Κατατέθηκε στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Κατατέθηκε στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών
Βουλή γενική εικόνα Eurokinissi

«Η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική θέση για λύση erga omnes με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και οριστικό τερματισμό κάθε αλυτρωτισμού. Με τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα τα συμφωνηθέντα είναι πλέον οριστικά και μη αναστρέψιμα» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση.

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται, και τίθεται σε ισχύ, η συμφωνία που έχει υπογραφεί στις Πρέσπες, μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις 17 Ιουνίου 2018.

«Η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην εθνική θέση, όπως διαμορφώθηκε μετά την Ενδιάμεση Συμφωνία, για λύση ergaomnes με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και οριστικό τερματισμό κάθε αλυτρωτισμού» υπογραμμίζεται στην αιτιολογική έκθεση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που κατατέθηκε πριν λίγο στην Βουλή. Το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών κατατέθηκε στα Αγγλικά και τα Ελληνικά, ενώ η αιτιολογική έκθεση ξεκινά με μια ιστορική αναδρομή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Μακεδονικού.

«Με τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα τα συμφωνηθέντα είναι πλέον οριστικά και μη αναστρέψιμα» επισημαίνεται ακόμα στην αιτιολογική έκθεση και σημειώνεται ότι «με τη Συμφωνία εγκαθιδρύεται μια περίοδος φιλίας, καλής γειτονίας, συνεργασίας και αναβάθμισης σε επίπεδο Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των Μερών». Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται επίσης ότι «η Συμφωνία σταθεροποιεί την όλη περιοχή των Βαλκανίων και αναδεικνύει τη χώρα μας ως πρωταγωνιστική δύναμη ειρήνης και ασφάλειας σε αυτήν, αναβαθμίζοντας σημαντικά το διεθνές της κύρος».

Δείτε την αιτιολογική έκθεση εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα