Τα μηνύματα Τσίπρα για την προοδευτική κυβέρνηση της 21ης Μαΐου

Τα μηνύματα Τσίπρα για την προοδευτική κυβέρνηση της 21ης Μαΐου
Ποια ηγεσία, ποιου δημοκρατικού κόμματος θα είναι αυτή που θα αγνοήσει μετεκλογικά την λαϊκή βούληση για πολιτική αλλαγή διερωτήθηκε ρητορικά ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ

Κανείς δεν θα αγνοήσει μετεκλογικά την λαϊκή ετυμηγορία για πολιτική αλλαγή τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφοδέλτια με πολύχρωμία και άμεσο πρόγραμμα ανακούφισης η συνταγή της εκλογικής νίκης

Η κάλπη της 21ης Μαΐου μπορεί και πρέπει να οδηγήσει την χώρα στην πολιτική αλλαγή. Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ενέκρινε, χθές, τα ψηφοδέλτια αλλά και το πρόγραμμα του κόμματος, αναλύοντας το «μονοπάτι» που θα οδηγήσει από το «Ως Εδώ» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στην προοδευτική κυβέρνηση που θα απαρτίζεται από τις δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται απέναντι στην δεξιά και την ακροδεξιά. Έδωσε έτσι σαφέστατα μηνύματα τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις εκλογές όσο και για το τι θα συμβεί μετά από αυτές. Εστιάζοντας, στα «πολύχρωμα» ψηφοδέλτια, το άμεσο πρόγραμμα ανακούφισης που θα εφαρμοστεί αλλά και τις πολιτικές προϋποθέσεις για την αλλαγή διακυβέρνησης.

Ποια δημοκρατική δύναμη θα αγνοήσει την θέληση του λαού;

Εξαρχής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε «ευκαιρία» τις επόμενες εκλογές που όπως είναι γνωστό θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της αναλογικής διανομής των εδρών στα κόμματα που θα συγκεντρώσουν πάνω από 3%. Τόνισε μάλιστα πως η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Να επιτρέψουμε δηλαδή στη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη να την ακυρώσει με τη διχαστική ρητορεία, που δεν έχει άλλο σκοπό παρά να κρύβει τα προβλήματα, να κρύβει τους υπεύθυνους για τη δημιουργία αυτών των και κυρίως να κρύβει τις λύσεις».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφόσον διαμορφωθούν οι κατάλληλοι συσχετισμοί η προεκλογική ρητορεία των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκρατικές δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην δημιουργία προοδευτικής διακυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ομιλία του αναφερόμενος στις τοποθέτήσεις των όμορων με τον ΣΥΡΙΖΑ κομμάτων «το γιατί δηλώνουν όσα δηλώνουν, όπως τα δηλώνουν, οι πάντες πριν από τις εκλογές, προσπαθώντας να κερδίσουν όσο γίνεται μεγαλύτερη λαϊκή επιρροή, είναι εύλογο. Η εκλογική αναμέτρηση είναι μια ανταγωνιστική διαδικασία». Σημείωσε όμως ότι «αυτό που μεσολαβεί ανάμεσα στις προεκλογικές δηλώσεις και στις μετεκλογικές αποφάσεις, που είναι η λαϊκή ετυμηγορία, το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα». Έτσι – τόνισε – «αν διαμορφωθούν οι συνθήκες με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και άρα διαμορφωθούν όχι μόνο πολιτικά, ηθικά, αλλά και σε επίπεδο αριθμών οι συνθήκες που θα δίνουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων, ποια ηγεσία, ποιου δημοκρατικού κόμματος θα είναι αυτή που θ’ αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη θέληση;».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής ως προς το ότι μία ουσιώδης αλλαγή στην ελληνική κοινωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να ηγηθούμε σε μια τέτοια προσπάθεια αλλαγής όχι μόνο την ημέρα των εκλογών, αλλά αλλαγής που θα είναι σε βάθος και θα ακουμπήσει την καθημερινότητα των πολιτών.Γιατί έχουμε αποδείξει στη διαδρομή μας -και ως κόμμα διαμαρτυρίας παλαιότερα αλλά και ως κόμμα εξουσίας- ότι η πολιτική για μας δεν είναι μόνο η τέχνη του εφικτού. Είναι πρωτίστως η τέχνη να καθιστάς εφικτό εκείνο που φαίνεται και προπαγανδίζεται ως ανέφικτο». Επίσης όμως τόνισε πως «το σημαντικότερο όπλο μας, είναι τα καθαρά μας χέρια και το πεντακάθαρο πολιτικό μας μητρώο. Η εντιμότητα, η ειλικρίνεια, η αποφασιστικότητα».

Ενθουσιώδες το κλίμα στην χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε. Χειροκροτήματα και συνθήματα

Οι εκλογές απαιτούν πολυχρωμία στα ψηφοδέλτια

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής εγκρίθηκαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε όλους τους νομούς της χώρας. Βασικά χαρακτηριστικά των συνδυασμών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αμφίπλευρη διεύρυνση. Είναι χαρακτηριστικό πώς τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε π.χ η υποψηφιότητα του Γρηγόρη Γεροτζιάφα στην Α’Θεσσαλονίκης που προέρχεται πολιτικά από «τα αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στα ψηφοδέλτια που εγκρίθηκαν χθες περιλαμβάνεται ο πρώην εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης του Κ.Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος στην Ανατολική Αττική. Το στοιχείο αυτό καταγράφεται στο σύνολο των ψηφοδελτίων. Όπως άλλωστε επισήμανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας τα ψηφοδέλτια έχουν «την πολυχρωμία που απαιτεί μια εκλογική μάχη» μιλώντας για «πολυσυλλεκτική καταγωγή από πολιτικές προελεύσεις, αλλά κυρίως την πολυχρωμία των κοινωνικών προελεύσεων». Σημείωσε επίσης πως «τα ψηφοδέλτιά μας είναι ανανεωμένα σε σχέση με το 2019 κατά 50% περίπου, και για πρώτη φορά εφαρμόζουν μια καινοτομία: για πρώτη φορά στη χώρα είναι 50% άντρες, 50% γυναίκες. Δηλαδή, για πρώτη φορά έχουμε ισότητα φύλου στα ψηφοδέλτιά μας».

Άμεσοι στόχοι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Κ.Ε εγκρίθηκε και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο Δημήτρης Τζανακόοπουλος ως υπέυθυνος για την διαμόρφωσή του. Τα βασικά του στοιχεία αναμένεται να παρουσιαστούν δημόσια σε ειδική εκδήλωση στο άμεσο μέλλον. Ένα σημαντικό στοιχείο πάντως είναι πως δίνει την αίσθηση της αμεσότητας αφού προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για τους 2 πρώτους μήνες της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα στις «πρώτες 50 ημέρες» προβλέπονται άμεσα και παρεμβατικά μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας με μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής στο 6%, καθώς και μείωση του ειδικού φόρου καυσίμων στο πλαίσιο των ορίων της Ε.Ε Επίσης πλαφόν στις ενεργειακές τιμές με ταυτόχρονη υπεροφορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών εταιριών. Επίσης άμεσα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος με τον βασικό μισθό να πηγαίνει στα 880 ευρώ από τον συνδυασμό αύξησης και θέσπισης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση παράλληλα με άυξηση 10% των μισθών στο δημόσιο. Στο φορολογικό επίπεδο θα θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο των 10.000 ευρώ για όλους. Επίσης θα υπάρξει πάγωμα των πλειστηριασμών με βάση το σχέδιο για την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που πρόσφατα παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτά παράλληλα με την κατάργηση σειράς νόμων που ψήφισε η Ν.Δ και κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα