Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για το Χρηματιστήριο: Κερδοσκοπικές πιέσεις βλέπει η κυβέρνηση

Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για το Χρηματιστήριο: Κερδοσκοπικές πιέσεις βλέπει η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το μαζικό ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης σύσκεψη για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ειδικότερα, στην σύσκεψη που συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης  Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, και ο υφυπουργός υπό τον πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, τονίστηκε ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών.

Και αυτό διότι:

-Έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία τα stress tests μόλις τον περασμένο Μάϊο

-Είναι δημοσιευμένοι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

-Υπήρξε υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018

-Αυξάνονται οι καταθέσεις σε μηνιαία βάση και είναι σημαντικότατη η μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

“Εξίσου αναντίστοιχες”, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, “είναι οι εξελίξεις και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος καθώς έχουν υπάρξει, θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για έξι συνεχόμενα τρίμηνα, διαρκής μείωση της ανεργίας, διαρκής βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης”.

“Ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάσταση οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και για τον λόγο αυτό παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις” σημειώνει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού και αναφέρεται στην “διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών που προωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, το οποίο θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΧΑ και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα