Ολόκληρο το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ολόκληρο το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών
Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων για την επίλυση του ονόματος στο χωρίο Ψαράδες στις Πρέσπες MotionTeam

Το News 24/7 παρουσιάζει το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας που έχει υπάρξει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων και έρχεται προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, προκειμένου οι αναγνώστες να είναι σε θέση να την μελετήσουν με προσοχή.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας που έρχεται και κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται να τεθεί στην κρίση του ελληνικού Κοινοβουλίου προς ψήφιση, η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Συμφωνία, επιχειρεί να επιλύσει μία σειρά ζητημάτων μεταξύ της χώρας μας και της πΓΔΜ, με το ζήτημα του ονόματος της γείτονος χώρας να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, το ζήτημα του ονόματος προέκυψε το 1991, όταν η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποσχίστηκε από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία και ανακήρυξε την ανεξαρτησία της υπό το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Ιστορικά, ο όρος “Μακεδονία”, ο οποίος, σημειωτέον, είναι ελληνική λέξη, αναφέρεται στο Βασίλειο και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων, που ανήκουν στο ελληνικό έθνος και αποτελούν αδιαμφισβήτητο κομμάτι της ελληνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Γεωγραφικά, ο όρος αυτός αναφέρεται σε μια ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται στο σημερινό έδαφος διάφόρων βαλκανικών χωρών, με το μεγαλύτερο τμήμα της να βρίσκεται στην Ελλάδα και άλλα μικρότερα τμήματά της στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία και την Αλβανία. Ο κύριος κορμός της ιστορικής Μακεδονίας κείται εντός των σημερινών ελληνικών συνόρων και καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της ελληνικής επικράτειας που διαχρονικά ονομάζεται Μακεδονία, με σημερινό πληθυσμό περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες υπηκόους.

Το News 24/7 παρουσιάζει το πλήρες κείμενο της Συμφωνίας, στα ελληνικά, προκειμένου οι αναγνώστες να είναι σε θέση να την μελετήσουν διεξοδικά.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Τετάρτη εστάλη στο ελληνικό ΥΠΕΞ από τα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που αποσαφηνίζει συνολικά τέσσερα θέματα τα οποία είναι:

1. ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της πΓΔΜ.

2. ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια

3. ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα

4. ότι η γλώσσα είναι στη νοτιοσλαβική οικογένεια.

Αναλυτικά η Συμφωνία των Πρεσπών.

https://www.news247.gr/download/9242//300000/symfwnia–2.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα