ΣΥΡΙΖΑ: “Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη”, η αποπομπή Κοντονή

ΣΥΡΙΖΑ: “Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη”, η αποπομπή Κοντονή
Άγνωστη εφεξής η πολιτική πορεία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή Eurokinissi

Ευρεία πολιτική αποδοκιμασία, εντός ΣΥΡΙΖΑ, για τον χρόνο και τον τρόπο που επέλεξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης να δημοσιοποιήσει τις αντιθέσεις του.

Με …ότι πιο κοντινό στην έννοια της διαγραφής, αφού δεν περιλαμβάνεται κάτι τέτοιο στην «κουλτούρα» και τους κανόνες λειτουργίας του, αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πρωτοβουλία του Σταύρου Κοντονή να δημοσιοποιήσει την παραίτηση του από την Κ.Ε του κόμματος, χθες, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα συνοδεύοντας την ανακοίνωση με αιτιάσεις εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του ποινικού κώδικα. Μια κίνηση που έχει σαφώς την «υπογραφή» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά όχι μόνο.

Με μία ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Αθλητισμού «απεμπόλησε το δικαίωμα να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία». Εγκάλεσε τον Σταύρο Κοντονή ότι «αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί». Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η ανακοίνωση αυτή εκδόθηκε μετά από την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος. Εκεί που – σύμφωνα με πληροφορίες- διαπιστώθηκε κοινή πολιτική κριτική από όλες τις τάσεις, για τον χρόνο που ο Σταύρος Κοντονής επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις του.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σταύρος Κοντονής σε παλιότερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Οι όροι του πολιτικού διαζυγίου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Σταύρο Κοντονή έχουν διαμορφωθεί στο . στα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η κατάσταση φέρεται να έγινε «μη αναστρέψιμη» από χθες το πρωί. Κυρίως από την στιγμή που παρότι – όπως είπε ο ίδιος- είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα όπου του εξέθεσε τις αντιρρήσεις του προ τριημέρου, επέλεξε να δημοσιοποιήσει την διαφωνία του μέσω πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής. Κίνηση που δεν θα μπορούσε να έχει άλλο αποτέλεσμα από την αξιοποίηση του γεγονότος από την Νέα Δημοκρατία.

Επίσης συνεκτιμήθηκε ότι η χρονική περίοδος συμπίπτει με την δημοσιοποίηση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου για την Χρυσή Αυγή, που αντικειμενικά μια νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων. Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή θεωρείται ότι «μετέφεραν» την πολιτική ατζέντα από τις κυβερνητικές ευθύνες για το «χτύπημα» της συγκέντρωσης από τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και από την συζήτηση για τους πολιτικούς όρους που οδήγησαν στην μεγέθυνση της Χρυσής Αυγής της περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από την Ν.Δ, στα ζητήματα του Ποινικού Κώδικα.

Μάλιστα η απόφαση που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να σχετίζεται με τις προθέσεις του Σταύρου Κοντονή να παραμείνει για το επόμενο διάστημα στο «πολιτικό προσκήνιο». Τάση την οποία θεωρείται ότι ενθαρρύνουν και τα «επικοινωνιακά κανάλια» που αξιοποιεί η Νέα Δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό η Κουμουνδούρου επέλεξε να «κόψει» τις πολιτικές σχέσεις με τον πρώην υπουργό.

Η κίνηση αυτή πάντως ίσως αλλάξει κάποια δεδομένα για τον τρόπο που θα λειτουργεί εφεξής ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως γιατί συνδυάζει το στοιχείο της απαίτησης για πολιτική συνοχή που εκφράστηκε και από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα. Ταυτόχρονα όμως και το δεδομένο της ευρείας πολιτικής συμφωνίας για την αρνητική συμπεριφορά ενός στελέχους του κόμματος.

