Σύνοδος Κορυφής: Πολωνία και Ουγγαρία έβαλαν “βόμβα” για το μεταναστευτικό – Συμφωνία με “σήμα” για το Κυπριακό

Σύνοδος Κορυφής: Πολωνία και Ουγγαρία έβαλαν “βόμβα” για το μεταναστευτικό – Συμφωνία με “σήμα” για το Κυπριακό
Μακρόν και Όρμπαν AP

Πολωνία και Ουγγαρία έχουν ταχθεί κατά της πολιτικής συμφωνίας σε δύο πυλώνες του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο. Οι ηγέτες καλούν την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υιοθετήθηκαν τα Συμπεράσματα της Συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο.

Πολωνία και Ουγγαρία συνεχίζουν να τηρούν την αδιάλλακτη στάση τους έναντι της συμφωνίας που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών προ ημερών, για το μεταναστευτικό. Οι ηγέτες δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία για το σύμφωνο μετανάστευσης, υιοθέτησαν κοινή γραμμή για τις σχέσεις με την Κίνα, αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο – Κυπριακό, για το οποίο ζητούν επανεκκίνηση διαπραγματεύσειων εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας μπλόκαραν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία που επετεύχθη στις αρχές Ιουνίου στο Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία (και όχι με ομοφωνία), για τη μεταρρύθμιση του Ασύλου και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης.

Αναλυτικότερα, “η στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μεταναστευτικό έρχεται σε αντίθεση με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ το πρωί της Παρασκευής, προσερχόμενος στη Σύνοδο που είναι σε εξέλιξη, απηχώντας τις απόψεις και άλλων ηγετών της ΕΕ, αλλά χωρίς αυτό να αλλάζει δραστικά το όλο πεδίο.

“Προτιμώ να μην έχουμε καθόλου συμπεράσματα για τη μετανάστευση, από το να έχουμε άσχημα συμπεράσματα”, πρόσθεσε, και εντέλει κάτι τέτοιο βγαίνει ως αποτέλεσμα από τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δεν δέχονται την απόφαση που ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία στις 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης και για το λόγο αυτό εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέα Ντούντα ξέσπασε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρωί της Παρασκευής σε ό,τι αφορά την πολιτική της ΕΕ για το μεταναστευτικό. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει περισσότερη υποστήριξη σε χώρες εκτός του συνασπισμού, όπως η Τουρκία, για να τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στη μετανάστευση, απ’ ό,τι δίνει στα δικά της μέλη”.

“Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκοί θεσμοί δαπάνησαν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την Τουρκία όταν δέχθηκε ένα εκατομμύριο Σύρους μετανάστες, αλλά δεν ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Πολωνία, η οποία δέχθηκε εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία”, δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος μιλώντας στον ραδιοσταθμό Radio Zet, όπως αναφέρει το Politico.

Αντιδρούν για τα χρήματα

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο για “ασφαλή σύνορα” που θα προβλέπει τη μεταρρύθμιση της συνοριακής υπηρεσίας Frontex και περισσότερα κεφάλαια για τις χώρες που εξασφαλίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η πολωνική κυβέρνηση αντιδρά στη συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση λέγοντας ότι θα εξαναγκαστεί είτε να δεχθεί και άλλους μετανάστες επιπλέον των 1,5-2 εκατομμυρίων προσφύγων που υπολογίζει πως έχει δεχθεί από την Ουκρανία, είτε να πληρώσει άλλες χώρες οι οποίες θα τους δεχθούν.

Η Βαρσοβία σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα για το αν θα δεχθεί τη συμφωνία, ενώ ανάλογη στάση τηρεί και η Ουγγαρία, καθώς και η Μελόνι που δείχνει να συντάσσεται με το “μπλοκ” των δύο. Η Μελόνι άλλωστε ζήτησε να αναβληθεί για τέσσερις μήνες η κοινοβουλευτική ψηφοφορία στη χώρα της, για τον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης.

Από τη δική του μεριά ο Βίκτορ Όρμπαν κατέκρινε την ΕΕ λέγοντας πως “είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Θέλουν να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία την ώρα που δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσα έχουν δώσει ως τώρα”.

Ουσιαστικά η Σύνοδος των 27 δεν αναμένεται τελικά να λάβει κάποια απόφαση επί της ουσίας για το μεταναστευτικό, με το τελικό κείμενο να αναφέρει πως έρχονται μετασχηματισμοί.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, χθες, Πέμπτη, υπήρξε πρόταση να υπάρξει παράγραφος στο κείμενο συμπερασμάτων στο οποίο θα γινόταν αναφορά στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που έχουν Ουγγαρία και Πολωνία αλλά αυτή απερρίφθη.

Τα βασικά σημεία της αρχικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό:

-Έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από τα κράτη – μέλη πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα)

-Μηχανισμός υποχρεωτικής αλληλεγγύης. Δηλαδή, όποιο κράτος μέλος, δεύτερης γραμμής, δεν δεχτεί στο έδαφός του μετανάστες/πρόσφυγες από άλλο κράτος – μέλος (πχ η Ουγγαρία δεν δέχεται αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα) τότε θα καταβάλει 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που αρνείται να δεχτεί στο έδαφός του.

Η μείωση της εξάρτησης από την Κίνα στη σημερινή συνεδρίαση

Πέραν του μεταναστευτικού, οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύονται στη μείωση της εξάρτησης της Ένωσης από την Κίνα.

Το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής καλεί την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και εκφράζει ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις στα στενά της Ταϊβάν, ενώ παράλληλα τονίζει το αμοιβαίο ενδιαφέρον για σταθερές σχέσεις στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Στο κείμενο συμπερασμάτων η Κίνα χαρακτηρίζεται “ταυτόχρονα εταίρος, ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος”. “Παρά τα διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά τους συστήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα έχουν κοινό συμφέρον να επιδιώκουν εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις, με σεβασμό στη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, την ισορροπημένη δέσμευση και την αμοιβαιότητα”, τονίζεται.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα επιδιώξουν σήμερα να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρες διαφορές μεταξύ χωρών, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στην Κίνα και της Λιθουανίας, στην οποία οι Κινέζοι έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Τα συμπεράσματα, τα οποία δεν είναι ακόμη οριστικά, αναφέρουν ότι η ΕΕ θα περιορίσει σημαντικές εξαρτήσεις και σημεία που είναι ευάλωτη, όπως στις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα αποφύγει τους κινδύνους και θα αναζητήσει εναλλακτικές πηγές όπου είναι αναγκαίο, αλλά δεν θα αποκόψει τις σχέσεις της.

Υιοθετήθηκαν ωστόσο τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο

Υιοθετήθηκαν εντέλει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο στα οποία εντάσσεται το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

“Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, με όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει” τονίζουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις αναφέρουν: “Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ιουνίου 2021 και της δήλωσης του Μαρτίου 2021, και υπό το φως των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση στην Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με βάση τα μέσα και τις επιλογές που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με σκοπό να προχωρήσει με στρατηγικό και προοδευτικό τρόπο”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα