Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Η Αθήνα θα “ταράξει στη νομιμότητα” τον Ερντογάν

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Η Αθήνα θα “ταράξει στη νομιμότητα” τον Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν Eurokinissi

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης. Ο Δένδιας θέτει το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και ο Μητσοτάκης την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Τις κινήσεις διπλωματικής απομόνωσης της Άγκυρας και πίεσης στην κυβέρνηση Σάρρατζ, συνεχίζει η Αθήνα, αναδεικνύοντας την ακυρότητα της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, ενώ οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται και ενώ η γειτονική χώρα σχεδιάζει να στείλει ερευνητικό σκάφος στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, σε μια πρώτη προσπάθεια να επιβάλει τετελεσμένα.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα στους ηγέτες της ΕΕ, με στόχο να συμπεριληφθεί στο κείμενο των συμπερασμάτων μία σαφής καταδίκη των προκλητικών ενεργειών της κυβέρνησης Ερντογάν και μήνυμα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

“Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι νομικά άκυρη. Είναι σαν να λέει ότι η Ελλάδα και η Κρήτη δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχθώ. Και δεν θα το δεχθεί ούτε η Ε.Ε.” είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε ο κ.Μητσοτάκης στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση τους την περασμένη Τετάρτη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Παράλληλα οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών επεξεργάζονται κείμενο με τις ελληνικές θέσεις που αναμένεται να σταλεί στον ΟΗΕ άμεσα, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι οι συντεταγμένες της απόπειρας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών. “Τουρκία και Λιβύη δεν είναι συνορεύουσες χώρες, δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες που συνορεύουν, ούτε παρακείμενες, ούτε έναντι ακτές. Συνεπώς, είναι κείμενο το οποίο δεν μπορεί να παράξει έννομα αποτελέσματα και δεν επηρεάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, καθώς η παρανομία δεν παράγει δίκαιο”, επισημαίνουν ειδικότερα.

Το έδαφος εν όψει Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα προετοιμάσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα συμμετάσχει σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στην ημερήσια διάταξη αναμένεται να βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και ειδικότερα, η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί και το ερώτημα κατά πόσον ο πρόεδρος της λιβυκής κυβέρνησης Φαγές Αλ Σάρρατζ μπορεί να παραμένει επίσημος συνομιλητής της Ε.Ε. από τη στιγμή που προβαίνει σε ενέργειες αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα των κρατών-μελών.

Η στρατηγική της Αθήνας εξάλλου όπως αναφέρθηκε είναι διττή: Από τη μία η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι άκυρη διότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και από την άλλη αμφισβητεί τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης Σάρρατζ να υπογράψει μνημόνιο με την Άγκυρα, καθώς η λιβυκή Βουλή δεν επικύρωσε τη συμφωνία.

Η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, η οποία πάντως έχει αναγνωριστεί από ΟΗΕ και ΕΕ, επιχειρεί πάντως να παρακάμψει το Κοινοβούλιο της χώρας, ανακοινώνοντας ότι τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του μνημονίου για τη δικαιοδοσία στη θάλασσα καθώς και για τη στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια των δύο πλευρών.

Η Αθήνα “παίζει” με την πλευρά του διοικητή του Εθνικού Λιβυκού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ: Ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ θα βρεθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα, ενώ θα προσκληθεί στην Αθήνα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λιβύης, που επίσης πρόσκειται στο Χαφτάρ.

“Με την επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων επισημαίνει ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών είναι “παράξενο”, καθώς η Λιβύη δεν έχει “θαλάσσια σύνορα” με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία. Επίσης, σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός της Λιβύης δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει το κείμενο αυτό. Κατά συνέπεια δε μπορεί να υπάρξει καμία τέτοια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης” επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

Β.Μακεδονία, Αλβανία και προσφυγικό-μεταναστευτικό επίσης στην ατζέντα

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, με προσκεκλημένους τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, N. Dimitrov και τον ασκούντα χρέη Υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, G. Cakaj. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δύο αυτών χωρών και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων ευρύτερα.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι η Σύνοδος Κορυφής θα κληθεί να δώσει ένα νεύμα σε Σκόπια και Τίρανα, μετά το γαλλικό βέτο που “πάγωσε” την ενταξιακή τους διαδικασία. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι όμως ταυτόχρονα ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας στο ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, καθώς υποστηρίζει την πλευρά Χαφτάρ στην εσωτερική πολιτική λιβυκή διαμάχη.

Και βεβαίως στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής θα βρεθεί και το προσφυγικό- μεταναστευτικό, με την ελληνική πλευρά να θέτει το ζήτημα εφαρμογής της κοινής δήλωσης με την ΕΕ από την Τουρκία, καθώς η τουρκική ακτοφυλακή απαντά σε μία στις 20 κλήσεις του ελληνικού Λιμενικού και δε δείχνει διάθεση συνεργασίας, ενώ οι ροές αυξάνονται.

Ο κ.Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τον κ.Ερντογάν στο Λονδίνο είχε θέσει μάλιστα το ερώτημα εάν οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία με την ΕΕ είναι οικονομικοί ή γεωπολιτικοί, διαμηνύοντας ότι στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα θα στηρίξει τη γειτονική χώρα, αλλά στη δεύτερη περίπτωση η στάση της χώρας μας και της Ευρώπης θα αλλάξει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version