Συμφωνία με Γαλλία: Η σημασία και τα όρια της αμοιβαίας συνδρομής

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργείο Εξωτερικών ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINSSI

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι πρώτη φορά υπογράφεται ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Η ρήτρα αφορά επίθεση εντός της επικράτειας των δύο χωρών αλλά περιλαμβάνει και τη στρατιωτική συνδρομή σε επιχειρήσεις στο Σάχελ

Η συμφωνία για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια, η οποία υπογράφηκε νωρίτερα από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σηματοδοτεί τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, εκτιμούν διπλωματικές πηγές.

Χαρακτηρίζουν δε ως το αναμφισβήτητα σημαντικότερο σημείο τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών, η οποία περιλαμβάνει και την χρήση στρατιωτικών μέσων (ένοπλης βίας), σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

ADVERTISING

“Πρόκειται για την πρώτη φορά που τέτοια ρήτρα περιέχεται σε διμερή συμφωνία της Ελλάδας με Ευρωπαίο εταίρο ή σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και βεβαίως δημιουργεί νέο περιβάλλον όσον αφορά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας μας” επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνουν δε ότι αντίστοιχη ρήτρα υπάρχει στην συμφωνία που υπέγραψε πριν από περίπου ένα χρόνο ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Υπογραμμίζουν επίσης ότι η εν λόγω ρήτρα μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει ένοπλη επίθεση εναντίον της επικράτειας ενός από αυτά και άρα δεν υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλει η συνθήκη της Ουάσιγκτων (ΝΑΤΟ) και η συνθήκη της Λισσαβώνας (ΕΕ).

Επίσης, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι, σε αντίθεση με το άρθρο 5 της συνθήκης της Ουάσιγκτων, το άρθρο 2 της συμφωνίας αφορά επίθεση εναντίον της επικράτειας μίας εκ των δύο χωρών, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά δεν αφορά στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκτός επικράτειας.

Όπερ μεθερμηνευόμενον σημαίνει ότι η συμφωνία δεν προβλέπει στρατιωτική συνδρομή της Ελλάδας σε περίπτωση επίθεσης στις γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις στη ζώνη του Σάχελ και στο Μάλι. Προβλέπει όμως τη συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα τις υπο γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ. Ο Εμμανουέλ Μακρόν εξάλλου κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτακη είχε αναφερθεί στην Αφρική, αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός ειχε ορίσει ως κοινό πεδίο δράσης το Σαχέλ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι η εν λόγω συμφωνία βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί για λόγους που δεν είναι άμεσα συνυφασμένοι με το κείμενο της.

Επισημαίνουν δε ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών, ενσωματώθηκε στο προοίμιο ρητή αναφορά στις κοινές αξίες και αρχές που διέπουν τις δύο χώρες με σαφή αναφορά στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αξίες που έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες της εν λόγω συμφωνίας συζητήθηκαν κατά την συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian στην Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας περιέχει, πέρα από την στρατηγική συνεργασία και την στρατιωτική συνεργασία ειδικό κεφάλαιο για την στενή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, το οποίο προβλέπει τακτικές επαφές μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, αλλά και τον συντονισμό εν γένει μεταξύ των δύο Υπουργείων τόσο σε διμερή όσο και σε πολυμερή πλαίσια (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ).

Τέλος, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η επιδίωξη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρώπης θα λάβει πάντα υπόψη τις στρατηγικές σχέσεις με άλλους συμμάχους της Ελλάδας, αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο κ. Δένδιας είχε ενημερώσει έγκαιρα την αμερικανική πλευρά για την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας αυτής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση, Γαλλία, Νίκος Δένδιας
SHARE:

24Media Network