Σκέρτσος για γάμο ομοφύλων: “Είναι μια καλή στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία”

Διαβάζεται σε 7'
Ο Άκης Σκέρτσος
Ο Άκης Σκέρτσος Dimitris Kapantais / SOOC

“Είναι μια καλή στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος αναφερόμενος στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, οι διαφωνίες, οι σχέσεις με την Εκκλησία, αλλά και η επόμενη ημέρα της κυβέρνησης τέθηκαν επί τάπητος από τον υπουργό Επικρατείας – και εισηγητή υπουργό του νόμου – ‘Ακη Σκέρτσο, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΪ”.

Αρχικώς, και στο ερώτημα, «αν είναι βαθιά η ρωγμή στη Νέα Δημοκρατία», ο υπουργός Επικρατείας απάντησε:

“Το αντίθετο. Ο τρόπος με τον οποίον έχει διαχειρισθεί αυτό το δύσκολο και φορτισμένο θέμα ο πρωθυπουργός, νομίζω ότι υποδεικνύει μια πολιτική σοφία. Στηρίζεται πρωτίστως στη δική του πολιτική, φιλελεύθερη φιλοσοφία και αντίληψη.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι μια αναγκαία μεταρρύθμιση, που μας εντάσσει στο χώρο των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, στον οποίον ανήκουν 36 χώρες παγκοσμίως, του δυτικού κόσμου. Έχουμε πει ότι η Ελλάδα θέλουμε να ανήκει στο δυτικό κόσμο, οι Έλληνες ταξιδεύουν, ζουν και εργάζονται σε όλο τον κόσμο.

Απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο και όταν επιστρέφουν στην Ελλάδα, δεν τα έχουν. Για να λυθούν μια σειρά από πρακτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν συνέλληνες, συμπολίτες μας, όταν ζουν στην Ελλάδα ερχόμενοι από το εξωτερικό, πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία. Εναρμονίσαμε το ελληνικό Δίκαιο στο ευρωπαϊκό Δίκαιο“.

Όμως, διευκρίνισε, “επειδή τα ζητήματα αυτά είναι ταυτοτικά και ακουμπάνε ευαίσθητες χορδές των ανθρώπων, ακουμπάνε βιώματα, συναισθήματα, στερεότυπα, είναι δύσκολο κάποιος, ο οποίος είναι απέναντι, να αλλάξει γνώμη σε μερικές εβδομάδες. Γι’ αυτό δεν βάλαμε την κομματική πειθαρχία ως μια σκληρή γραμμή ή, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που, παρ’ ότι δηλώνει ότι είναι ένα δικαιωματικό κόμμα, ένα προοδευτικό κόμμα, ο αρχηγός του έβαλε κομματική πειθαρχία και απειλεί στελέχη με κυρώσεις.

Εμείς δεν κάνουμε αυτό. Είπε ο πρωθυπουργός, τα στελέχη, τα οποία διαφωνούν ή έχουν αμφιβολίες ή το σκέπτονται και δεν έχουν κατασταλάξει, μπορούν είτε να απέχουν είτε να καταψηφίσουν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μαλώσουμε εσωτερικά”.

Ερωτηθείς αν μπαίνουν σε μαύρη λίστα, όσοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν ψήφισαν το νόμο πλέον, για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ο κ.Σκέρτσος απάντησε:

“Σε καμία περίπτωση. Η Νέα Δημοκρατία είναι διαχρονικά, από την αρχή της Μεταπολίτευσης μέχρι και σήμερα, το πιο συνεκτικό και ισχυρό κόμμα, γιατί είναι μια φιλελεύθερη παράταξη μέσα στην οποίαν μπορούν να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Αλλά αυτό δεν οδηγεί σε πόλεμο, σε σύγκρουση, σε ρήξη. Είναι μια ευρύχωρη και γενναιόδωρη παράταξη ως προς την ανταλλαγή ιδεών, επιχειρημάτων και απόψεων. Αυτό το έζησα προσωπικά τις προηγούμενες εβδομάδες”.

“Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα φιλελεύθερο, λαϊκό, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό και όλα αυτά τα οποία εφαρμόζουμε, έρχονται να υλοποιήσουν επιταγές του Συντάγματος. Μιλάμε για ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη, για ευρωπαϊκή εμβάθυνση -αυτά είναι τα άρθρα 4, 5, 9, 21, 28 του Συντάγματος. Το Σύνταγμα ερχόμαστε να εφαρμόσουμε”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, τόνισε πως “από τη χθεσινή πολύ σημαντική ημέρα και ψηφοφορία θέλω να κρατήσω ότι μιλάμε για κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις, που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις. Είναι μια καλή στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία», ανέφερε, εξηγώντας ότι πέντε κόμματα ψήφισαν αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία.

«Έτσι πάνε μπροστά οι κοινωνίες, (σ.σ. ο νόμος) έρχεται να συμπληρώσει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και κατακτήσεις που έχουν ξεκινήσει από το 1952, όταν δόθηκε η ψήφος στις γυναίκες. Το 1982 όταν καταργήθηκε το προικοσύμφωνο, όταν ποινικοποιήθηκε η ενδοοικογενειακή βία, όταν δόθηκαν περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες. Το 1986 όταν επιτράπηκαν οι αμβλώσεις. Όλα αυτά είναι βήματα, ώστε να περισσότερη ισοπολιτεία, ισονομία, ισότητα και δικαιοσύνη”.

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα πρέπει να αναζητούμε και συναινέσεις, μπορούμε ακόμη και με τους πολιτικούς μας αντιπάλους να συμφωνούμε σε κάποια πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολιτικές διαφορές αίρονται, όπως, αντίστοιχα, μπορούμε να διαφωνούμε εντός και της ίδιας οικογένειας, χωρίς αυτό να οδηγεί σε ρήξη. Αυτό κατακτήσαμε χθες».

Και, στο ερώτημα αν η κυβερνώσα παράταξη απώλεσε τη δεδηλωμένη, απάντησε: «Σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει αυτό και όποιος έχει τέτοιες σκέψεις, μπορεί να υποβάλει ένα αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και να δούμε αν υπάρχει θέμα συνοχής. Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει ακόμη πιο συντεταγμένα στα επόμενα μεταρρυθμιστικά βήματα. Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει γιατί πρέπει να συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη σε πάρα πολλά πεδία».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός. Έχει το δικαίωμα στις απόψεις του».

Για τη στάση της Εκκλησίας, παρέπεμψε σε αυτό το οποίο είπε ο πρωθυπουργός, ότι, δηλαδή, «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Με άλλα λόγια, συμπλήρωσε, «υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, όπως δεν υπεισερχόμαστε στα εσωτερικά θεολογικά ζητήματα της Εκκλησίας, αντίστοιχα και η Εκκλησία μπορεί να εκφράζει τις απόψεις της, μπορεί να τις υπερασπίζεται, να παλεύει για αυτές. Αλλά από εκεί και πέρα η πολιτεία πρέπει να κάνει τη δουλειά της και να ρυθμίζει τα ζητήματα που άπτονται των συνταγματικώς καθορισμένων αρμοδιοτήτων της. Πληγή δεν θα υπάρξει με την Εκκλησία».

Σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, παρατήρησε μια «οριζόντια τομή στο πολιτικό σύστημα», κάτι που εξηγείται, όπως είπε, με το ότι το εν λόγω ζήτημα «δεν έχει να κάνει με σκληρές πολιτικές, ιδεολογικές θέσεις».

Συγκεκριμένα, «στο ΠΑΣΟΚ 11 βουλευτές απείχαν, είναι το 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμής του, ίσως και λίγοι περισσότεροι, αναλογικά, από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι απείχαν ή καταψήφισαν. Στο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε δύο αποχές και μία βουλευτή που ψήφισε “παρούσα” και με κάποιες διαφοροποιήσεις στα άρθρα. Το ΚΚΕ το οποίο δηλώνει ότι είναι ένα κόμμα κοντά στον άνθρωπο και τα δικαιώματα, ήταν κατηγορηματικά απέναντι στο νομοσχέδιο, απλά υπερψήφισε 2 ή 3 άρθρα. Σε κάθε περίπτωση να κρατήσουμε το θετικό, 176 βουλευτές, μια ισχυρή πλειοψηφία έδωσε ένα μήνυμα χθες. Η ιστορία θα γράψει αυτό, η ιστορία θα γράψει ότι η Νέα Δημοκρατία, ένα κεντροδεξιό κόμμα, μια κεντροδεξιά σύγχρονη φιλελεύθερη παράταξη είναι αυτή που έφερε αυτή τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση, η οποία έρχεται να χτίσει σε προηγούμενες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις», ήταν το «δια ταύτα» του υπουργού Επικρατείας.

Εξ άλλου, προσέθεσε, «υπήρχε ένα ευτυχές timing χθες: Η δημοσίευση του Democracy Index του Economist, που είναι η πιο έγκριτη διεθνής έκδοση και η οποία συστηματικά, κάθε χρόνο, αξιολογεί την ποιότητα των δημοκρατιών, του κράτους δικαίου στις φιλελεύθερες δημοκρατίες παγκοσμίως. Η Ελλάδα μετά από το 16 χρόνια, από το 2008, εντάχθηκε μεταξύ των 20 εύρωστων και καλύτερων δημοκρατιών του κόσμου πάνω από χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης».

Και, κατέληξε, «δεν μπορείς να καταθέτεις στο ευρωκοινοβούλιο ανυπόληπτες εκθέσεις όπως των “Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα” που κατατάσσουν υψηλότερα από την Ελλάδα, αφρικανικές δικτατορίες. Αυτές τις εκθέσεις επικαλέστηκε η αντιπολίτευση και πήγε στο ευρωκοινοβούλιο σε μια πολιτικά φορτισμένη περίοδο προ των εκλογών. Όπου είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολιτικοί ανταγωνισμοί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων. ‘Αρα υπάρχει μια εργαλειοποίηση, μια στοχοποίηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη που αυτή τη στιγμή είναι (σ.σ. η ΝΔ) το πιο ισχυρό ευρωπαϊκό φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα εντός του ΕΛΚ».

Εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα του, πολιτική εργαλειοποίηση και στοχοποίηση να λήξουν μετά τις εκλογές.

Η συνέντευξη έκλεισε με το αγροτικό ζήτημα: «Είμαστε διαρκώς ανοιχτοί να συζητήσουμε εποικοδομητικά τα εύλογα αιτήματα των αγροτών, δώσαμε λύσεις σε όλα τα αιτήματα, πλέον δεν υπάρχει κάτι που να είναι αναπάντητο. Η συζήτηση, στις αρχές της εβδομάδας, με τον πρωθυπουργό ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική, το αναγνώρισαν και οι ίδιοι οι αγρότες. Έχουν εξασφαλίσει πλέον μακροπρόθεσμη, 10ετή προβλεψιμότητα ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε ο υπουργός.

Ενώ, τέλος, για το ενδεχόμενο να κλείσουν εθνικές οδοί, διεμήνυσε: «Συζητάμε με ανοιχτούς δρόμους, δεν μπορεί να παρακωλύεται η κυκλοφορία, δεν μπορεί μια κοινωνική, οικονομική, επαγγελματική διεκδίκηση να στρέφεται κατά άλλων κοινωνικών ομάδων. Είμαστε εδώ να τα συζητήσουμε όλα και να βρούμε λύσεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα