Συνέδριο ΟΝΝΕΔ: Οι ομάδες και το παρασκήνιο

Συνέδριο ΟΝΝΕΔ: Οι ομάδες και το παρασκήνιο
ΑΘΗΝΑ- Κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψήφιου για την προεδρία της ΝΔ Απόστολου Τζιτζικώστα σήμερα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 στις 18:00 στο Gazi Hall.(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

"Η επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι η νεότερη στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Ο Τσίπρας είναι εχθρός της νέας γενιάς"

Η επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ είναι αδιαμφισβήτητο ότι φέρει τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προσπάθειά του για μια γενναία ανανέωση της ΝΔ και εν πολλοίς οι στόχοι που είχε θέσει το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ έχουν επιτευχθεί σε ότι αφορά τη νεολαία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο το τριήμερο του συνεδρίου της Οργάνωσης δεν θα είναι μια απλή τυπική διαδικασία επανεκκίνησης της και αναμένονται σκληρές μάχες για τους συσχετισμούς.

Ο εκλεκτός της Πειραιώς Κώστας Δέρβος είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την προεδρία της οργάνωσης, ωστόσο η σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει εντάσεις. Οι 950 σύνεδροι που εκπροσωπούν 32000 νέα μέλη της ΟΝΝΕΔ , στην πλειοψηφία τους κατατάσσονται σε 9-10 μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες που θα θελήσουν να εκπροσωπηθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση της ηγετικής ομάδας θα είναι η μείωση του αριθμού των μελών της νέας ΚΕ στους 100 ενώ οι υποψηφιότητες δεν θα μπορούν να ξεπερνούν τις 190 με τη λογική του ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι περισσότεροι του 1/5 των 950 συνέδρων. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί το Σάββατο το πρωί στο πλαίσιο της έγκρισης του κανονισμού του συνεδρίου.

Ένα από τα θέματα που πιθανολογείται ότι μπορεί να προκαλέσει προστριβές είναι οι καταστατικές αλλαγές προκειμένου να συγχρονιστούν οι διαδικασίες εντός της ΟΝΝΕΔ με τις αντίστοιχες της ΝΔ, όπως πχ ο χρόνος διεξαγωγής των συνεδρίων και η θητεία των μελών της ΚΕ.

Ένας από τους σκοπέλους και ίσως ο κυριότερος σ’ αυτή τη φάση είναι το πώς θα δοθεί η δυνατότητα και στα τρία πρόσωπα που έχουν εκφράσει την πρόθεση να διεκδικήσουν την προεδρία να μπορέσουν να κατέλθουν υποψήφιοι. Με εξαίρεση τον Κώστα Δέρβο που διαθέτει –σύμφωνα με πληροφορίες- περί τους 300 περίπου συνέδρους οι άλλοι δύο υποψήφιοι Αντρέας Καρασαρίνης και Θανάσης Βαμβίνης δεν συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών (200) από τους συνέδρους για να μπορέσουν να θέσουν υποψηφιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό οι διοργανωτές του συνεδρίου και η ηγεσία της ΝΔ εξετάζουν το ενδεχόμενο να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών ώστε να μην υπάρχει μόνο η υποψηφιότητα του κ. Δέρβου για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να δημιουργηθεί η εντύπωση μιας εκλογής περίπου διορισμού του νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ.

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Καρασαρίνη, που έχει πολιτικές αναφορές στον πρώην πρόεδρο της νεολαίας του ΕΛΚ και νυν γραμματέα διεθνών σχέσεων της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή, να διαθέτει την υποστήριξη λίγο περισσότερων των 100 συνέδρων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Βαμβίνης, για τον οποίο κάποιοι στη ΝΔ θεωρούν ότι έχει αναφορά στον πρώην γραμματέα της ΝΔ Αντρέα Παπαμιμίκο αν και ο ίδιος λέει ότι δεν ασχολείται πλέον με την ΟΝΝΕΔ, να συσπειρώνει μια ομάδα περί των 60 συνέδρων.

Κομβικός φαίνεται να είναι ο ρόλος του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη ο οποίος διαθέτει ομάδα 100 συνέδρων, η στάση της οποίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη νέα ανθρωπογεωγραφία της επανιδρυμένης ΟΝΝΕΔ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν περί τις 5-6 μικρότερες ομαδοποιήσεις συνέδρων που δεν ξεπερνούν τους 20 με 30 συνέδρους η κάθε μία. Τέλος υπάρχουν περίπου 150 με 200 συνέδρους που δεν έχουν αναφορά σε καμία ομάδα ή κάποιο στέλεχος.

Σε ότι αφορά το θέμα που έχει θέσει ο κ. Βαμβίνης για εκλογή του προέδρου της ΟΝΝΕΔ από τη βάση με πανελλαδική ψηφοφορία όλα θα κριθούν από το κατά πόσο και με ποιο τρόπο θα μπορέσει ο ίδιος τελικά να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό για να θέσει υποψηφιότητα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ηγεσία της ΝΔ θα ήθελε το θέμα συνέδριο και εκλογή νέας ΚΕ και προέδρου της ΟΝΝΕΔ να ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Μάλιστα για να αποφευχθούν φαινόμενα που οδήγησαν στο φιάσκο του περασμένου Απρίλη και στην απόφαση του κ. Μητσοτάκη να διαλύσει την ΟΝΝΕΔ, υπάρχουν σκέψεις για ανοιχτή καταμέτρηση ενώπιον του συνεδρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα