Σκουρλέτης: Κάθε ψήφος που φεύγει από τη Χρυσή Αυγή είναι θετικό πράγμα για τη δημοκρατία

Σκουρλέτης: Κάθε ψήφος που φεύγει από τη Χρυσή Αυγή είναι θετικό πράγμα για τη δημοκρατία

Τι είπε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης

Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τόνισε ότι "το πιο ηχηρό μήνυμα του πρώτου γύρου των εκλογών είναι αυτό της Αθήνας και της Αττικής".

"Υπάρχει μια γενικευμένη  αντιμνημονιακή ψήφος σε πάρα πολλές κάλπες, με βάση την ιδιομορφία των αυτοδιοικητικών εκλογών", τόνισε και προσέθεσε πως "δεν ήταν το διακύβευμα της πρώτης Κυριακής το θέμα των εκλογών. Το αν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν ή θα επιταχύνουν το χρόνο των εκλογών, εξαρτάται από την κάλπη των Ευρωεκλογών".

"Σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση, πράγματι, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια η δικιά μας Αριστερά αποκτάει σοβαρότατα ερείσματα, για πρώτη φορά θα έλεγα μετά το ’74", σημείωσε και συνέχισε, λέγοντας ότι "και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις τους αποδέχτηκαν ότι την επόμενη Κυριακή ένα από αυτά που παίζεται είναι η κυβερνητική σταθερότητα".

Σε ό,τι αφορά τη Χρυσή Αυγή είπε πως "είναι φανερό ότι η Χρυσή Αυτή τρέφεται από τις ακραίες αντικοινωνικές πολιτικές, ανθεί στο έδαφος της κοινωνικής κρίσης. Πρέπει να άρουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην αύξησή της.

Ευπρόσδεκτη είναι κάθε ψήφος που την αποσπάμε από το ναζισμό και το φασισμό. Και με αυτό πρέπει, νομίζω, να συμφωνήσουμε όλοι κ. Πορτοσάλτε. Κάθε ψήφος που φεύγει από τη Χρυσή Αυγή είναι θετικό πράγμα για τη δημοκρατία".

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη

Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Σας ακούω, ξεκινήστε εσείς παρακαλώ. Θέλω το σχόλιό σας.

Νομίζω ότι το πιο ηχηρό μήνυμα του πρώτου γύρου αυτών των εκλογών είναι αυτό της Αθήνας και της Αττικής. Δεν το λέω αυτό επειδή εκεί πήγαν καλά οι υποψήφιοι που είχαν την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, το λέω με βάση την διαχρονική πια πολιτική σημασία του δήμου της Αθήνας, της Αττικής, την πολιτική βαρύτητα και τη δυνατότητα από τις συγκεκριμένες περιφέρειες να  βγάζουμε ένα συμπέρασμα που είναι πιο κεντρικοπολιτικό. Δεν προσφέρεται, δηλαδή, η ψήφος της κάθε περιφέρειας για να βγάλεις τα ίδια πολιτικά συμπεράσματα. Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση που θέλω να κάνω.

Το δεύτερο είναι το εξής. Εγώ διαπίστωσα ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός σχημάτων, περιφερειακών και δημοτικών, έκαναν μια προσπάθεια χωρίς προηγούμενο να εμφανιστούν ως σχήματα αντιμνημονιακά και ανεξάρτητα.

Και ανεξάρτητα και αντιμνημονιακά; Αυτό έχει ενδιαφέρον.

Βεβαίως. Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο στη Β΄ Αθήνας. Και δεν αναφέρομαι στα σχήματα που είχαν την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρομαι στα άλλα…

Στο λευκό κοστούμι αναφέρεστε…. με φόδρα μπλε ή πράσινη.

Αυτή την παρατήρηση πρέπει να την κρατήσουμε. Γιατί έγινε αυτό; Διότι, προφανώς, είχαν τις προσλαμβάνουσες ότι ο κόσμος ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση.

Λογικό είναι αυτό…..

Θεωρώ, λοιπόν, ότι υπάρχει μια γενικευμένη  αντιμνημονιακή ψήφος σε πάρα πολλές κάλπες, όσο μπορούμε να το πούμε αυτό με βάση την ιδιομορφία των αυτοδιοικητικών εκλογών.

κ. Σκουρλέτη είπατε προηγουμένως ότι δεν είναι όλες οι περιφέρειες το ίδιο. Συμφωνώ. Αλλά προσέξτε στις 12 - έχει πρωτεύσει ήδη ο κ. Καχριμάνης γι’ αυτό τις κάνω 12 – στις  8 η Ν.Δ. έχει πρωτεύσει. Ανεξάρτητοι είναι 3, κι εσείς έχετε πρωτεύσει σε 1.

Ακόμα και αν το πάρουμε ένα – ένα, θα δούμε ότι είναι διαφορετικά πράγματα. Για παράδειγμα, ο κ. Μπακογιάννης ο οποίος έχει και ένα βαρύ επίθετο εάν του έλεγες ότι είναι Ν.Δ, μπορεί και να σε κατσάδιαζε.

Την επόμενη Κυριακή έχουμε πάλι δυο διαφορετικές κάλπες, μια για Αυτοδιοίκηση και μια για Ευρωεκλογές. Χθες ο κ. Τσίπρας, το βράδυ, δεν είπε ζητώ εκλογές. Λέτε να το πει την άλλη εβδομάδα…. - προφανώς εξαρτάται από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών - … Αυτό το αποσύρετε ή εξακολουθεί να υπάρχει στην αντίληψή σας;

Μα δεν ήταν το διακύβευμα της πρώτης Κυριακής το θέμα των εκλογών. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Δεν είπαμε ποτέ κάτι διαφορετικό. Το αν θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν ή θα επιταχύνουν το χρόνο των εκλογών, εξαρτάται από την κάλπη των Ευρωεκλογών.

Είπατε, όμως, είναι δημοψήφισμα οι Ευρωεκλογές. Δεν είπατε ζητάμε εκλογές…

Θα σας πω. Είχαμε πει «δημοψήφισμα η κάλπη των Ευρωεκλογών» και το σύνθημα «τρεις κάλπες, μία επιλογή» ήταν σε σχέση με την ανάγκη να κερδίσουμε και στις τρεις, αλλά με διαφορετικό πολιτικό περιεχόμενο η κάθε κάλπη και διαφορετικής έντασης πολιτικό μήνυμα.

Δέχεστε ότι από τα τρία στο ένα δεν βγήκε και πάμε στο επόμενο;

Δεν βγήκε ως προς τι;

Ως προς το ζητούμενο. Δεν έχετε μια ευρεία νίκη από τον πρώτο γύρο….

Το ζητούμενο δεν ήταν να θεωρήσουμε ότι και στις τρεις κάλπες είχαμε της ίδιας έντασης πολιτικό μήνυμα. Αυτό σας λέω. Πολιτικό μήνυμα μεν, αλλά με διαφορετική στόχευση το καθένα. Σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση, πράγματι, ύστερα από πάρα πολλά χρόνια η δικιά μας Αριστερά αποκτάει σοβαρότατα ερείσματα, για πρώτη φορά θα έλεγα μετά το ’74. Αν κοιτάξτε και σε πάρα πολύ μεγάλους δήμους στη Β΄ Αθηνών, υπάρχουν πολλά άξια στελέχη μας όπου η αναγνωρισιμότητά τους ήταν πολύ χαμηλή, τα οποία διεκδικούν επί ίσοις όροις την ψήφο και τη δημαρχία στο δεύτερο γύρο.

Συνεπώς, οι ευρωεκλογές είναι άλλο σκηνικό, εντελώς διαφορετικό και θα επανέλθει ο πολίτης να καταψηφίσει την ακολουθητέα πολιτική;

Έτσι νομίζω. Και αυτό είναι το συμπέρασμα που βγάλαμε κουβεντιάζοντας και με τον κόσμο την προηγούμενη  Κυριακή έξω από τα τμήματα. Αλλά, θα σας έλεγα, ότι και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις τους αποδέχτηκαν ότι την επόμενη Κυριακή ένα από αυτά που παίζεται είναι η κυβερνητική σταθερότητα. Κρατήστε το αυτό. Εάν, λοιπόν, έχουμε ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνηση, προφανώς αυτό θα φέρει πολιτικές εξελίξεις.

Όταν η κοινωνία στις Αυτοδιοικητικές εκφράζεται με μια κοινή λογική, δηλαδή ούτε και εσάς υπερψηφίζει και ταυτοχρόνως τιμωρεί και τους κυβερνητικούς. Το να τις πολώνεις είναι σωστό ή λάθος, ως πολιτική τακτική, τι λέτε;

Υπάρχει μια πραγματική πόλωση που προκύπτει από τα όσα ζούμε σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει μια κοινωνική πόλωση χωρίς προηγούμενο, μια αντιπαλότητα….

Το δέχομαι. Το υπερτονίζεις ως πολιτικό επιχείρημα….

 … μέσα σε αυτό το πλαίσιο διεξάχθηκε και ο πρώτος γύρος των Αυτοδιοικητικών εκλογών. Εθελοτυφλούμε, αν βλέπουμε για παράδειγμα πως το κεντρικό πολιτικό ζήτημα, που είναι το μνημόνιο, δεν επηρεάζει τη δουλειά στην Αυτοδιοίκηση. Και αυτό προσπάθησα να σας πω πριν, ότι με βάση και την ιδιομορφία της αυτοδιοικητικής κάλπης όλοι προσπάθησαν να έχουν και έναν υπολανθάνοντα ή φανερό αντιμνημονιακό λόγο. Αυτό, λοιπόν, θα εκφραστεί με σαφήνεια την άλλη Κυριακή.

Το σχόλιό σας για την Χρυσή Αυγή και τα ποσοστά των υποψηφίων της κ. Σκουρλέτη.

Προφανώς τα ποσοστά αυτά είναι μεγάλα. Είναι ένα καμπανάκι. Ένα καμπανάκι το οποίο είχε χτυπήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Και φοβάμαι πάρα πολύ ότι δεν ακολουθούν όλοι τον ίδιο τρόπο για να περιορίσουν την πολιτική επιρροή αυτής της νεοναζιστικής οργάνωσης. Είναι φανερό ότι η Χρυσή Αυτή τρέφεται από τις ακραίες αντικοινωνικές πολιτικές, ανθεί στο έδαφος της κοινωνικής κρίσης. Πρέπει να άρουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην αύξησή της.

Τις θέλετε αυτές τις ψήφους των πολιτών που κατευθύνθηκαν στη Χρυσή Αυγή;

Εν πάση περιπτώσει, δεν πρέπει να χαρίσουμε ανθρώπους που μέσα από τις δικές τους επιλογές  ψήφισαν στον πρώτο γύρο τους ανθρώπους της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι ένα ενιαίο νεοναζιστικό «πράγμα» αυτό που υποστήριξε τους βασικούς υποψηφίους της Χρυσής Αυγής, για να χρησιμοποιήσω μια φράση των προηγούμενων εβδομάδων…

Άρα μου λέτε ότι είναι ευπρόσδεκτοι οι ψήφοι των συμπολιτών μας που πήγαν προς τη Χρυσή Αυγή;

Ευπρόσδεκτη είναι κάθε ψήφος που την αποσπάμε από το ναζισμό και το φασισμό. Και με αυτό πρέπει, νομίζω, να συμφωνήσουμε όλοι κ. Πορτοσάλτε. Να μειώσουμε, λοιπόν, τη δύναμη της Χρυσής Αυγής. Δεν συμφωνείτε κι εσείς με αυτό;

Κάθε ψήφος που φεύγει από τη Χρυσή Αυγή είναι θετικό πράγμα για τη δημοκρατία.

Για τις καταγγελίες Μιχαλολιάκου – Δρίτσα στον Πειραιά

Είναι πολύ σοβαρές καταγγελίες που οφείλει αυτή τη στιγμή η επίσημη πολιτεία να τις αντιμετωπίσει και να δει σε βάθος τι γίνεται. Στον Πειραιά, δυστυχώς, έχουμε ένα καινούργιο φρούτο στην πολιτική ζωή, πάρα πολύ επικίνδυνο, και φοβάμαι ότι αν δεν λάβουμε έγκαιρα τα μέτρα μας, θα ριζώσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network