Τα 3 συν 1 αγκάθια που μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Τι λένε κυβερνητικά στελέχη

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ /PHASMA/ Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑ /PHASMA/ Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ PHASMA

Τις κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν τις ορίζει πλέον η κυβέρνηση αλλά οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Τρία συν ένα αγκάθια προσδοκά να ξεπεράσει σήμερα στην παράταση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η κυβέρνηση, ενώ τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν και οι βουλευτές περιμένουν την κατάληξη χωρίς να έχουν πει την τελευταία τους λέξη.

της Βίκυς Σαμαρά

Αν και χθες, ημέρα κατά την οποία έληγε το τελεσίγραφο της τρόικας, οι κυβερνητικές διαρροές προέβλεπαν πως σήμερα Δευτέρα ή το αργότερο Τρίτη θα υπάρξει συμφωνία, έστω και με αστερίσκους, κυβερνητικές πηγές σημείωναν εν τέλει πως οι όποιες εκκρεμότητες δεν μπορεί παρά να αφορούν τεχνικά μόνο ζητήματα. Άλλωστε στόχος της Αθήνας είναι να εκταμιευθεί στο Eurogroup της 1ης Απριλίου το σύνολο της δόσης, ώστε να λήξει μία και καλή το θρίλερ της “τελευταίας διαπραγμάτευσης”.

Κυβερνητικά στελέχη, σχολίαζαν πως “κανείς , ούτε εμείς ούτε η τρόικα, θέλει δεκαπέντε ημέρες πριν τις ευρωεκλογές ( Σ.Σ: όταν λήξουν τα ομόλογα ύψους 9 δισ) εξελίξεις που δεν θα είναι ευχάριστες για την Ευρώπη”, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως παρά τις πιέσεις των δανειστών θα υπάρξει συμβιβασμός, που θα λαμβάνει υπόψη και τα στενά πολιτικά περιθώρια της Αθήνας.

Τα βασικά ανοιχτά μέτωπα μετά το μαραθώνιο του Σαββατοκύριακου αφορούν τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ με πρώτο το γάλα, τις απολύσεις στο δημόσιο για το 2015, ενώ σε τι ποσοστό και με ποιο τρόπο θα διανεμηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα μετά την επιβεβαίωση του στις 22 Απριλίου από τη Eurostat εξακολουθεί να αποτελεί πεδίο τριβών.

Τις “κόκκινες γραμμές” εν προκειμένω, ειδικά στα δύο πρώτα θέματα, χαράσσει όχι το Μαξίμου, αλλά οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Για τους βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμο Χαρακόπουλο, η ρύθμιση για το γάλα αποτελεί μείζον ζήτημα, ενώ συνολική είναι η αντίδραση για το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και οι απολύσεις στο δημόσιο δύσκολα μπορούν να περάσουν στη Βουλή.

Αυτή τη φορά πάντως δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις με τους βουλευτές επί μακρόν όπως είχε γίνει με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αν και από την περασμένη εβδομάδα έχει επανενεργοποιηθεί η ομάδα υπό το σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, που είχε αναλάβει να λύσει τότε το πρόβλημα.

Σε αυτή συμμετέχουν κατά περίπτωση, από τη Ν.Δ οι Αντώνης Παναγόπουλος, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Φεβρωνία Πατριανάκου και από το ΠΑΣΟΚ οι Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαππας, οι οποίοι παράλληλα με τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις με την τρόικα είχαν αναλάβει να ανιχνεύσουν τις διαθέσεις και αντιρρήσεις των βουλευτών.

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία και ανάλογα με το ποιοι θα είναι οι όροι, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ, εν όψει της ψήφισης των προαπαιτούμενων, που μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο τεστ για την κυβέρνηση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση, Τρόικα
SHARE:

24Media Network