Συγκρατημένα αισιόδοξο το Μέγαρο Μαξίμου για το σημερινό Eurogroup

Συγκρατημένα αισιόδοξο το Μέγαρο Μαξίμου για το σημερινό Eurogroup

Ένα ξεκάθαρο μήνυμα ζητά η Ελληνική πλευρά από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, με τους υπουργούς της κυβέρνησης να συνεδριάζουν χθες επί 7,5 ώρες γνωρίζοντας καλά πως το κλίμα μετά την τελευταία συνεδρίαση στη Ρίγα είναι βαρύ

Τρεις φορές χρειάστηκε να φύγει και να επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση. Τελικά μετά τις εννέα το βράδυ, όπου αποχώρησε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, έμεινε μόνος του με τον πρωθυπουργό συζητώντας όλες τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, αλλά και του σημερινού Eurogroup.

Στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μια αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε αρκετοί υπουργοί ζήτησαν η κυβέρνηση να μην περάσει πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί. «Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν κατακκόκινες», δήλωνε κορυφαίος υπουργός μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης.

Όπως αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις, καθώς επίσης ευελπιστεί να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, στο πλαίσιο τόσο των συμφωνιών, όσο και της Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η φράση “ορατή πρόοδος” θα ήταν μια καλή εξέλιξη για την Ελληνική πλευρά, έτσι ώστε Αθήνα και Βρυξέλλες να μη “χαθούν στην μετάφραση” της δήλωσης που θα υπάρξει ερμηνεύοντας η κάθε πλευρά το κείμενο του Eurogroup.

Ο Αλέξης Τσιπρας μίλησε  στους υπουργούς, στέλνοντας την ίδια ώρα και μήνυμα στους υπουργούς Εξωτερικών της ευρωζώνης.

«Θέλουμε στο Eurogroup την καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει, όμως σε κάθε περίπτωση η επίτευξη της οποιασδήποτε συμφωνίας πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αποκλειστικό ζητούμενο από την Ελληνική πλευρά είναι το «ξεκλείδωμα» των χρηματοδοτικών εργαλείων από την ΕΚΤ που θα τονώσουν την ρευστότητα στη χώρα, έτσι ώστε η δόση προς το ΔΝΤ να καταβληθεί χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις.

Άλλωστε κυβερνητικές πηγές αυτό που τόνιζαν είναι πως χρειάζεται στην πράξη να αποδειχτεί η βούληση της άλλης πλευράς για αμοιβαία επωφελή συμφωνία «καθώς έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες και χρονολογημένες προτάσεις για το πώς μπορούν να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά και πληρώνουμε όλες μας τις  υποχρεώσεις μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Άλλες πηγές σημείωναν με νόημα πως το ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι πολιτικό και πως οι εταίροι χρησιμοποιούν το όπλο της  χρηματοπιστωτικής ασφυξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της πολύωρης συνεδρίασης των υπουργών έπεσαν και άλλα θέματα, όπως η αυριανή αποπληρωμή της μεγάλης δόσης προς το ΔΝΤ, αλλά και το θέμα του δημοψηφίσματος. «Όχι δημοψήφισμα, υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή», τόνιζε υπουργός μετά το τέλος της συνεδρίασης επιβεβαιώνοντας πως αυτή είναι μια κουβέντα δεν μπορεί να μείνει εκτός ατζέντας για το Μέγαρο Μαξίμου, από τη στιγμή που το κλίμα αβεβαιότητας όσον δεν υπάρχει συμφωνία εντείνεται.

Σύσκεψη και στην Κουμουνδούρου

Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευση παρείχε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην από κοινού χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε προβληματισμός για την τακτική που ακολουθούν οι εταίροι, οι οποίοι θέλουν να βάλουν την κυβέρνηση σε ένα μνημονιακό πλαίσιο αναντίστοιχο με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Εν αναμονή της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονη κινητικότητα όχι μόνο από την σκληρή στάση των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας που ζητούν πιο επιθετική στάση, αλλά και λόγω της συζήτησης περί δημοψηφίσματος που επανέρχεται συνεχώς στις κατ’ιδίαν συζητήσεις των μελών του κόμματος, αλλά και στον δημόσιο διάλογο.

Ο ένας εκ των θερμότερων υποστηρικτών αυτής της προοπτικής, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες,

διατύπωσε στη χθεσινή συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου την πάγια θέση του για δημοψήφισμα ακόμα και πριν την συμφωνία με τους δανειστές.

Τα δύο όργανα αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά την Τρίτη. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η ημερομηνία σύγκλισης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να καταλήξουν, αλλά και η σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα