ΣΥΡΙΖΑ: Εβδομάδα “σκληρού ροκ” με μετοχές, εταιρίες και το πρωθυπουργικό Πόθεν Έσχες

ΣΥΡΙΖΑ: Εβδομάδα “σκληρού ροκ” με μετοχές, εταιρίες και το πρωθυπουργικό Πόθεν Έσχες
Ο Αλέξης Τσίπρας ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγείρει ερωτήματα για το Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ, παράλληλα, βρίσκεται "στην επίθεση" για τις κατηγορίες για δωροδοκία κατά του Νίκου Παππά.

Ζητήματα που σχετίζονται με την διαφάνεια, την λογοδοσία, την πολιτική ηθική αλλά και την νομιμότητα και «διασταυρώνονται» στο Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη εγείρει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την πληρότητα της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του πρωθυπουργού. Αυτά σε μία εβδομάδα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί «στην επίθεση» και για τις κατηγορίες για δωροδοκία κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που κατέρρευσαν κατά την διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής, το πόρισμα της οποίας συζητείται στην Βουλή μεθαύριο Τετάρτη. Στα θέματα αυτά και ιδίως στο πρωθυπουργικό Πόθεν Έσχες αναμένεται να αναφερθεί σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει στην Θεσσαλονίκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδα Documento που θέλει στο Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού να μην περιέχεται εταιρία της συζύγου, του κάνουν λόγο για ψευδή δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Σημειώνουν ότι ο Κ.Μητσοτάκης δεν δηλώνει εταιρία της Μ.Γκραμπόφσκυ με έδρα το εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι το 2020 «ενσωματώθηκε» σε ελληνική εταιρία η οποία ιδρύθηκε μόλις δύο μέρες νωρίτερα. Υπονοώντας προφανώς ότι η ίδρυσή είναι προσχηματική. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι εν ενεργεία βουλευτές και οι συγγενείς τους δεν μπορούν να έχουν στην κατοχή τους μετοχές ξένων εταιριών.

Στο πλημέλλημα της παράβασης καθήκοντος έχει περιοριστεί το κατηγορητήριο της προανακριτικής επιτροπής κατά του Νίκου Παππά. Eurokinissi

Η ρύθμιση του 2016

Η νομοθετική ρύθμιση με την οποία δεν επιτρέπεται στα μέλη του κοινοβουλίου η διατήρηση μετοχών εταιρίας του εξωτερικού, θεσμοθετήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ την Άνοιξη του 2016, όταν η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσεις για τις αλλαγές που προώθησε η τότε κυβέρνηση για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Με πρωτοβουλία – όπως λέγονταν τότε- του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ γενίκευσε την ρύθμιση ορίζονταν πως κανένας βουλευτής δεν μπορεί να συμμετέχει σε μετοχικό κεφάλαιο σε εταιρία εκτός Ελλάδας. Η Νέα Δημοκρατία είχε αποχωρήσει τότε από την Βουλή εκφράζοντας την διαφωνία της. Μεταξύ άλλων είχα αναφέρει πως «εισάγουν γενική απαγόρευση συμμετοχής σε νόμιμες – επαναλαμβάνουμε εμφατικά – σε νόμιμες εταιρίες της αλλοδαπής, στα πολιτικά πρόσωπα και στους συγγενείς τους». Προσθέτοντας πως με τις διατάξεις αυτές «δεν μπορεί η σύζυγος ή το παιδί ενός βουλευτή να συμμετέχει στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρίας με έδρα για παράδειγμα στην Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο κ.λπ».

Μάλιστα η Ν.Δ είχε εκφραστεί ιδιαίτερα αρνητικά στον «αντίστοιχο περιορισμό και στα συγγενικά πρόσωπα των πολιτικών στελεχών» λέγοντας ότι οι τότε κυβερνώντες νομοθετούν «δείχνοντας την έχθρα τους απέναντι στην επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια». Δηλαδή η Ν.Δ κατέστησε τότε κατηγορηματική την διαφωνία της, δίχως όμως στην συνέχεια να αλλάξει την σχετική νομοθεσία, για λόγους που προφανώς σχετίζονται με τις εντυπώσεις που θα δημιουργούσε μία τέτοια κίνηση.

Σκάνδαλο διαστάσεων

Σήμερα πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «ένα σκάνδαλο τεραστίων ηθικών, πολιτικών και νομικών διαστάσεων» που αφορά «την ίδια τη θεσμική λειτουργία της δημοκρατίας, στη βάση της διαφάνειας της δράσης των πολιτικών προσώπων, στη βάση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος της χώρας».

Θέτει μάλιστα το εξής ερώτημα προς την κυβέρνηση, θεωρώντας ότι δεν έχει απαντηθεί: «Ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός της χώρας υπέβαλε εσκεμμένα ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες από το 2016 αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η σύζυγος του εξακολουθούσε να διατηρεί έως το 2020 μετοχές σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή, παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία;». Καλεί μάλιστα τον πρωθυπουργό να δημοσιοποιήσει «όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία. Ότι θα έκανε δηλαδή ο κάθε πολίτης για να αποδείξει ότι δεν έχει παρανομήσει. Εκτός αν πιστεύει ότι οι νόμοι ισχύουν για όλους τους Έλληνες εκτός από τον ίδιο. Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι αρμόδιες Αρχές θα αναλάβουν άμεσα την διερεύνηση της υπόθεσης».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα