Συνεχίζει να προκαλεί με το Oruc Reis o Ερντογάν – Συνθήκες ευρωπαϊκής απάντησης επιδιώκει η Αθήνα

Συνεχίζει να προκαλεί με το Oruc Reis o Ερντογάν – Συνθήκες ευρωπαϊκής απάντησης επιδιώκει η Αθήνα
Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού Eurokinissi

Την απόφαση να μην οξυνθεί επιχειρησιακά η ένταση, με δική της πρωτοβουλία, φαίνεται να έχει πάρει η κυβέρνηση. Διαβουλεύσεις με Ε.Ε, Γερμανία, ΗΠΑ και Γαλλία.

Την απόφαση να μην ενδώσει στην τουρκική επιθετικότητα και να μην συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης, ενώ το Oruc Reis επιμένει να κινείται προκλητικά ενός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φαίνεται πώς έχει πάρει η κυβέρνηση. Έτσι – εκτός απροόπτου – θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα. Προσβλέποντας στο να έχει το «πάνω χέρι» σε διπλωματικό επίπεδο, ιδίως εάν η διεθνής κοινότητα διασφαλίσει όρους ουσιαστικού διαλόγου με την Τουρκία.

Ψυχραιμία επιχειρησιακά, διεκδικήσεις διπλωματικά

Η εικόνα που προκύπτει μετά τις επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι πώς δεν αναμένεται να υπάρξει επιχειρησιακή όξυνση της κατάστασης που επικρατεί στην επίμαχη περιοχή, η οποία να προκύπτει από πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς.

Οι επιχειρησιακές προσπάθειες φαίνεται ότι γίνονται με κριτήριο την αποκλιμάκωση της έντασης και γνώμονα την «επόμενη μέρα» με ορατή την πιθανότητα της επαναφοράς στο καθεστώς των «διερευνητικών επαφών» προκειμένου να εκκινήσει ένας διάλογος με την Άγκυρα. Διάλογος που όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πραγματοποιηθεί με τους στόλους παρατεταγμένους στο Αιγαίο και δίχως η Άγκυρα έμπρακτα να έχει απομακρυνθεί από τις προκλητικές τακτικές. Είναι επίσης σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ως πραγματικό δεδομένο κανέναν τουρκικό ισχυρισμό περί διεξαγωγής ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παρότι αναγνωρίζει ότι δεν πρόκειται για «οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα» με βάση τους ορισμούς του διεθνούς δικαίου, νομική βάση που θα δικαιολογούσε διαφορετικού τύπου ενέργειες από αυτές που τώρα ακολουθούνται. Όπως φαίνεται η επιχειρησιακή διαχείριση της κρίσης γίνεται υπό την εποπτεία του ίδιου το πρωθυπουργού κάτι που υποδεικνύει η τακτικότητα των ενημερώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο με τον οποίο είχε και σήμερα επικοινωνία.

Στον αντίποδα, οι διπλωματικές κινήσεις, κυρίως αυτές που απευθύνονται στους θεσμικούς συμμάχους της Ελλάδας, θα είναι τέτοιες ώστε άμεσα να δοθούν πολύ πιο αποφασιστικά μηνύματα προς την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρωτοβουλία που αποφασίστηκε μετά από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Δένδια, ώστε ο Έλληνας ΥΠΕΞ να «τρέξει» το ελληνικό αίτημα για να υπάρξει έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αν επιτευχθεί προετοιμάζει το έδαφος για να αναχθεί η τουρκική συμπεριφορά σε ευρωπαϊκό πρόβλημα και θεωρείται ότι θα έχει άμεση επίδραση στα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην Ν.Α Μεσόγειο. Άλλωστε τομεγάλο ζητούμενο της ελληνική διπλωματίας είναι να τεθεί «θέμα Τουρκίας» στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε που αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο, έτσι ώστε αυτόματα να μπει στο τραπέζι συνολικά η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Σχετικό αίτημα – θυμίζουμε- έχει κατατεθεί από Ελλάδα και Κύπρο στην Σύνοδο του Ιουλίου με την κυπριακή πλευρά να μιλά και για ενεργοποίηση των προβλεπόμενων κυρώσεων προς την Τουρκία.

Στο επίπεδο των προσπαθειών για άμεση εκτόνωση της έντασης φαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα «ντόμινο» επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία. Μάλιστα με …αυτή την σειρά προτεραιότητας. Η Γερμανία φαίνεται πως είναι το τμήμα του διεθνούς παράγοντα που μπορεί να έχει την πιο άμεση και καταλυτική επίδραση ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκεται να λειτουργήσουν ως σταθεροποιητικός παράγοντας. Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε σήμερα με τον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρυ Πάιατ. Ως κομβική θεωρείται η παρεμβατικότητα της κυβέρνησης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που συνεχίζει να εκφράζεται με έντονες πιέσεις Ιδίως από την στιγμή που δεν έχει γίνει γνωστή κάποια στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, κίνηση που σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπως το 2018 με το ερευνητικο Barbaros φέρεται ότι είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς την τουρκική προκλητικότητα σε συνδυασμό με την παρουσία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν Eurokinissi

Πάντως η Τουρκία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων. Όχι αν πιστέψει κανείς τον ΥΠΕΞ Μεβλουτ Τσαβούσογλου, που δήλωσε ότι το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει νέες έρευνες στα τέλη του Αυγούστου. Τακτική που με σαφήνεια στοχεύει στο να καθιερωθεί η Τουρκία ώς παράγοντας δίχως τον οποίο δεν μπορεί να υπάρξουν διακρατικές οριοθετήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο.

Να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα ζητά η αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής πάντως δεν κρύβουν την ανησυχία τους, για την πιθανότητα δημιουργίας τετελεσμένων. Ασκούν σαφή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς με κοινό τόπο το ότι δεν επιδεικνύεται η απαιτούμενη αποφασιστικοτητα.

Ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση, επικαλείται το προηγούμενο του 2018 όταν το πολεμικό «Νικηφόρος Φωκάς» εφάρμοσε πρακτικές πέραν της προειδοποίησης προς το τουρκικό ερευνητικό Barbaros ώστε το τελευταίο να αποχωρήσει από τον χώρο της ελληνικής κυριαρχίας. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «το Oruc Reis «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας» ζητώντας να ακολουθηθεί αυτή η πεπατημένη τονίζοντας ότι «ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν, είναι γνωστός στις ένοπλες δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018 όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά».

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία. Η Κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας», επισήμανε αντίστοιχα η Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα άσκησε κριτική προς το ΝΑΤΟ ζητώντας «να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα