Τα 3 μηνύματα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τα 3 μηνύματα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Κυριαρχική πλειοψηφία υπέρ των αλλαγών που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφθηκε στο 3ο Συνέδριο Eurokinissi

Τα συμπεράσματα από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Το "ναι" στις αλλαγές και ο ενισχυμένος Τσίπρας. Στις 15 Μάη ο επόμενος σταθμός με την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.

Ικανοποίηση επικρατεί στην Κουμουνδούρου μετά την ολοκλήρωση των 4ημερων διαδικασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα χαμόγελα αφορούν την μαζική συμμετοχή των συνέδρων, το αποτέλεσμα της συνεδριακής διαδικασίας αλλά και το «σήμα» που το συνέδριο εξέπεμψε στην ελληνική κοινωνία. Όπως αναφέρουν στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «το πρώτο βήμα» για μια πορεία ανατροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επόμενος σταθμός θεωρείται η 15η Μαϊου, δηλαδή η ημέρα της ψηφοφορίας για την επανεκλογή το Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος αλλά και της ανάδειξης νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Αν θελήσει πάντως να κωδικοποιήσει κανείς τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την κορυφαία εσωκομματικής διαδικασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να καταλήξει σε 3 σημεία:

Αντίστροφή μέτρηση για τις εκλογές

Το πρώτο είναι πως το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ταυτόχρονα και την έναρξη μιας εντατικής προεκλογικής εκστρατείας ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Αυτή θα έχει διάρκεια 12μηνών εάν επαληθευθεί η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της Άνοιξης του 2023, όμως θέτει το κόμμα σε πλήρη ετοιμότητα ακόμη και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Πρώτος σταθμός, αντικειμενικά, θα είναι η εκλογή νέου προέδρου που θα γίνει με πανελλαδική ψηφοφορία και κάλπες σε κάθε πόλη στις 15 Μάιου. Με δεδομένο πως μόνος υποψήφιος θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, η εκλογική διαδικασία δεν έχει ως επίδικο την ανάδειξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά την καταγραφή της κοινωνικής του δυναμικής.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στην τελική ομιλία του στο Συνέδριο πως η διαδικασία αυτή είναι «ένα μεγάλο στοίχημα». Τονίζοντας πως «η εκλογή Προέδρου και κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματός μας, στις 15 του Μάη, να γίνει μια μεγάλη γιορτή δημοκρατίας αλλά και η αρχή της αντίστροφής μέτρησης για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί η επιτυχία και μαζική συμμετοχή στη διαδικασία, δε θα είναι μόνο στοίχημα για το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι και μήνυμα στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος».

Αξίζει να τονιστεί ότι στην διαδικασία θα μετέχουν τα 61.600 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εγγραφεί έως τις 21 Μαρτίου, ενώ για τον πρόεδρο το κόμματος θα μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και μέλη που θα εγγραφούν την ίδια ημέρα.

Πλάνο από το κατάμεστο γήπεδο του Tae Kwon Do Eurokinissi

Ναί στις αλλαγές

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ ασπάζεται την εκτίμηση του Αλέξη Τσίπρα για την ανάγκη δομικών αλλαγών στην λειτουργία του κόμματος.

Τεκμηριώνεται από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή ή όχι από τα μέλη του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και όχι από το Συνέδριο, όπως συνέβαινε έως τώρα. Σύμφωνα με αυτό τα ¾ των αντιπροσώπων στο συνέδριο συντάσσονται υπέρ ενός μοντέλου λειτουργίας διαφορετικού από την παραδοσιακή δομή των κομμάτων της ανανεωτικής αριστεράς της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μετεξέλιξη.

Η πρόταση για την άμεση εκλογή έχει κοινό κι ενιαίο πολιτικό σκεπτικό και με τις υπόλοιπες αλλαγές που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας: Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το «άνοιγμα» των οργανώσεων και την δυνατότητα ψηφιακών εγγραφών μέσω της πλατφόρμας «i-SYRIZA» της οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την αναβάθμιση της πέρα από ένα εργαλείο υποδοχής εγγραφών. Το ζήτημα αυτό θα κριθεί οριστικά στις 15 Μάιου, οπότε και θα γίνει ψηφοφορία (όπου θα μετέχουν αποκλειστικά οι 4.688 αντιπρόσωποι που ήταν παρόντες στο 3ο Συνέδριο) για τον αν η εγγραφή ενός νέου μέλους θα έχει ως προϋπόθεση την αυτοπρόσωπη παρουσία και την έγκριση της τοπικής οργάνωσης.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση για την ισόποση εκπροσώπηση των 2 φύλων στα όργανα και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ομόφωνα όπως και το σχέδιο πολιτικής απόφασης. Ουσιαστικά με τις διαδικασίας του 3ου Συνεδρίου ολοκληρώθηκε μία συζήτηση που είχε ξεκινήσει από το 2019, με σαφείς αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, δήλωσε από το βήμα του Συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Ακόμη πιο ισχυρός ο Αλέξης Τσίπρας

Το τρίτο συμπέρασμα αφορά τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η ευρεία αποδοχή της πολιτικής αντίληψης που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας συνδυάστηκε με την καταγραφή της μόνης τάσης που διαφώνησε με αυτήν, δηλαδή της «Ομπρέλας», περίπου στο 25%. Ένα ποσοστό που είναι μεν σημαντικό, αλλά δεν είναι καθοριστικό.

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας εκτός από την αδιαμφισβήτητη αποδοχή της συνέχειας της προεδρίας του στον ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει πλέον πολύ ισχυρότερο πολιτικό έρεισμα και μεγαλύτερη ευχέρεια για τις τακτικές επιλογές του. Πάντως στο «κλείσιμο» των διαδικασιών στο Tae Kwon Do ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι πρόθεσή του είναι η ενσωμάτωση όλων των τάσεων στον στόχο της νίκης στις επόμενες εκλογές.

Σημείωσε ενδεικτικά ότι «σε αυτό εδώ το γήπεδο δεν υπάρχουν ηττημένοι.Υπάρχουν μόνο νικητές». Τόνισε παράλληλα ότι μόνος στόχος είναι η «συσπείρωση των δυνάμεων από την ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, και για μια συμμαχία αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα