Στην άκρη προσωρινά η Novartis, κόντρα ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία μέσω… Ζιμπάμπουε

Στην άκρη προσωρινά η Novartis, κόντρα ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία μέσω… Ζιμπάμπουε
Το Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Η κυβέρνηση θα εξετάσει από Τετάρτη το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής, εστιάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση στο πεδίο της οικονομίας. Επίθεση σε Τσίπρα για τα πρωτογενή και τη δήλωση περί μισθών και ανάπτυξης, αντιπαράθεση για το κοινωνικό μέρισμα και τον ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση αφήνει προσωρινά στην άκρη τη Novartis, καθώς οι αποφάσεις για το εάν θα συσταθεί ή όχι εξεταστική επιτροπή θα ληφθούν από Τετάρτη, εστιάζοντας την πολιτική αντιπαράθεση στο πεδίο της οικονομίας.

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στην Ήπειρο αλλά και με το επιχείρημα ότι η δικογραφία πρέπει πρώτα αφού διαβιβαζόταν στη Βουλή να δοθεί και στα πολιτικά κόμματα και να μελετηθεί, το Μαξίμου μετέθεσε τη λήψη αποφάσεων, καθώς για το θέμα αυτό υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Από τη μία οι σαμαρικοί που επιμένουν για εξεταστική κατά του Αλέξη Τσίπρα, από την άλλη ισχυρές φωνές σε υψηλό επίπεδο που επιμένουν ότι κάτι τέτοιο θα έδινε απλώς στο ΣΥΡΙΖΑ την αφορμή συσπείρωσης. Μένει να φανεί ποια άποψη θα επικρατήσει τελικά.

Το Μοσχάτο χθες έστρεψε τη συζήτηση και πάλι στο πεδίο της οικονομίας, το οποίο στη ΝΔ θεωρούν προνομιακό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Με εκτενές ενημερωτικό σημείωμα εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρώην πρωθυπουργό για τη δήλωση του πως στο μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η ανάπτυξη προϋπόθεση για την αύξηση των μισθών, αλλά η αύξηση των μισθών προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Από τη ΝΔ σχολίασαν ειρωνικά ότι ο κ.Τσίπρας έλυσε με μία απλή σκέψη αυτό που δεν κατάφεραν να λύσουν οι μεγάλοι δάσκαλοι της οικονομικής θεωρίας, ενώ επικαλέστηκαν ότι στη Ζιμπάμπουε που εφαρμόστηκε το μοντέλο το οποιο επικαλέστηκε ο πρώην πρωθυπουργός “ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε τέτοιο βαθμό που εξαφανίστηκαν από τα καταστήματα οι βαλίτσες, καθώς οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να κουβαλούν με αυτές τα χαρτονομίσματα που χρειαζόταν για να αγοράσουν πχ ένα κουτί γάλα”.

Επικαλέστηκαν επίσης και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα επί Κατοχής, διερωτώμενοι εάν ήταν και τότε πλούσιοι οι Έλληνες.

Από το κυβερνών κόμμα συνέχισαν επίσης την επίθεση κατά του κ.Τσίπρα για τον ισχυρισμό ότι είχε ενημερώσει ως πρωθυπουργός τους Ευρωπαίους εταίρους για το σχέδιο του για μείωση των στόχων για το πρωτογενές στο 2.5%, επαναλαμβάνοντας ότι “φαίνεται ότι ξέχασε να το πει στον υπουργό επί των Οικονομικών κ.Τσακαλώτο”, αλλά και σε Ρέγκλινγκ και στο Δημήτρη Παπαδημούλη που έκανε σχετικές ερωτήσεις στον Επίτροπο Μοσκοβισί.

Η ΝΔ όμως και το Μαξίμου έσπευσαν να απαντήσουν στο ΣΥΡΙΖΑ και για το ποιον ωφελούν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για το κοινωνικό μέρισμα. Από το κυβερνών κόμμα έκαναν λόγο ειρωνικά για “Syrizonomics”, τονίζοντας ότι δεν είναι λίγοι τα 4,9 εκατομμύρια ιδιοκτητών που είδαν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ούτε οι εκατομμύρια φορολογούμενοι που θα δουν εισαγωγικό φορολογικό συντελεσή 9% σε λιγότερο από τέσσερις μήνες από σήμερα. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι “έχει τόσο θράσος που εγκαλεί τη νέα κυβέρνηση για τα ποσά που αυτός έχει ήδη ξοδέψει από το Μάιο, μετατρέποντας τον προϋπολογισμό σε χορηγό της προεκλογικής του καμπάνιας”, αναφερόμενος στη μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια, καθώς και στη χορήγηση της λεγόμενης 13ης σύνταξης προεκλογικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα