Συνεχίζεται το θρίλερ

Συνεχίζεται το θρίλερ
Greek Prime Minister, Alexis Tsipras, meets the Cypriot President, Nikos Anastasiades, at Maximos Mansion in Athens, Greece on Dec. 30, 2016. / , , , 30 , 2016 Menelaos Myrillas / SOOC

Την ώρα που γίνονται προσπάθειες να «κλειδώσει» η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, στην κυβέρνηση δίνουν παράλληλο «αγώνα δρόμου» να καθησυχάσουν το εσωτερικό μέτωπο

Χωρίς να οριστεί ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα από το Euroworking Group στην κυβέρνηση ευελπιστούν ακόμα στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας στις 7 Απριλίου.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά δίνει μια τελευταία μάχη σε σχέση με το ασφαλιστικό και το «σπάσιμο» της προσωπικής διαφοράς σε δυο δόσεις το 2019 και το 2020. Το γεγονός ότι αυτό δεν φέρεται να γίνεται αποδεκτό, πιθανότατα να είναι ο λόγος που έχουν ενταθεί οι πιέσεις του ΔΝΤ για το ζήτημα των εργασιακών. Και η κυβέρνηση, όμως δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια και για αυτό το λόγο σήμερα ο πρωθυπουργός στις 2.30 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών Γκάι Ράιντερ θέλοντας να στείλει εκ νέου το μήνυμα για το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην αγορά εργασίας.

Παρ’ όλα αυτά ακόμα και το κλίμα που παίρνει από τις Βρυξέλλες το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι αρνητικό και μένουν στο γεγονός πως η σύσταση που έκανε η ομάδα εργασίας στη χθεσινή συνάντηση ήταν η ανάγκη να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα το γρηγορότερο δυνατό. Επειδή τα περιθώρια χρόνου είναι περιορισμένα αυτό πρέπει να γίνει στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας προκειμένου η κυβέρνηση να προλάβει το ορόσημο του Eurogroup της Μάλτας.

Στην Ηρώδου Αττικού έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης και έχουν εξάγει ήδη τα πρώτα συμπεράσματα για τη «συμπεριφορά» της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μπορεί οι βουλευτές των ΑΝΕΛ κατά τη χθεσινή συζήτηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου να «πάγωσαν» στην ιδέα πως 900.000 συνταξιούχοι θα υποστούν περαιτέρω περικοπές από το 2019 και μετά, ωστόσο η γενική εικόνα που πήραν ήταν καλή.

Φέρεται πως υπήρξε συμφωνία στην πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τα πρώτα μέτρα προς ψήφιση ακόμα και πριν το Πάσχα. Ίδια εικόνα δεν υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν καταγραφεί δυο τάσεις. Η μια συμφωνεί για ψήφιση των μέτρων το συντομότερο δυνατό, ενώ η άλλη επιθυμεί αυτό να γίνει μετά την εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ  ώστε με το «αφήγημα της ελάφρυνσης του χρέους» το πακέτο να είναι πιο «εύπεπτο» και για τους ίδιους, αλλά και για την κοινωνία.

Τις τελευταίες ώρες είναι γεγονός πως τόσο στο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου επικρατεί ένας πυρετός συνεννοήσεων και διαβουλεύσεων παρά το γεγονός πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμα ούτε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, μετά τη χθεσινή αναβολή, αλλά ούτε και ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα ο Γιώργος Σταθάκης να ενημερώσει και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για το ζήτημα της ΔΕΗ.

Τα δύσκολα για το Μαξίμου δεν τελειώνουν με την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας γιατί κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι τα επόμενα βήματα που έχουν να κάνουν με τον ορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά, αλλά και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα έρθουν τόσο εύκολα. Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως είναι μια «μάχη» που πρέπει να δοθεί με Βερολίνο και ΔΝΤ και είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων και συζητήσεων τις οποίες θα πρέπει δρομολογήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα