Τα παραλειπόμενα μιας συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με δημοσίους υπαλλήλους

Τα παραλειπόμενα μιας συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με δημοσίους υπαλλήλους
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Ο φόβος, η απειλή και η εμπιστοσύνη. Πως απεικονίζονται οι σχέσεις και οι δεσμοί ΝΔ και δημοσίων υπαλλήλων

Η χθεσινή συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο εκδήλωσης των κομματικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας στο Δημόσιο ήταν χαρακτηριστική των δυσκολιών που έχει η ΝΔ μέχρι να βρεθεί στο σημείο που θα μπορεί να πει ότι ανέκτησε την εμπιστοσύνη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, που απώλεσε στα χρόνια και της κρίσης και του μνημονίου ως απότοκο πολιτικών που εφάρμοσε από κυβερνητικές θέσεις.

Τόσο στην εισηγητική του ομιλία όσο και από τις ερωτήσεις που δέχθηκε και τις απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ξεκάθαρο ότι είχε κατά νου αφενός να σπάσει ένα κλίμα δυσπιστίας και καχυποψίας και αφετέρου να αποκαταστήσει ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στη σχέση των δύο πλευρών. Μάλιστα τουλάχιστον τρεις φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος τους παρευρισκόμενους χρησιμοποίησε την έκφραση «θέλω να μας έχετε εμπιστοσύνη» και «θέλω να μου έχετε προσωπικά εμπιστοσύνη».

Αρκετές φορές ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την έκφραση «καμία απόλυση δημοσίων υπαλλήλων», σημείωσε ακόμη ότι η αξιολόγηση που επαγγέλλεται «δεν είχε τιμωρητικό χαρακτήρα», ενώ ενδεικτικό της παγίωσης ενός κλίματος στη σχέση δημοσίων υπαλλήλων και ΝΔ χρησιμοποίησε τις λέξεις «φόβος» και «απειλή» ή παράγωγά τους για να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να προκαλούν τέτοια αισθήματα στους δημοσίους υπαλλήλους οι θέσεις και οι προτάσεις της ΝΔ για το δημόσιο τομέα, όπως πχ οι περικοπές δαπανών ή οι ιδιωτικοποιήσεις ή οι συμπράξεις με ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών που σήμερα προσφέρει το δημόσιο.

Ήταν αποκαλυπτική όλου αυτού του κλίματος η απάντηση του κ. Μητσοτάκη σε ερώτηση για τις απολύσεις όταν καταληκτικά σημείωσε: «Καμία απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά και θα ήθελα παρακαλώ και εσείς να γίνετε οι κοινωνοί αυτού του μηνύματος στους δικούς σας χώρους εργασίας, διότι είμαστε αντιμέτωποι με μια σκληρή προπαγάνδα, fake news, και διαστρέβλωσης των θέσεων που παρουσιάζουμε».

Βεβαίως ετέθη και το θέμα της αξιοπιστίας των λεγομένων του κ. Μητσοτάκη σε ότι αφορά το τέλος του κομματισμού και του πελατειακού κράτους που επαγγέλλεται υπό την έννοια ότι δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε επί των κυβερνήσεων Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ αλλά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. «Αναλαμβάνω την όποια ευθύνη για το τι έγινε στο παρελθόν. Αλλά τραβάμε μία γραμμή με το παρελθόν και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντως οι διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένη, καθώς θεωρούν ότι η εκδήλωση σημείωσε επιτυχία υπό την έννοια ότι αποτέλεσε μια συγκέντρωση και ενός κόσμου που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις δεν είχε ψηφίσει τη ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα