Στη Λιβύη ο Μητσοτάκης: Νέα σελίδα, χωρίς το παλιό μνημόνιο με την Τουρκία 

Στη Λιβύη ο Μητσοτάκης: Νέα σελίδα, χωρίς το παλιό μνημόνιο με την Τουρκία 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Ν. Δένδια επισκέπτεται τη Λιβύη, στέλνοντας το μήνυμα ότι η η επιμονή στη συμφωνία με την Τουρκία αποτελούν βαρίδια για το μέλλον της αφρικανικής χώρας .

Στη νέα σελίδα των σχέσεων της Λιβύης με την Ελλάδα και μέσω αυτής με την Ευρωπαϊκή Ένωση δε χωράνε παλιά κείμενα, όπως η συμφωνία με την Άγκυρα για τον καθορισμό ΑΟΖ, και πρακτικές, όπως η παρουσία μισθοφόρων της Τουρκίας στο έδαφος της.

Το μήνυμα αυτό αναμένεται να μεταφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή επίσκεψη του στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός, τον οποίο συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντμπεϊμπά, ο οποίος ήταν ο πρέσβης της χώρας στην Αθήνα που απελάθηκε το Δεκέμβριο του 2019, λόγω της άρνησης της τότε κυβέρνησης Σάρρατζ να παραδώσει το κείμενο του τουρκολιβυκού μνημονίου στην ελληνική πλευρά, έχει αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στο τέλος του έτους, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Σάρατζ.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Ναζλά Αλ- Μανγκούς.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ- Μενφί και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Τέλος ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη, η επαναλειτουργία της οποίας επίσης σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα και σε συνδυασμό με την επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη έχει ως στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, ιδίως στην ενέργεια, τις κατασκευές και την ασφάλεια.

“Η Ελλάδα στηρίζει τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση. Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

“Προσβλέπουμε ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο” δήλωσε εξάλλου κατά το χθεσινό briefing η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας στο Λονδίνο, περισσότεροι από 15.000 μισθοφόροι πολεμούν στη Λιβύη για λογαριασμό της Τουρκίας. Μερικοί από αυτούς προέρχονται απευθείας από τον Εθνικό Στρατό της Συρίας, πολλοί από τον τουρκικό ιδιωτικό πάροχο στρατιωτικών υπηρεσιών Sadat -ένα είδος τουρκικής παραλλαγής του ρωσικού μισθοφόρου στρατού Wagner. Το τουρκικό κράτος πληρώνει κάθε μισθοφόρο 2.000 Δολάρια το μήνα, επιβεβαίωσε ο Citlioglu στη WELT. Είναι δε κοινό μυστικό ότι η Τουρκία δεν τηρεί το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Με τη συμφωνία δε που είχε συνάψει το Δεκέμβριο του 2018 με τη Λιβύη, η Τουρκία επιχείρησε να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να μπει σφήνα στη συνεργασία της χώρας μας με την Αιγυπτο και το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα βεβαίως είχε αντιδράσει έντονα και εν τω μεταξύ το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει αναρτηθεί στον ΟΗΕ αλλά δεν έχει ακόμη επικυρωθεί. Η Άγκυρα βεβαίως έχει χρησιμοποιήσει τη συμφωνία με τη Λιβύη ως “επιχείρημα” και κατά της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Όμως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Σάρρατζ, ό,τι είχε υπογράψει βρίσκεται και από λιβυκής πλευράς στον αέρα εξ ου και η Ελλάδα θέλει να μπει σφήνα και να προλάβει μελλοντικές εξελίξεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα