Το Βερολίνο κάνει τον Πόντιο Πιλάτο: "Βρείτε τα με την Τουρκία"

Το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου στο Βερολίνο
Το κτίριο του γερμανικού κοινοβουλίου στο Βερολίνο ISTOCK

Η Γερμανία εμμένει στην τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σε σημερινές δηλώσεις της η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν ακολούθησε τη γραμμή Χεμπεστράιτ και απηύθυνε έκκληση σε Κ. Μητσοτάκη και Ρ. Τ. Ερντογάν "να τα βρουν".

Η Γερμανία «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κυρία Χόφμαν παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε ο συνάδελφός μου. Και ισχύει ασφαλώς - μπορώ να το πω γενικά - ότι παρακολουθούμε με προσοχή αυτό που συμβαίνει εκεί, τις δηλώσεις που γίνονται και μπορούμε πραγματικά μόνο να απευθύνουμε έκκληση και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε εταίρους της Συμμαχίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους με συνομιλίες», δήλωσε η κυρία Χόφμαν, η οποία, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το σε ποιον από τους δύο ηγέτες απευθύνεται η έκκληση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ισχύει η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και σε αυτήν δεν έχει κάτι να προσθέσει. «Οι λέξεις δεν χρειάζονται εξήγηση και εξακολουθούν να ισχύουν», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο παράδοσης των υποβρυχίων από τη Γερμανία στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Ανίκα 'Αινχορν διευκρίνισε ότι δεν ανακοινώνονται λεπτομέρειες για μεμονωμένα εξοπλιστικά προγράμματα και πρόσθεσε ότι ο χρόνος έγκρισης ενός προγράμματος μπορεί να απέχει σημαντικά από τον χρόνο παράδοσής του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ είχε καλέσει την περασμένη Τετάρτη Ελλάδα και Τουρκία "να γεφυρώσουν τις μεταξύ τους διαφορές", μια δήλωση που ερμηνεύθηκε από πολλούς ως τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο αλλά και η αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Εξίσωση Ελλάδας-Τουρκίας;

Στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ απουσίαζε λόγω ασθενείας με κορωνοϊό ο Στέφεν Χεμπεστράιτ, στο θέμα ωστόσο επανήλθαν δημοσιογράφοι θέτοντας επίμονες ερωτήσεις. Μετά από ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, ο οποίος ρώτησε "σε ποιον απευθύνεται η έκκληση Χεμπεστράιτ", η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε αρχικά ότι "η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση και όσα λέγονται", απευθύνοντας επίσης έκκληση "για συννεόηση των δύο χωρών μέσω διαλόγου" ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Κριστιάνε Χόφμαν επανέλαβε ουσιαστικά τα λεγόμενα Χεμπεστράιτ περί "διαλόγου" μεταξύ νατοϊκών εταίρων. "Τα λόγια (του συναδέλφου μου) είναι σαφή, εξακολουθούν να ισχύουν" ανέφερε χαρακτηριστικά η Κρ.Χόφμαν.

Δεν υπήρξε έτσι λοιπόν ούτε ανασκευή αλλά ούτε και "εμβάθυνση" σχετικά με τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στη διαμάχη των δύο χωρών. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος δεν θέλησε επίσης να σχολιάσει δημοσιογραφικές εκτιμήσεις περί "εξίσωσης" μιας χώρας που επιδεικνύει επιθετικότητα με την χώρα που τη δέχεται.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Ελληνοτουρκικά, Τουρκία, ΝΑΤΟ, Ερντογάν, Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης
SHARE:

24Media Network