8 Αυγούστου – Ρέθυμνο – Σταυρούλα, 47 ετών

Η Σταυρούλα δολοφονήθηκε μπροστά στα μάτια της 20χρονης κόρης της. Ο 49χρονος δράστης προσέγγισε το σπα, στο Πάνορμο Μυλοποτάμου Κρήτης, ιδιοκτήτρια του οποίου ήταν η 47χρονη Σταυρούλα, μητέρα δύο παιδιών και την εκτέλεσε εν ψυχρώ με μια κυνηγετική καραμπίνα. Ο δολοφόνος αμέσως μετά το έγκλημα εξαφανίστηκε από τον Πάνορμο. Τον εντόπισαν οι αστυνομικοί αιμόφυρτο σε κοντινή απόσταση. Είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι για να δώσει τέλος στη ζωή του. Το μέγεθος του τραυματισμού ήταν τέτοιο που το πρόσωπο του δράστη ήταν αγνώριστο. Μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Λίγες ημέρες αργότερα κατέληξε. Η γυναίκα είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι δεχόταν απειλές.

9. 23 Αυγούστου – Θεσσαλονίκη – Ελένη, 55 ετών

Η Ελένη ήταν 56 ετών από τη Γεωργία. Έπεσε νεκρή από μαχαιριές από τα χέρια του συντρόφου της. Οι καβγάδες μεταξύ τους ήταν συχνοί ενώ πριν τον Δεκαπενταύγουστο το θύμα είχε καλέσει την αστυνομία καθώς είχε φοβηθεί για τη ζωή της. Οι γείτονες μαρτυρούν πως έβλεπαν τον σύντροφό της Ελένης να τριγυρνάει μεθυσμένος. Η γυναίκα παρακάλεσε για τη ζωή της. Ο γυναικοκτόνος ήταν αδίστακτος. Λίγες ημέρες μετά απαγχονίστηκε στις φυλακές χρησιμοποιώντας τη γάζα με την οποία είχε δεμένο το χέρι του.

10. 2 Σεπτεμβρίου – Κυπαρισσία – Μόνικα, 42 ετών

Το “τσιμεντωμένο” πτώμα της Δώρας, ετών 42, μητέρα τριών παιδιών, βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού της στην Κυπαρισσία ενώ η ίδια αγνοούνταν για επτά μήνες. Οι έρευνες στράφηκαν αμέσως στον πρώην σύντροφό της ο οποίος είχε εγκαταλείψει τη χώρα. Σύμφωνα με τους συγγενείς του θύματος ήταν βίαιος ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα με το αλκοόλ. Συνελήφθη από τις αρχές και στις 12 Δεκεμβρίου εντοπίστηκε απαγχονισμένος στο κελί του.

11. 22 Σεπτεμβρίου – Ρόδος – Δώρα, 32 ετών

Η Δώρα, ετών 31 δολοφονήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου. Το έγκλημα έγινε στη μέση του δρόμου, με τον 40 ετών πρώην σύντροφο της να την δολοφονεί με κυνηγετική καραμπίνα. Η γυναίκα είχε διακόψει τη σχέση τους πρόσφατα. Είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό της στην οδό Μόσχας. Ο δράστης επέβαινε σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, την πλησίασε και τη σκότωσε πυροβολώντας με την καραμπίνα 2 φορές. Λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία οι αρχές έλαβαν κλήση να μεταβούν σε σπίτι που βρισκόταν σε κοντινή περιοχή. Ένα άτομο ηλικίας 40 ετών είχε αυτοπυροβοληθεί. Ήταν ο δράστης του φονικού. “Χωρίς την καλή μου δεν έχει νόημα να ζω” είχε γράψει σε σημείωμα που βρέθηκε στο διαμέρισμά του.

12. 29 Οκτωβρίου – Ιεράπετρα – Νεκταρία, 48 ετών

Η Νεκταρία, μητέρα τεσσάρων παιδιών, δολοφονήθηκε στην Ιεράπετρα της Κρήτης από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις μεταξύ των δύο ήταν τεταμένες. Ο γυναικοκτόνος μετέβη στον χώρο εργασίας του θύματος και της επιτέθηκε προκαλώντας της απανωτά χτυπήματα με μαχαίρι. Αμέσως μετά την αποτρόπαια δολοφονία ο 54 ετών άντρας μετακινήθηκε σε κοντινό βραχώδες και παραθαλάσσιο σημείο απειλώντας πως θα αυτοκτονήσει. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο δράστης είχε αναφέρει στον κύκλο του πως θα την σκότωνε, όμως κανείς δεν είχε πιστέψει ότι το εννοούσε.

13. 29 Νοεμβρίου – Θεσσαλονίκη – Ντεμέκ, 48 ετών

Με 23 μαχαιριές στο θώρακα, την κοιλία και τα άκρα δολοφόνησε μέσα στην κρεβατοκάμαρα, ο 49 ετών άντρας τη σύζυγό του Ντεμέκ στη Θεσσαλονίκη. “Παιδιά, σκότωσα τη γυναίκα μου” είπε στους αστυνομικούς. Ο πατέρας φέρεται να ήταν αντιμέτωπος με έντονα ψυχολογικά προβλήματα, ενώ σύμφωνα με τη μαρτυρία του γιου του, τους τελευταίους 3 μήνες είχε υποτροπιάσει. “Ήταν βίαιος” ανέφερε ο γιος του, ο οποίος μάλιστα είχε ζητήσει τον εγκλεισμό του πατέρα του σε ίδρυμα.

14. 6 Δεκεμβρίου – Λακωνία – Ελόνα, 36 ετών

Ο 40χρονος κάλεσε το Αστυνομικό Τμήμα Ευρώτα και τους είπε να πάνε σπίτι καθώς είχε σκοτώσει τη γυναίκα του. Η Ελόνα 30 ετών ήταν νεκρή με τα δύο παιδιά της να κοιμούνται σε διπλανό δωμάτιο. Πίστευε ότι τον απατάει. Διαπληκτίστηκαν. Την άρπαξε με τα χέρια από το λαιμό και την στραγγάλισε. Ο δράστης συνελήφθη, σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος του για ανθρωποκτονία και αναμένεται να οδηγηθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

15. 10 Δεκεμβρίου – Αλεξανδρούπολη – Τζεβριέ 29 ετών

Ήταν 29 ετών και μητέρα τριών παιδιών. Τελικά υπέκυψε στα τραύματά της μετά τον ξυλοδαρμό από το σύζυγό της. Άφησε την τελευταία της πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου νοσηλευόταν εδώ και τέσσερις ημέρες. Και οι δύο είπαν στους γιατρούς ότι έπεσε από σκάλα όμως το ιατροδικαστικό πόρισμα διέψευσε το αφήγημα. Η γυναίκα είχε υποστεί σοβαρές βλάβες στα όργανά της. Υπεβλήθη σε τέσσερα χειρουργεία ενώ νοσούσε και από κορονοϊό. Η σύνθλιψη του ύπατος και η ρήξη σπλήνας, δεν είναι συμβατές με πτώση από σκάλα.

16. 13 Δεκεμβρίου – Νέα Μάδυτος – Αλεξάνδρα 55 ετών

Μέχρι και τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το άρθρο η 55 ετών Αλεξάνδρα ήταν το τελευταίο θύμα της πατριαρχίας. Δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, ο οποίος μάλιστα ντύθηκε έτσι ώστε η εικόνα του να παραπέμπει σε γυναικεία μορφή, προκειμένου να μπερδέψει τις αρχές. Την δολοφόνησε πυροβολώντας την απανωτά. Εισέβαλε στο ζαχαροπλαστείο όπου η γυναίκα μετά το ανθρωποκυνηγητό είχε βρει καταφύγιο στις 10 το πρωί. Την πυροβόλησε τρεις φορές και τράπηκε σε φυγή. Εντοπίστηκε, εξετάστηκε, ομολόγησε τις πράξεις του και συνελήφθη, ενώ σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία για ανθρωποκτονία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα