Δίκη Χρυσής Αυγής: Μη αποδεκτές οι τροπολογίες για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων

Δίκη Χρυσής Αυγής: Μη αποδεκτές οι τροπολογίες για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων
Ο Κώστας Τσιάρας Eurokinissi

Δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης για λύση στο θέμα των πολιτικών δικαιωμάτων, μέσω της αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα.

Μη αποδεκτές έκανε το απόγευμα της Πέμπτης (08/10) ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας τις τροπολογίες που είχαν κατατεθεί σχετικά με τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σε όσους έχουν καταδικαστεί για οποιαδήποτε συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Τσιάρας έκρινε ότι λόγω συνταγματικού κωλύματος με το άρθρο 51, δεν μπορεί να κάνει δεκτές τις τροπολογίες, αλλά δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα δώσει λύση μέσω της αναμόρφωσης του Ποινικού Κώδικα. Ανέφερε μάλιστα ότι σε επαφές που είχε με νομικούς που εμπλέκονται επιστημονικά στην διαμόρφωσή του, συμφωνούν να επανέλθουν οι διατάξεις περί στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων.

Επίσης υποστήριξε, ότι οι τροπολογίες δημιουργούν υποχρεώσεις προσαρμογών του Ποινικού Κώδικα που δεν μπορεί να γίνουν άμεσα ενώ μνημόνευσε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Μεθόδευση για “ξέπλυμα” της Χρυσής Αυγής από την κυβέρνηση

Από την πλευρά τους πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν: “Το «ξέπλυμα» της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή μεθοδεύει η κυβέρνηση, απορρίπτοντας την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των μελών της νεοναζιστικής συμμορίας. Τροπολογία που προέβλεπε ότι τα μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης θα στερούνταν αυτοδίκαια και διαρκώς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Με αυτόν τον τρόπο θα επέφερε τον διαρκή και οριστικό «πολιτικό θάνατο» των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς η αλλαγή στην εκλογική νομοθεσία θα μπορούσε να λειτουργήσει και αναδρομικά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης με την απόρριψη της τροπολογίας επαναφέρει από το παράθυρο τους χρυσαυγίτες ανακοινώνοντας με κυνικό τρόπο ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλαγές όμως που δεν θα αφορούν τη Χρυσή Αυγή, αφού δεν θα μπορεί να εφαρμοστούν σε δίκη που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Στην αιτιολογική έκθεση του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ρητά αναφέρονταν ότι στο εξής η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων θα γινόταν αυτοδίκαια μέσω της εκλογικής νομοθεσίας αντί να επιβάλλεται από το δικαστήριο.

Μετά την ψήφιση του νέου κώδικα, τον Ιούνιο του 2019, είχε απομείνει η διαδικασία των αναγκαίων προσαρμογών της εκλογικής νομοθεσίας. Η ΝΔ, μετά την εκλογική της νίκη τον Ιούλιο του 2019, έχει προβεί σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και στην εκλογική νομοθεσία, χωρίς να λάβει καμία πρόνοια που θα έβαζε φρένο στην πολιτική επιβίωση της Χρυσής Αυγής.

Σήμερα αποκαλύφθηκε το μέγεθος της υποκρισίας της ΝΔ, καθώς με τις ενέργειές της παραμένει η διατήρηση των χρυσαυγιτών στο πολιτικό προσκήνιο”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα