Τα σενάρια να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γιώργο Παπανδρέου για Επίτροπο

Τα σενάρια να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γιώργο Παπανδρέου για Επίτροπο
Ο Γιώργος Παπανδρέου Eurokinissi

Στις Βρυξέλλες πολλοί θα ήθελαν να δουν τον πρώην πρωθυπουργό στην επόμενη Κομισιόν και δη διάδοχο της Μογκερίνι. Η κίνηση που θα μπορούσε να κάνει ο Τσίπρας στο πλαίσιο της προσπάθειας να χτίσει τη νέα κεντροαριστερά, πως τα σενάρια αυτά συνδέονται με εκλογές τον Οκτώβριο και οι φόβοι της ΝΔ. Από την κυβέρνηση πάντως δεν επιβεβαιώνουν τέτοια πιθανότητα

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Επίτροπος με πρόταση ΣΥΡΙΖΑ; Το σενάριο αυτό, που ξεκινά από τις Βρυξέλλες, κι όμως δεν είναι τόσο απίθανο όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται.

Στη Νέα Δημοκρατία (δημοσίως τουλάχιστον) οι περισσότεροι εκτιμούν ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο ή μια φορά προσπαθούν εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση να φέρουν την εκλογική ώρα όσο το δυνατόν συντομότερα. Ο Αλέξης Τσίπρας (επίσης δημοσίως τουλάχιστον) επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Και αυτό ενδέχεται πράγματι να μην είναι η τυπική δήλωση ενός πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία (καθώς άλλωστε οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται), αλλά όντως το σχέδιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους, που συνδέονται μεταξύ τους:

Πρώτον, διότι στόχος του κ.Τσίπρα είναι (με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και αφότου ξεφορτώθηκε τον Πάνο Καμμένο, τον οποίον στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός εξώθησε στην έξοδο από την κυβέρνηση, αφού είχε εξασφαλίσει τους 151) να προχωρήσει το σχέδιο για τη “νέα κεντροαριστερά” και να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο ηγέτης του χώρου και το πρόσωπο πίσω από το οποίο θα συνασπιστούν οι “προοδευτικές δυνάμεις” απέναντι “στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό”. Για να το κάνει αυτό χρειάζεται χρόνο. Και ενώ πράγματι μία ήττα σε ευρωεκλογές έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι δυσκόλεψε τη θέση πρωθυπουργών όπως ο Αντώνης Σαμαράς,αλλά και ο Κώστας Καραμανλής, υπάρχει και η λογική “κάν’ το όπως ο Σημίτης”, καθώς εκείνος έχασε στις ευρωεκλογές του 1999 αλλά κατάφερε να κρατηθεί στην εξουσία στις εκλογές του 2000, έστω και κυριολεκτικά οριακά.

Δεύτερον, διότι εκλογές το Μάιο ενέχουν το ρίσκο σε περίπτωση ήττας να χαρίσει ο κ.Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη θέση του επόμενου Έλληνα Επιτρόπου, η οποία ανάλογα και τον τομέα ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμης πολιτικής σημασίας. Ενέχουν επίσης το ρίσκο να μην προλάβει να ορίσει εκείνος τη διάδοχο της Ξένης Δημητρίου στον Άρειο Πάγο, μία θέση επίσης καθοριστική δεδομένου ότι ορισμένοι στη ΝΔ (με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά) απειλούν πως όταν επιστρέψουν στην εξουσία θα κινηθούν κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κομμάτι που συμπληρώνει το παζλ και καθιστά την εικόνα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 στις Βρυξέλλες πολλοί θα ήθελαν να δουν τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σε υψηλόβαθμη θέση στην Ευρώπη. Και δη να διαδεχθεί τη Φεντερίκα Μογκερίνι στη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, δηλαδή στη θέση του “υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ”.

Τον κ.Παπανδρέου για Επίτροπο βεβαίως δύσκολα θα μπορούσε να προτείνει το ΚΙΝΑΛ, ακόμη και ως κυβερνητικός εταίρος θέτοντας το αίτημα αυτό ως όρο για τη συμμετοχή σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Εξάλλου η στάση του ΚΙΝΑΛ στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την πολιτική του επιβίωση και αυτή δε θα διασφαλιζόταν σε αυτή την περίπτωση. Άρα ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τον κ.Τσίπρα, ο οποίος θα προχωρούσε έτσι σε ένα ακόμη άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τη Χαριλάου Τρικούπη για συνεργασία και συμπόρευση, ενώ θα απειλούσε να κόψει 1% με 2% από το ΚΙΝΑΛ στην κάλπη.

Της προσοχής των προσεκτικών παρατηρητών δεν διέλαθε εξάλλου ότι στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha ο κ.Τσίπρας επιτέθηκε κατά τρόπο που δεν συνηθίζει στον Κώστα Καραμανλή, επιρρίπτοντας το κύριο βάρος της ευθύνης για την κρίση που οδήγησε στο μνημόνιο στη δική του κυβέρνηση, ενώ ήταν πολύ επιεικής με την κυβέρνηση Παπανδρέου για την οποία είπε ότι έκανε “ορισμένες λάθος επιλογές”.Το ΚΙΔΗΣΟ βέβαια με ανακοίνωση του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και πάλι για κάλυψη στην κυβέρνηση Καραμανλή, όμως η διαφορά της ρητορικής αυτής με τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν όταν κατηγορούσε το Γ.Παπανδρέου ως τον πρωθυπουργό που υπέγραψε το μνημόνιο, είναι εμφανής. Σημειωτέον δε ότι προσφάτως στη Βουλή ο κ.Τσίπρας είχε πει στον κ.Μητσοτάκη ότι εκείνος έρχεται στο Κοινοβούλιο σε αντίθεση με του προκατόχους του, με την εξαίρεση του κ.Παπανδρέου, όπως είχε υπογραμμίσει. Ενώ ήδη η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ με τους “γιωργοπαπανδρεϊκούς” έχει γίνει πράξη στην υπουργοποίηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Από την κυβέρνηση πάντως σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνουν τέτοια πιθανότητα. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στενοί συνεργάτες του κ.Παπανδρέου επίσης δεν επιβεβαίωναν ούτε και διέψευδαν τα σενάρια να προτείνει ο κ.Τσίπρας τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για Επίτροπο, δηλώνοντας άγνοια περί σχετικών συζητήσεων αν και προφανώς οι ΓΑΠικοί θεωρούν ότι ο ρόλος αυτός θα του ταίριαζε, συμπληρώνοντας όμως ότι αυτή είναι μία πρόωρη συζήτηση, η οποία θα εξαρτηθεί και από τις ισορροπίες. Διότι καταρχήν ο κ.Παπανδρέου μετά την απόφαση Γεννηματά να προχωρήσει στον ενιαίο φορέα, πρέπει να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί τη διάλυση του ΚΙΔΗΣΟ και την ένταξη του στο ενιαίο κόμμα, όπου δε θα έχει όμως προφανώς την ίδια ισχύ.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη πάλι ευλόγως διαψεύδουν μετά βδελυγμίας ή ξορκίζουν αυτό το ενδεχόμενο. Σημειώνουν δε ότι ο κ.Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στην Αχαϊα όπως το επιθυμούσε. Υπενθυμίζεται ότι το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στην Αχαϊα δεν είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο μαζί με τα υπόλοιπα, καθώς τα τοπικά στελέχη αντιδρούν στην υποψηφιότητα Παπανδρέου δεδομένου ότι θα ήταν σίγουρη η εκλογή του και άρα θα έμενε εκτός ο νυν βουλευτής Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Σημειώνουν επίσης ότι στελέχη πολύ κοντά στο Γιώργο Παπανδρέου έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα είναι υποψήφιοι με το ΚΙΝΑΛ: Ο Γιώργος Πεταλωτής στο Νότιο Τομέα της πρώην Β΄Αθηνών και ο Μιχάλης Καρχιμάκης στο Δυτικό Τομέα.

Υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ για την Ευρωβουλή θα είναι και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος όμως σε αντίθεση με το Γιώργο Παπανδρέου έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά και μεταξύ αδελφών ακόμη υπάρχουν ενίοτε σοβαρές πολιτικές διαφωνίες…

Πάντως η συζήτηση για το ευρωπαϊκό μέλλον του Γιώργου Παπανδρέου δεν έχει να κάνει με τη στάση του απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, την τύχη της οποίας δε μπορούσε έτσι κι αλλιώς να επηρεάσει, αφού δεν είναι βουλευτής, αν και πολιτικά βεβαίως η παρέμβαση του προκάλεσε αίσθηση και σχόλια για τη “νέα κεντροαριστερά”, ενώ κατα την ψήφιση της συμφωνιας των Πρεσπών ήταν σαφές ότι ο κ.Τσίπρας υπολόγιζε στο κενό που εκτιμουσε ότι η στάση του ΚΙΝΑΛ στο θέμα αυτό αφήνει στο χώρο. Η κ.Γεννηματά πάντως στη συνέντευξη της στον Alpha πριν την ψηφοφορία είχε δηλώσει ότι είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά είχε απευθύνει μήνυμα στον πρώην πρωθυπουργό να διαφυλάξει την ενότητα του χώρου.

Και στη ΝΔ όμως ανησυχούν για τα ανοίγματα Τσίπρα στην κεντροαριστερά και τη στάση ή και την τύχη του ΚΙΝΑΛ, όπως έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις Μητσοτάκη ήδη από την ψήφο εμπιστοσύνης. Διότι όχι μόνο προφανώς δεν θέλουν ένα κεντροαριστερό μέτωπο απέναντι, αλλά και γιατί το ΚΙΝΑΛ είναι ο μόνος πιθανός σύμμαχος στην επόμενη Βουλή, όπου και να έχει αυτοδυναμία η ΝΔ θα έχει μπροστά της την προεδρική εκλογή του 2020. Για αυτό τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τα περί σκηνοθετημένου διαζυγίου Τσίπρα- Καμμένου, υπενθυμίζουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ παλαιότερα απέναντι σε ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι, ενώ ο κ.Μητσοτάκης από την Κρήτη σχολίασε καυστικά ότι ο κ.Τσίπρας τώρα ξέχασε τι έλεγε, ντύθηκε δήθεν μετριοπαθής και “σε λίγο θα μας πει ότι είναι και βενιζελικός”, και ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών σχολίασε ειρωνικά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να εμφανιστεί ως ο ηγέτης μίας νέας κεντροαριστεράς.

O Γιώργος Παπανδρέου θα τους χαλάει τη σούπα των πολιτικών μαγειρείων της συντήρησης

“Υπομονή και κουράγιο. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα τους χαλάει τη σούπα των πολιτικών μαγειρείων της συντήρησης, του πελατειασμού και του παρακράτους, με την ενεργό παρουσία του” σημειώνει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών σε σχετική του ανακοίνωση υπογραμμίζοντας: “Λυπούμαστε, που πολλοί θέλουν να διαπαιδαγωγούν το λαό, με την αντίληψη ότι η πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι μια μόνιμη συναλλαγή αντί ενός αγώνα για αξίες, για το κοινό καλό και το εθνικό συμφέρον”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Μετά από μια περίοδο ηρεμίας περίπου δύο ετών, είμαστε και πάλι αντιμέτωποι με δημοσιεύματα που είτε βολεύονται με τον Γιώργο Α. Παπανδρέου, «ταξιδιώτη», είτε τους εξυπηρετεί να τον εμφανίζουν μόνιμα μετανάστη, τώρα μάλιστα, αφού ο κ. Τσίπρας δήθεν θα τον προτείνει σε κάποια θεσμική θέση στην Ευρώπη.

Ενημερώνουμε όλους, ότι θα μείνουν με τα όνειρά τους.

Λυπούμαστε, που πολλοί θέλουν να διαπαιδαγωγούν το λαό, με την αντίληψη ότι η πολιτική δεν μπορεί παρά να είναι μια μόνιμη συναλλαγή αντί ενός αγώνα για αξίες, για το κοινό καλό και το εθνικό συμφέρον.

Λυπούμαστε, βεβαίως, και για το ότι, ο Γιώργος Παπανδρέου, θα τους χαλάει τη σούπα των πολιτικών μαγειρείων της συντήρησης, του πελατειασμού και του παρακράτους, με την ενεργό παρουσία του.

Τι να πούμε.

Υπομονή και κουράγιο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα