ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερά στις ράγες της ανανέωσης – Το Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της Κ.Ε.

ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερά στις ράγες της ανανέωσης – Το Σαββατοκύριακο η συνεδρίαση της Κ.Ε.
Από την προσέλευση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Στην φώτο η Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Ακλόνητο το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβρη στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία - "Σιγουρεύουν" οι υποψηφιότητες.

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα «παιχθεί» το επόμενο επεισόδιο της διαδικασίας ανασύνταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος κατέδειξε πως η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πλειοψηφικά αποφασισμένη να δώσει με τους καλύτερους δυνατούς όρους το ανανεωμένο πολιτικό της στίγμα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και την μάχη των εκλογών της αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο. Για τον λόγο αυτό – παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την πλευρά των Χρ.Σπίρτζη και Ν.Παππά– παραμένει σε ισχύ το χρονοδιάγραμμα της εκλογής προέδρου στις αρχές Σεπτέμβρη ενώ θα έχει προηγηθεί το διαρκές συνέδριο του κόμματος.

Τις επόμενες ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο των υποψηφιοτήτων για την θέση του προέδρου. Έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην «μετά –Τσίπρα» εποχή με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να παραμένει εγγυητής της ενότητας του χώρου, δίχως να εμπλέκεται όμως στις διαδικασίες διαδοχής. Η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου παραμένει – κατά κοινή ομολογία στην Κουμουνδούρου – η πλέον δυναμική για την διαδοχή με την μέχρι πρότινος τομεάρχη οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ να διαθέτει σημαντικό έρεισμα σε όλες τις επιμέρους τάσεις του κόμματος. Με βασικό κριτήριο την δυνατότητα επανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά που θα «ανοίξουν το δρόμο» για την διεκδίκηση της διακυβέρνησης.

Δεδομένη θεωρείται η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά. Με τον πρώην υπουργό όμως να καταβάλει συνεχής προσπάθεια για «καθυστέρηση» των πολιτικών εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ συνεπικουρούμενος από τον Χρήστο Σπίρτζη αλλά και τον Παύλο Πολλάκη που επίσης αναμένεται να είναι υποψήφιος. Ο Νίκος Παππάς άλλωστε φέρεται να πρότεινε στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία να «μεταφερθούν» οι ημερομηνίες για την εκλογή προέδρου στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Παύλο Πολλάκη να υπερθεματίζει υπέρ της διεξαγωγής τους τον Νοέμβριο. Απόψεις όμως που παρέμειναν μειοψηφικές στο όργανο με την πρόταση που είχε κατατεθεί στις 30 Μαίου από την γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου για Διαρκές Συνέδριο τον Αύγουστο, εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβρη και Έκτακτο Συνέδριο τον Νοέμβριο να παραμένει σε ισχύ. Δείγμα του ότι συνεχώς κερδίζει έδαφος η αναγνώριση της αναγκαιότητας για διαδικασίες που να ανταποκρίνονται στις ισχύουσες συνθήκες και προκλήσεις. Είναι πάντως πιθανό το θέμα του χρονοδιαγράμματος να τεθεί εκ νέου στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου το ζήτημα αυτό να «επιλυθεί» μέσω της ψηφοφορίας των μελών της.

Στα ερωτηματικά των υποψηφιοτήτων παραμένει το τι θα κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο επικεφαλής των “53” φαίνεται πως ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά μιας πιθανής υποψηφιότητάς του, που κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί. Επίσης πάντα είναι ανοιχτή η πιθανότητα μίας ακόμη υποψηφιότητας όπως αυτή της Ρένας Δούρου.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν λήφθηκαν αποφάσεις για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι το ζήτημα αυτό αναμένεται να παραπεμφθεί σε νέα συνεδρίαση του οργάνου που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Πέμπτη. Επιλύθηκε πάντως το ζήτημα της πλήρωσης της θέσης του εκπροσώπου τύπου από την οποία έχει παραιτηθεί η Πόπη Τσαπανίδου. Την ευθύνη θα αναλάβει ο Στέργιος Καλπάκης, που έως σήμερα ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για στέλεχος προερχόμενο από τη νέα γενιά του κόμματος που διακρίνεται για την γνώση του «παραδοσιακού» τοπίου των Μέσων Ενημέρωσης όσο και των νεώτερων μορφών επικοινωνίας, δηλαδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για να ανταποκριθεί στον κοινοβουλευτικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι σήμερα θα συνεδριάσει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος υπό τον μεταβατικό πρόεδρο της, Σωκράτη Φάμελλο. Αντικείμενο ο ορισμός των βουλευτών που θα αναλάβουν τους κοινοβουλευτικούς τομείς πολιτικής. Επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος αναμένεται να ενημερωθεί σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα