Γερμανικό σενάριο τρόμου για Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και 'έλεγχο καταθέσεων' το Σαββατοκύριακο

Γερμανικό σενάριο τρόμου για Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και 'έλεγχο καταθέσεων' το Σαββατοκύριακο

Η γερμανική εφημερίδα Sued Deutsche περιγράφει τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποια σύγκλιση απόψεων στο Eurogroup της Πέμπτης

Αν μετά τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών στο Eurogroup την Πέμπτη δεν υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας, τότε σίγουρα οι ηγέτες της Ευρώπης θα θελήσουν να βρεθούν για να δουν τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, λέει η εφημερίδα Sued Deutsche.

Σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, η Ευρώπη θα ζητήσει από την Αθήνα ένα έκτακτο σχέδιο ελέγχου κεφαλαίων από το ερχόμενο κιόλας Σαββατοκύριακο, το οποίο όμως θα πρέπει να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Μάλιστα όπως σημειώνεται, αν η Ελλάδα αρνηθεί να περάσει ένα τέτοιο νόμο, τότε θα απομονωθεί πολιτικά και οικονομικά από την Ευρώπη.  Η εφημερίδα σημειώνει πως ήδη η ΕΚΤ έχει αποφασίσει την αύξηση του ELA στις ελληνικές τράπεζες.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα έχουν επεξεργαστεί ήδη στην Ευρώπη, προβλέπει πως από Δευτέρα και με το άνοιγμα των ATM και των ηλεκτρονικών πληρωμών να περιοριστεί μαζική "φυγή κεφαλαίων" που θα παραμείνει στην εγχώρια αγορά. Η εφημερίδα παραθέτει ως παράδειγμα την περίπτωση της Κύπρου και τα όσα είχαν συμβεί εκεί το 2013.

Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας κάνει λόγο όμως και για μια πολιτική λύση που θα πρέπει να δωθεί στο θέμα της Ελλάδας μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αναφέρεται και στις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ που κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η Αθήνα να επαναλάβει "το συντομότερο δυνατόν τη διαπραγμάτευση" με τους δανειστές της.

Πηγή: Sued Deutsche

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Eurogroup
SHARE:

24Media Network