Τα 5 + 1 μηνύματα Καραμανλή, που δεν πρέπει να αγνοηθούν

Τα 5 + 1 μηνύματα Καραμανλή, που δεν πρέπει να αγνοηθούν
Κώστας Καραμανλής ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ/EUROKINISSI

Ποια μηνύματα έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός για την Τουρκία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κοινωνική συνοχή και σε ποιους.

Η ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, χθες περιελάμβανε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας, για την Τουρκία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κοινωνική συνοχή.

Και μόνο το πόσοι και ποιοι από τη Νέα Δημοκρατία βρέθηκαν χθες στο Μέγαρο Μουσικής ήταν μάλιστα ενδεικτικό του γεγονότος ότι ένα σημαντικό κομμάτι της κεντροδεξιάς προσβλέπει στον κ.Καραμανλή ως εκφραστή, ιδίως για τα εθνικά θέματα, αλλά και για την οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Ορισμένοι από τους ακροατές εξέλαβαν ιδίως τις συμβουλές του για τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία ως αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κ.Καραμανλής πάντως δεν αποφάσισε να τοποθετηθεί χθες για να επιτεθεί στην κυβέρνηση ή σε οποιονδήποτε συγκεκριμένα. Αλλά έθεσε το δικό του πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Σε αντίθεση με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά (ο οποίος παρακολούθησε την ομιλία από την πρώτη σειρά, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη), ο κ. Καραμανλής δεν τάχθηκε de jure κατά του διαλόγου με την Άγκυρα. Έβαλε όμως ορισμένα σαφή όρια σε όσους κάνουν σκέψεις για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία.

Ποιοι είναι αυτοί; Οι σύμμαχοι ΗΠΑ και εταίροι όπως η Γερμανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το σημιτικό κυρίως ΠΑΣΟΚ, μερίδα του οποίου έχει παρεισφρύσει στη ΝΔ.

Υπό μία έννοια, ο κ.Καραμανλής προσέφερε στον κ.Μητσοτάκη ένα πολύ καλό επιχείρημα απέναντι σε ενδεχόμενες πιέσεις συμμάχων και εταίρων για ένα συμβιβασμό με την Τουρκία, καθώς ο πρωθυπουργός μπορεί να επικαλεστεί ότι ένα εξαιρετικά δημοφιλές ιστορικό στέλεχος της παράταξης του έχει χαράξει “κόκκινες γραμμές”.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημειωτέον ότι στήριξε απόλυτα την απόφαση της κυβέρνησης νέα εξοπλιστικά προγράμματα, προκειμένου να ενισχυθεί η αμυντική και αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Σημειωτέον επίσης ότι ο κ. Καραμανλής αν και άσκησε σφοδρή κριτική στη στάση των συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας, υπερασπίστηκε το “ανήκομεν εις την Δύσιν”, αναγνωρίζοντας την αντίφαση της επιλογής αυτής με την ανάγκη η χώρα να υπερασπίζεται διαρκώς τα δίκαια της.

Τα 5 + 1 κυριότερα μηνύματα της παρέμβασης Καραμανλή:

Πρώτον, για τον Κώστα Καραμανλή η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι με την ειρήνη. Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Εκτίμησε ότι ο νέος ψυχρός πόλεμος θα είναι χειρότερος από τον προηγούμενο, καθώς μπορεί να υπάρξει σύγκλιση Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας σε ένα αντιδυτικό μέτωπο. Και άφησε σαφείς αιχμές για τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι δεν… βιάζονται για ειρήνη, δεδομένου ότι δεν υφίστανται τις συνέπειες της σύρραξης στον ίδιο βαθμό με την Ευρώπη.

Ο κ. Καραμανλής έχει άλλωστε από παλιά “ανοιχτούς λογαριασμούς” με τις ΗΠΑ και φαίνεται πως δεν ξεχνά τη στάση που είχαν κρατήσει απέναντι στη δική του κυβέρνηση λόγω της “διπλωματίας των αγωγών” και των ανοιγμάτων τότε σε Ρωσία και Κίνα.

Δεύτερον, έθεσε την ΕΕ προ των ιστορικών ευθυνών της. Τόνισε ότι η Ευρώπη, με όλες τις ατέλειες της, πρέπει να αναλάβει “πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός, την λήξη του πολέμου και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.” Δηλαδή ρόλο διαμεσολαβητή με τη Ρωσία.

“Σε τελική ανάλυση αυτή την Ευρώπη θέλουμε, αυτήν οραματιζόμαστε. Για μια τέτοια Ευρώπη μας ενέπνευσε και μας συνεπήρε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι άλλοι μεγάλοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής ιδέας”, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε μάλιστα με θετικά λόγια στη στάση της Γαλλίας, της Ιταλίας και (με αστερίσκους ως προς τις προθέσεις της απέναντι στην ευρωπαϊκή αυτονομία) της Γερμανίας.

“Δημοκρατία χωρίς κοινωνική συνοχή δεν είναι εφικτή”

Τρίτον, ο κ.Καραμανλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις κοινωνικές συνέπειες της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης. Αναφέρθηκε στην αδυσώπητη συγκέντρωση πλούτου από μία νέα ελιτ σε βάρος της μεσαίας τάξης και στην εξώθηση των αστικών- μικροαστικών στρωμάτων στο περιθώριο. “Υγιής όμως δημοκρατία χωρίς κοινωνική συνοχή δεν είναι εφικτή. Προοπτική ηρεμίας και ομαλότητας με αποκλεισμούς και στέρηση της ελπίδας από τους πολλούς για ένα καλύτερο αύριο, είναι όνειρο θερινής νυκτός”, είπε στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και στην Ευρώπη και στο εσωτερικό της χώρας για αλλαγή οικονομικής πολιτικής, προτού σημειωθούν κοινωνικές εκρήξεις.

Τέταρτον, ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε την υποκρισία ΝΑΤΟ και ΕΕ, που καταδικάζουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά σιωπούν επί μισό αιώνα για το δράμα της Κύπρου. Και κάρφωσε συμμάχους και εταίρους για “διάθεση κατευνασμού και καλοπιάσματος της Τουρκίας και συνακόλουθα πιέσεις προς τους γείτονές της να υποκύψουν έστω και μερικώς σε αξιώσεις της.”

“Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη”

Πέμπτον, ο κ.Καραμανλής απάντησε σε όσους, εντός και εκτός της χώρας, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει “να τα βρει” με την Τουρκία, εκτιμώντας ότι “διαβάζουν” λάθος τα αίτια της τουρκικής συμπεριφοράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι “συνεκμετάλλευση δεν είναι νοητή εάν προηγουμένως δεν έχει επακριβώς οριοθετηθεί το τι ανήκει στην κάθε πλευρά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”. Και διαφώνησε με την εκτίμηση ότι η αξιοποίηση του τυχόν υφιστάμενου ορυκτού πλούτου είναι το βασικό κίνητρο της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Αντίθετα, τόνισε ότι η πραγματική στόχευση της Άγκυρας “είναι η ανατροπή προς όφελος της του status quo στην περιοχή και η επιβολή καθεστώτος ηγεμονίας της.”

Υπερασπίστηκε επίσης το λεγόμενο “δόγμα Μολυβιάτη” στην εξωτερική πολιτική, απαντώντας στις κατηγορίες για λογική της ακινησίας στα εθνικά θέματα.

“Αν η δήθεν κινητικότητα, δηλαδή η μετακίνηση από πάγιες εθνικές θέσεις οδηγεί σε αντιλήψεις συμβιβασμού με τις μονομερείς και διαχρονικά αυξανόμενες τουρκικές αξιώσεις, το επιχείρημα είναι και έωλο και επικίνδυνο”, είπε ο κ.Καραμανλής, δεχόμενος θερμό χειροκρότημα

Η αίθουσα όμως πραγματικά σείστηκε στην επόμενη φράση του πρώην πρωθυπουργού:

Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο. Οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν την βουλιμία και εντείνουν τις ηγεμονικές επιδιώξεις και τον επεκτατισμό των γειτόνων.”

Ο “διάλογος” του Καραμανλή με τον Ντε Γκωλ και τι σημαίνει πατριωτισμός

Τέλος δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής δήλωσε “παρών” μιλώντας εθνικά και ενωτικά. Άνοιξε μάλιστα ένα… θεωρητικό διάλογο με τον Σαρλ Ντε Γκωλ, προβάλλοντας τη δική του άποψη για τον πατριωτισμό και την Ελλάδα.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτείται εθνική ενότητα και ομοψυχία. “Σε τελική ανάλυση, ασχέτως επί μέρους απόψεων, όλες και όλοι την ίδια γαλανόλευκη φανέλλα φοράμε!” δήλωσε και κατέληξε:

“Έλεγε ο Charles de Gaulle, ο κορυφαίος Γάλλος και ίσως Ευρωπαίος ηγέτης του 20ου αιώνα : «Πατριωτισμός είναι όταν η αγάπη για τον λαό σου έρχεται πρώτη. Εθνικισμός όταν το μίσος για άλλους έρχεται πρώτο». Εμείς δεν μισούμε κανέναν. Αγαπάμε όμως την πατρίδα και τους ανθρώπους της. Πολύ και βαθειά. Και υπογράμμιζε ακόμα ο De Gaulle :” ‘Ολη μου την ζωή είχα μια συγκεκριμένη ιδέα για την Γαλλία “. Και εμείς στρατηγέ μου, κατ’ αναλογία, μια συγκεκριμένη ιδέα για την Ελλάδα έχουμε.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα