Στην Ολομέλεια η αίτηση ακυρώσεως της αναστολής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Στιγμιότυπο από την Ορκωμοσία της νέας βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου,Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Στιγμιότυπο από την Ορκωμοσία της νέας βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου,Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της αναστολής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Επιφύλαξη για την απόφαση

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αίτηση της Χρυσής Αυγής με την οποία ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η υπ’ αριθμ. 51776/23.12.2013 απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης με την οποία αποφασίστηκε η αναστολή καταβολής κάθε είδους κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπρόεδρου Φιλοκτίμονα Αρναούτογλου και με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ, η οποία ήταν εισηγήτρια και στην απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ που απέρριψε την αίτηση της Χρυσής Αυγής με την οποία ζητούσε την αναστολή της υπουργικής απόφασης για την προσωρινή παύση χρηματοδότησής της.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της υπόθεσης, ο δικηγόρος της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Παπαγρηγορίου ανέφερε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση που αναστέλλει τη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής προσβάλλει το δημοκρατικό πολίτευμα, καθώς είναι «κραυγαλέα φωτογραφική διάταξη» που «ομολογεί» ότι έπρεπε να ληφθεί για τον εξοστρακισμό της Χρυσής Αυγής.

Ακόμη, ο κ. Παπαγρηγορίου επισήμανε ότι η παρέμβαση της Πολιτείας αποσκοπούσε στο να στερήσει στη Χρυσή Αυγή τη δυνατότητα να διοχετεύσει τις θέσεις της στην κοινωνία, ενώ είπε ότι αποτελεί «κόλαφο» η απόφαση του Αρείου Πάγου που ενέκρινε την συμμετοχής της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές.

Επίσης, ο συνήγορος της Χρυσής Αυγής ανέφερε ότι «οι ατομικές, καταδικαστέες και αποτρόπαιες ενέργειες» κάποιων, δεν μπορούν να αποδοθούν σε ένα κόμμα, αλλά ούτε με μία άσκηση ποινικής δίωξης, μπορεί να αναστέλλεται η χρηματοδότηση ενός κόμματος γιατί έτσι καταστρατηγούνται θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα, ενώ παραβιάζονται βασικές αρχές της ΕΣΔΑ.

Η αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με το συνήγορό της, παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας το οποίο προστατεύεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τη ΕΣΔΑ. Παράλληλα επιβάλλεται ποινή για μια πράξη που ακόμα ερευνάται από τις δικαστικές Αρχές, έπειτα από μια ποινική δίωξη που ασκήθηκε, κατέληξε ο κ. Παπαγρηγορίου.

Οι εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου (Αλέξανδρος Ρόιλος, Ανδρέας Χαρλαύτης και η Βασιλική Πανταζή), ανέφεραν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση απλώς επαναλαμβάνει την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Αυτό καθιστά την αίτηση της Χρυσής Αυγής απαράδεκτη, καθώς η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν είναι εκτελεστή πράξη (δεν μπορεί να προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ, καθώς το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα των αποφάσεων της Βουλής).

Σε άλλο σημείο της αγόρευσής τους οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν, ότι η αναστολή της χρηματοδότησης δεν κλονίζει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά ούτε αποκλείει οριστικά το κόμμα από τη χρηματοδότηση. Μάλιστα προβλέπεται ότι θα δοθούν τα ποσά της χρηματοδότησης σε περίπτωση που υπάρξουν αθωωτικές αποφάσεις.

Εξάλλου, οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν, ότι τα κόμματα δεν έχουν μόνο ως πηγή εσόδων την κρατική χρηματοδότηση, αλλά έχουν και τις συνδρομές των μελών τους, ενώ τους παρέχεται και δωρεάν χρόνος προβολής στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατά τις προεκλογικές περιόδους, κάτι που αποδείχθηκε κατά τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή
SHARE:

24Media Network