Η κυβέρνηση θέλει την Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο

Όσον αφορά πάντως την ουσία του ζητήματος που έθιξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά, ότι αν και οι δηλώσεις του αξιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση, η υποκρισία της Νέας Δημοκρατίας «αποκαλύφθηκε» με την απόρριψη της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπάρξει αλλαγή στον εκλογικό νόμο και να απαγορευθεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής ως «εγκληματικής οργάνωσης». «Αποκαλύφθηκε το μέγεθος της υποκρισίας της ΝΔ, καθώς με τις ενέργειές της παραμένει η διατήρηση των χρυσαυγιτών στο πολιτικό προσκήνιο» επισήμαναν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την απόρριψη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, της τροπολογίας με το αιτιολογικό ότι αντιστρατεύεται το άρθρο 51 του Συντάγματος. Μάλιστα να σημειωθεί ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε δύο ακόμη ανάλογες τροπολογίες. Μία του Κινήματος Αλλαγής και μία του ΚΚΕ, για την οποία μάλιστα δεν υπήρχε ζήτημα συνταγματικής ασυμβατότητας αφού προέβλεπε εκτός από εκλογικό κώλυμα και έκπτωση των χρυαυγιτών από αξιώματα.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ «θα επέφερε τον διαρκή και οριστικό «πολιτικό θάνατο» των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς η αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία θα μπορούσε να λειτουργήσει και αναδρομικά». Αντιθέτως – όπως σημείωσε ο Γιάννης Ραγκούσης στην Βουλή – η πρόθεση της κυβέρνησης να επιλύσει το θέμα μέσω αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα είναι υποκριτική αφού ο κώδικας δεν έχει αναδρομική ισχύ. Μάλιστα σημειώνουν πως «στην αιτιολογική έκθεση του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ρητά αναφέρονταν ότι στο εξής η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα γινόταν αυτοδίκαια μέσω της εκλογικής νομοθεσίας αντί να επιβάλλεται από το δικαστήριο.Μετά την ψήφιση του νέου κώδικα, τον Ιούνιο του 2019, είχε απομείνει η διαδικασία των αναγκαίων προσαρμογών της εκλογικής νομοθεσίας. Η ΝΔ, μετά την εκλογική της νίκη τον Ιούλιο του 2019, έχει προβεί σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και στην εκλογική νομοθεσία, χωρίς να λάβει καμία πρόνοια που θα έβαζε φρένο στην πολιτική επιβίωση της Χρυσής Αυγής».

Ελληνοτουρκικά

Πάντως το θέμα του Σταύρου Κοντονή δεν ήταν αυτό που κατά βάση απασχόλησε την χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως το αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για το ζήτημα αυτό έγινε ένας διάλογος που διήρκεσε περίπου 6 ώρες, αφού για το θέμα έλαβαν τον λογο και τα 41 μέλη του οργάνου. Η συζήτηση έγινε σε βάθος και αναπτύχθηκαν αρκετές προσεγγίσεις, αφού στο όργανο της πολιτικής διεύρυνσης υπάρχουν απόψεις που έχουν έντονο το «πατριωτικό» στοιχείο, αλλά και τις απόψεις των στελεχών που στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί με τον Κώστα Σημίτη. Πάντως με βάση την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα, που κινήθηκε στην λογική της ενεργητικής υπεράσπισης των ελληνικών θέσεων, υπήρξε κατάληξη σε κοινό κείμενο.

Επίσης το Πολιτικό Συμβούλιο απασχόλησαν και τα ζητήματα της διεύρυνσης. Κυρίως όσον αφορά το ποσοστό της συμμετοχής νέων στελεχών στις Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος. Για το ζήτημα αυτό καταγράφθηκαν οι … γνωστές διαφωνίες με τους υπέρμαχους της διεύρυνσης να προκρίνουν ποσοστά που αλλάζουν πλήρως τις ισορροπίες και τους «σκεπτικιστές» να ζητούν μικρά ποσοστά. Για το θέμα αυτό υπήρξε τελικά συμφωνία η «διεύρυνση» να γίνει σε ποσοστό 25%. Δηλαδή την ποσόστωση που είχε αποφασιστεί όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ συζητούσε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει μέσα στο 2020 το συνέδριό του.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα