Σενάρια εκλογών αναστατώνουν τη Ν.Δ, η ηγεσία όμως περιμένει παράδοση εξουσίας

Σενάρια εκλογών αναστατώνουν τη Ν.Δ, η ηγεσία όμως περιμένει παράδοση εξουσίας
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος στη Καστοριά την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες σε φόντο ρήξης προβληματίζει τους γαλάζιους και συζητήθηκε σε δείπνο βουλευτών στο σπίτι της Μπακογιάννη προχθες, με συνδαιτημόνες μεταξύ άλλων Στυλιανίδη και Δένδια. Στο περιβάλλον Σαμαρά πάντως έχουν τελείως διαφορετικές εκτιμήσεις

Το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να προσφύγει στις κάλπες σε φόντο ρήξης και να αξιοποιήσει εκλογικά οργή των ψηφοφόρων για τη στάση των δανειστών, προβληματίζει πολλούς στη Νέα Δημοκρατία. Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προκάλεσε μάλιστα ακόμη πιο έντονη σεναριολογία.

Η ηγεσία όμως εκτιμά ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά και πως ουσιαστικά ο κ.Τσίπρας θα αναγκαστεί να παραδώσει την εξουσία: Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χθες συμμετείχε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πριν τη Σύνοδο Κορυφής, όπου το ελληνικό ζήτημα κυριάρχησε και οι ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς δεν έκρυβαν την καχυποψία τους απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει υπό το βάρος μίας δυσάρεστης συμφωνίας κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.

“Είναι πιθανό να υπάρξει μία συμφωνία, όμως αυτή θα βρίσκεται μεταξύ των δύο τελευταίων προτάσεων της Ελλάδας και των θεσμών. Δύσκολα θα μπορέσει να την περάσει ο κ.Τσίπρας από το ίδιο του το κόμμα. Και εάν θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης, δε διευκολύνει Ν.Δ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να την ψηφίσουν. Επομένως δεν θα έχει διέξοδο”, προβλέπει στενός συνεργάτης του κ.Σαμαρά.

Η ίδια πηγή δεν απέκλειε και τη ρήξη, εκτιμούσε όμως ότι και σε αυτή την περίπτωση ο κ.Τσίπρας οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς και ότι εκλογές υπό συνθήκες όχι απλά capital control, αλλά bank holiday (δηλαδή με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να μην μπορούν να κάνουν καν αναλήψεις ή πληρωμές) θα αναδείκνυαν και πάλι τη Ν.Δ ως τη βασική φιλοευρωπαϊκή επιλογή.

Ουκ ολίγοι γαλάζιοι όμως αντιμετωπίζουν τέτοια σενάρια ως φρούδες ελπίδες της ηγεσίας του κόμματος, σημειώνοντας ότι τα αυτοαποκαλούμενα φιλοευρωπαϊκά κόμματα δηλαδή ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αθροίζουν μόνο 106 βουλευτές, άρα έτερη κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να σχηματιστεί από την παρούσα Βουλή. Κατά συνέπεια ανησυχούν για την πιθανότητα ρήξης μετά εκλογών σε αντιευρωπαϊκό κλίμα, καθώς ακόμη και στη Ν.Δ πολλοί αναγνωρίζουν ότι η στάση των εταίρων είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων και το ενδεχόμενο εκλογών συζητήθηκε και σε δείπνο βουλευτών προχθες το βράδυ στην οικία της Ντόρας Μπακογιάννη στη Γλυφάδα.

Συνδαιτημόνες ήταν οι Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Γκιουλέκας, Κώστας Τσιάρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Θόδωρος Καράογλου, ενώ δεν κατάφεραν να παραστούν οι επίσης προσκεκλημένοι Άννα Καραμανλή και Γιώργος Βλάχος. Πρόκειται για μία ομάδα, που συνομιλεί και συναντάται τακτικά μετά τις εκλογές, χωρίς όμως προς το παρόν εσωκομματικό δια ταύτα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα