Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό και μη βοηθητικό το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ASSOCIATED PRESS

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικρίνει τη στάση της Άγκυρας και αναφέρει οτι το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης δεν μπορεί να επηρεάσει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που έχουν τρίτες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Μη βοηθητικές και προκλητικές χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις ενέργειες της Τουρκίας, η οποία μαζί με τη Λιβύη αμφισβητούν μεγάλο μέρος της ελληνικής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση της HellasJournal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ενώ οι ΗΠΑ γενικά δεν λαμβάνουν θέση σε διαφορές θαλασσίων συνόρων μεταξύ άλλων κρατών, «θεωρούν τις δραστηριότητες της Τουρκίας μη υποβοηθητικές και προκλητικές".

«Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είπε πως η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες διεκδικήσεις στην περιοχή που καλύπτει το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης.

«Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε ότι το μνημόνιο κατανόησης δεν μπορεί, ως νομικό ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα. Σημειώνουμε επίσης, κατέληξε, ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, τα νησιά παράγουν γενικά μια ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια» κατέληξε ο εκπρόσωπος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τουρκία, Λιβύη
SHARE:

24Media Network