Το πρώτο ΦΕΚ της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Στο Προστασίας του Πολίτη η ευθύνη για τις φυλακές

Το πρώτο ΦΕΚ της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Στο Προστασίας του Πολίτη η ευθύνη για τις φυλακές
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Η νέα κυβέρνηση με απόφασή της μεταφέρει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όλα τα θέματα των φυλακών. Απευθείας στον Πρωθυπουργό η ΕΥΠ.

Το πρώτο ΦΕΚ που δημοσίευσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει να κάνει με τις φυλακές και την υπαγωγή τους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αποτελούσε, έτσι και αλλιώς, δέσμευση του νέου Πρωθυπουργού η οποία υλοποιήθηκε.

Οι φυλακές λοιπόν περνούν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και παύουν να βρίσκονται σ’ αυτό της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά το ΦΕΚ προβλέπει: “Σύσταση,συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων”, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 00:12 της Τρίτης, αναφορικά με τις αρμοδιότητες του νέου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ύστερα από τη συγχώνευσή του με το υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ορίζεται μεταξύ άλλων: “Στο νέο Υπουργείο μεταφέρονται επίσης, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, οργάνων και προσωπικού που τις κατέχει, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά την έκδοση του παρόντος, οι ακόλουθες υπηρεσίες: 5.1. από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του άρθρου 17 του π.δ. 96/2017 (Α’ 136) όπως ισχύει, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των υπαγομένων σε αυτή οργανικών μονάδων, το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία, τα Καταστήματα Κράτησης, Σωφρονιστικά και Θεραπευτικά Καταστήματα, τα Ειδικά Θεραπευτικά Καταστήματα και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (ΚΑΥΦ), το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου και οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής των άρθρων 19, 26, 27, 28 και 29 του π.δ. 96/2017, όπως ισχύει”.

Επίσης, θέματα αρμοδιότητας της ΕΥΠ μεταφέρονται απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Αναλυτικά: “Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα