Συνάντηση Μητσοτάκη ΚΕΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε εκδήλωση στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018
Ο πρόεδρος της ΝΔ σε εκδήλωση στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη την Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2018 EUROKINISSI

Τι προβλέπει η πρόταση της ΝΔ και τι άλλαξε μετά την αρχική τοποθέτηση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Διαβούλευση με την ΚΕΔΕ για τον ΕΝΦΙΑ θα έχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα συναντηθεί στο Μοσχάτο με το προεδρείο της Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στη ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ποσό από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα πηγαίνει στους δήμους και το κράτος θα περικόψει αντίστοιχα 2 δις ευρώ από την κρατική επιχορήγηση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η πρόταση αυτή πάντως προκάλεσε προβληματισμό και έντονη κριτική και δεν είναι τυχαίο ότι έκτοτε τα στελέχη της ΝΔ κλήθηκαν ουκ ολίγες φορές να δώσουν διευκρινιστικές απαντήσεις σε δύο βασικά ζητήματα: στο κατά πόσο είναι συνταγματικό το μέτρο, υπό την έννοια ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν βάζει φόρους αλλά τέλη και κατά δεύτερον το ζήτημα που εγείρεται από τους πολέμιους της θέσης Μητσοτάκη είναι ότι θα ενισχυθούν οι τοπικές ανισότητες ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς δήμους.

Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα έγινε και ειδική σύσκεψη στο Μοσχάτο για τα θέματα αυτά. Έκτοτε η θέση που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και καθορισμό του ύψους του από τους δήμους τροποποιήθηκε. Πλέον στη ΝΔ μιλούν για συνέχιση της είσπραξης του συγκεκριμένου φόρου από το κράτος (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) και πίστωση στη συνέχεια στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα καθορισμού του ύψους του φόρου εντός ενός περιορισμένου εύρους συντελεστών.

Κατά τη ΝΔ αυτό θα αυξήσει και τη λογοδοσία των δημάρχων προς τους πολίτες, καθώς με βάση το σκεπτικό που αναπτύσσουν τα γαλάζια στελέχη θα πρέπει οι τοπικοί άρχοντες να εξηγήσουν και να πείσουν τους δημότες τους για την αναγκαιότητα αύξησης του ΕΝΦΙΑ.

Σε ότι αφορά τη συνταγματικότητα της πρότασης Μητσοτάκη στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι η γαλάζια θέση είναι απολύτως συμβατή με το σύνταγμα γιατί προωθεί την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως προβλέπει το σύνταγμα. Σχετικά με το ζήτημα των ανισοτήτων ανάμεσα στους δήμους στη ΝΔ μιλούν για τη λειτουργία ενός εξισορροπητικού μηχανισμού ο οποίος όπως εξήγησε η Μαρία Σπυράκη "η κατανομή θα είναι ανά δήμο με βάση το ποσό που δικαιούται, με βάση τον ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στον κάθε δήμο και θα περιλαμβάνει στην πρώτη φάση έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό, ούτως ώστε οι δήμοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και τώρα, με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αλλά και με την κρατική επιχορήγηση".

Πάντως την πρόταση Μητσοτάκη χαιρέτισε η Μιράντα Ξαφά συγχαίροντας τον πρόεδρο της ΝΔ επειδή υιοθέτησε την τοποθέτηση του Στέφανου Μάνου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Μητσοτάκης, ΕΝΦΙΑ
SHARE:

24Media Network