Σύμμαχος Γιούνκερ στα εργασιακά

Σύμμαχος Γιούνκερ στα εργασιακά
Meeting between the Greek Prime Minister Alexis Tsipras and the president of the European Commission Jean-Claude Juncker, in Athens, on June 21, 2016 / , , 21 , 2016 SOOC

Αλέξης Τσιπρας και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλαν μήνυμα στο ΔΝΤ εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του φθινοπώρου, αλλά και στο Βερολίνο κατά της μονόπλευρης πολιτικής λιτότητας, εν όψει και του δημοψηφίσματος για Brexit. Συμφώνησαν ότι η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και πως η ανάπτυξη δε θα έρθει με τη συντριβή της εργασίας

Τον τίτλο του καλύτερου “φίλου και συμμάχου” της Ελλάδας στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης Βρυξελλών- Βερολίνου- ΔΝΤ, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Με το “σύντροφο Ζαν Κλοντ” δίπλα του, ο κ.Τσίπρας έστειλε μήνυμα στο ΔΝΤ εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης του φθινοπώρου, η οποία θα αφορά και τα εργασιακά. Και ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε από τώρα βέβαιος πως θα είναι σύμφωνος με όποια πρόταση καταθέσει η ελληνική πλευρά τον Οκτώβριο.

“Γνωρίζω την πεποίθηση του Ζαν Κλοντ για την ανάγκη να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι συλλογικές διαπράγματευσεις, αυτή ήταν και κοινή δήλωση μας στο παρελθόν. Ακούγονται διάφορες απόψεις από την πλευρά των πιστωτών που προσκρούουν στο ευρωπαϊκό κοινωνικό και εργασιακό κεκτημένο. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η ανάκαμψη στην Ελλάδα δε μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας”, είπε ο πρωθυπουργός, με τον κ.Γιούνκερ να δηλώνει “σύμφωνος με τον Αλέξη” και κληθείς να σχολιάσει τις πιέσεις του ΔΝΤ για ομαδικές απολύσεις, lock out, συλλογικές συμβάσεις, να τονίζει:

“Δε θα ήθελα να μπω στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης του φθινοπώρου. Αυτά που αναφέρεται είναι ευρεία συμφωνία της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω ο κοινωνικός και εργασιακός διάλογος να λάβει χώρα και να συμβάλλει στην Ελλάδα και αλλού. Η διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να λάβει υπόψη την ελληνική πραγματικότητα και την εργασιακή νομοθεσία στην κατεύθυνση αυτή. Εγώ δεν είμαι φίλος των συλλογικών απολύσεων και πιστέυω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαμορφώσει μία πρόταση με την οποία θα είμαι σύμφωνος.”

Ο πρωθυπουργός άλλωστε ανέφερε ότι η κυβέρνηση πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη, όπως ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, η τόνωση της επιστημονικής έρευνας, η συνεχής κατάρτιση των εργαζομένων, η δημιουργία ενός απλού και ξεκάθαρου φορολογικού συστήματος, τονίζοντας με νόημα: “Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων”.

Σε δεύτερη ερώτηση, εάν θα αλλάξει και η ΕΕ σελίδα, ο κ.Γιούνκερ υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κομισιόν επί των ημερών τους, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς και στο Βερολίνο ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός συνέδεσαν την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη με το βρετανικό δημοψηφίσμα.

“Από την άφιξη μου στην Κομισιόν η ΕΕ έχει πυροδοτήσει νέα πνοή στο επενδυτικό σχέδιο, διότι θέλουμε οι ευρωπαϊκοί λαοί να καταλάβουν ότι η λιτότητα δεν είναι η αποκλειστική επιλογή”, σημείωσε ο κ.Γιούνκερ χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουμε κινητοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 315 δισ ευρώ.

θύμισε επίσης ότι με τη δική του παρότρυνση η Κομισιόν έχει εισαγάγει στοιχεία ευελίξίας στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, πάντα με αυστηρή τήρηση των κανόνων, η οποία όμως πλέον γίνεται αντικειμενο ευρείας ερμηνείας και έκανε λόγο για ευρεία διαβούλευση για τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, καταλήγοντας: “Έχουν αλλάξει τα πράγματα”.

Αιχμές κατά Βερολίνου και ειδικότερα κατά Σόιμπλε, άφησε και ο κ.Τσίπρας με αφορμή το βρετανικό δημοψήφισμα, συμφωνώντας με την τοποθέτηση Γιούνκερ κατά της ακραίας λιτότητας.

“Ψηφίζουμε και οι δύο υπέρ της παραμονής της Μ.Βρετανίας στην ΕΕ, αν και αυτός που θα ψηφίσει είναι βέβαια ο βρετανικός λαός. Πέρυσι τέτοιο καιρό κάποιοι έκαναν σχέδια για Grexit και σήμερα που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αποχώρησης μίας χώρας, φαίνεται πόσο κοντόφθαλμα και -συγχωρήστε μου την έκφραση- ανόητα ήταν αυτά τα  τα σχέδια για όλη την Ευρώπη και τους λαούς μας. Ευτυχώς όμως, απέτυχαν”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πραγματική κρίση και χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει όραμα και προοπτική. Δεν είναι στόχος να σώζουμε στο παρά πέντε καταστάσεις αρνητικές, αλλά να πείθουμε τους λαούς ότι η κοινή προοπτική είναι αναγκαία και ελπιδοφόρα. Να μετατρέψουμε το ερώτημα λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη στην απάντηση, καλύτερη Ευρώπη”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας, καθώς οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα με τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς και των εθνικιστικών λαϊκιστικών δυνάμεων με πρόσφατα παραδείγματα τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία και την άνοδο στις τοπικές γερμανικές εκλογές ενός κόμματος που επιδιώκει την έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωζώνη, “αποδεικνύουν ότι δεν είναι στραβός ογιαλός αλλά στραβά αρμενίζουμε”. Υπενθύμισε επίσης ότι πριν από δύο χρόνια όταν εκείνος ήταν υποψήφιος της Ευρωπαίκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, την οποία κέρδισε τελικά για λογαριασμό του ΕΛΚ ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλούσε για την ανάγκη ενός new deal, προσθέτοντας:

“Ο Γιούνκερ κατάφερε μετά να μην είναι πρόεδρος ενός κόμματος, αλλά ανοιχτός στις προτάσεις όλων των πολιτικών ρευμάτων που έχουν προσήλωση στην ευρωπαϊκή ιδέα. Τώρα χρειάζεται μεγάλος διάλογος για την αναγκαία αλλαγή πορείας. Η ακραία λιτότητα και η αντιμετώπιση της Ευρώπης από ορισμένα κράτη μέλη α λα καρτ δε βοηθά να προχωρήσουμε μπροστά”.

Τόσο ο κ.Τσίπρας όσο και ο κ.Γιούνκερ αναφέρθηκαν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την υλοποίηση του προγράμματος. “Είναι κοινή η διαπίστωση ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ θα υπάρξει θετικό πρόσημο αναπτυξης μετά από μακρά περίοδο ύφεσης. Η ανεργία, το πιο σημαντικό πρόβλημα που παραμένει σε απαράδεκτα επίιπεδα για ευρωπαϊκή χώρα, έχει αρχίσει αργά να αποκλιμακώνεται. Τα δημόσια οικονομικά μετά από μία εξαετία όχι απλά πετυχαίνουν τους στόχους αλλά βρίσκονται σε πορεία υπεραπόδοσης” είπε ο πρωθυπουργός.

“Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας” είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί, πλέον, να μπει στον σωστό δρόμο. Επίσης, τόνισε ότι στη διάρκεια αυτής της επιστροφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φίλη της Ελλάδας, εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας”, δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι φίλοι έχουν το προνόμιο να λένε συχνά πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν μπορούν.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ανόητη την επιθυμία που είχαν ορισμένοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί, όπως σημείωσε, “η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το ευρώ και την ΕΕ”. Πρόσθεσε ότι “Σήμερα έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ”, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα δεν είναι μόνο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και του ευκταίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και επανέλαβε όπως είχε πει νωρίτερα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ότι θα ήθελε οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος, καθώς οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι προσπάθειες προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Τόσο ο κ.Τσίπρας όσο και ο κ.Γιούνκερ αναφέρθηκαν επίσης στο περίφημο επενδυτικό πακέτο που φέρει το όνομα του προέδρου της Κομισιόν, αλλά και στο προσφυγικό. Ο κ.Γιούνκερ παραδέχθηκε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στα κονδύλια του πακέτου Γιούνκερ, ενώ δήλωσε ότι θα ήθελε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν το ρυθμό μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα, καθώς σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί 1800 άτομα ενώ θα επιθουμούσε να φτάσουν γρήγορα τους 6.000.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα