Τα νέα δεδομένα για “κόκκινα δάνεια” και 100 δόσεις

Τα νέα δεδομένα για “κόκκινα δάνεια” και 100 δόσεις

Στην τελική ευθεία, αλλά στην πιο κρίσιμη φάση της, έχει φτάσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 που φαίνεται να καταλήγουν οι συζητήσεις για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Μια νέα συνολική πρόταση προς τους θεσμούς για τα ανοιχτά ζητήματα επεξεργάζεται η ελληνική πλευρά με τις συζητήσεις να έχουν ξεκινήσει ήδη από το βράδυ του Eurogroup.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται πως οι δυο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία και στόχος είναι όλα τα ζητήματα να έχουν κλείσει μέχρι την Δευτέρα ή την Τρίτη και να έχουν ψηφιστεί έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η αντικειμενική αξία κάτω από την οποία δεν θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας φαίνεται να πέφτει από τις 200.000 λίγο πιο κάτω από τις 180.000 ευρώ (συν 50.000 για το ζευγάρι συν 25.00 για κάθε παιδί μέχρι τρία παιδιά), ενώ και στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα η Αθήνα έχει κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες , βήματα πίσω και υποχωρεί στα 28.000 – 30.000 ευρω.

Στόχος, πλέον φαίνεται να είναι η προστασία περίπου του 55% των κατοικιών με κόκκινα δάνεια, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ο χρόνος από τον οποίο θα ισχύει ο νέος νόμος με τα νέα δάνεια να αναμένεται να μην συμπεριλαμβάνονται στην προστασία.

Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας οι τράπεζες δεν προχωρούν σε πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά ούτως ή άλλως δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον να βγάλουν σε πλειστηριασμούς πρώτες κατοικίες.

Ένα νέο “παζάρι” φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη και για το θέμα των 100 δόσεων, καθώς στη συζήτηση έχει μπει και το καθεστώς της πάγιας ρύθμισης οφειλών των 12 δόσεων.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή, πάντως τόνιζε για το θέμα, πως “δεν θα σπάσουν οι 100 δόσεις. Υπάρχουν μερικά τεχνικά ζητήματα, αλλά δεν τα ανακοινώνουμε. Είμαστε σε πολύ καλή φάση. Δεν υπάρχει η λογική του ξηλωματος στις 100 δόσεις”.

Όλα δείχνουν πως θα υπάρχουν αυστηρότεροι όροι με στόχο στη ρύθμιση να παραμένουν όσοι αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Η πρόταση της Αθήνας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν αποκλείει την σταδιακή μείωση του χρόνου καθυστέρησης που θα θέτει εκτός της ρύθμισης τους οφειλέτες.

Κατάληξη φαίνεται να υπάρχει στο θέμα της κατάργησης του ΦΠΑ 23% με τους εταίρους να εχουν κάνει αποδεκτή τη λύση των τυχερών παιγνίων του ΟΠΑΠ.

Σήμερα συνεδριάζει και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικης όπου αναμένεται να τεθούν ολα τα θέματα επί τάπητος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα