Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την επιτάχυνση οριοθέτησης ΑΟΖ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομιλεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομιλεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Κοινή γραμμή των δύο χωρών κατά των μνημονίων κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης. Τι δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Απάντηση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα περί μνημονίου κατανόησης της χώρας του με την Λιβύη, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Κυριακή από την Αίγυπτο, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

 Στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους, που κράτησε 45 λεπτά, καθώς και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, οι υπουργοί Ελλάδας και Αιγύπτου, επανέλαβαν την κοινή τους άποψη ότι τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη στερούνται νομικής βάσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του ΥΠΕΞ

Αναλυτικά η δήλωσή του:

"Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.

Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj. Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.

Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Ερντογάν, Αίγυπτος, ΑΟΖ
SHARE:

24Media Network