Στο ΝΑΤΟ ο Κατρούγκαλος – Επαφές με ΥΠΕΞ Τουρκίας, Αλβανίας και πΓΔΜ

Στο ΝΑΤΟ ο Κατρούγκαλος – Επαφές με ΥΠΕΞ Τουρκίας, Αλβανίας και πΓΔΜ
Φωτό αρχείου: Σύνοδος ΝΑΤΟ AP

Κορυφαίες επαφές το επόμενο διάστημα για τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών- Τι ανέφερε για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Σειρά υψηλών επαφών θα έχει το επόμενο διάστημα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι και της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Μάλιστα ο ίδιος την χαρακτήρισε κρίσιμη, δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει τα γνωστά γεγονότα στη θάλασσα του Αζόφ και κατέστησε σαφές πως η θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα και στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Από την άλλη μεριά, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να ενταχθεί η Ρωσία στο ευρύτερο σύστημα ασφάλειας της ηπείρου μας. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να έχουμε κλιμάκωση προς την κατεύθυνση ενός νέου ψυχρού πολέμου, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι παραμένει αδιαπραγμάτευτη η ελληνική θέση για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. «Περιμένουμε να δούμε την εκτελεστική νομοθεσία επί του νόμου για τις μειονότητες που έχει ψηφίσει η γειτονική Δημοκρατία, που και για μας είναι καθοριστικό στοιχείο, τόσο γι’ αυτό που αποτελεί εθνική προτεραιότητα, την προστασία της μειονότητας μας, αλλά και για τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας» διαμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως «είχαν φτάσει πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους μέχρι την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και μετά είχαμε δυστυχώς συμβάν Κατσίφα».

«Έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε αυτό το κεκτημένο των συζητήσεων» επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, παρατηρώντας ότι υπάρχει μια κοινή βούληση και των δύο χωρών να προωθήσουν αυτά τα θέματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα