Τα βαφτίσια Τσίπρα στη FYROM. Και το όνομα αυτής Gorna Makedonija

Τα βαφτίσια Τσίπρα στη FYROM. Και το όνομα αυτής Gorna Makedonija
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των '27' - 23 Μαρτίου 2018 AP Photo/Olivier Matthys) AP

Σε άτυπη προαναγγελία του νέου ονόματος της FYROM, προχώρησε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε Σκοπιανή δημοσιογράφο

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε σε μια άτυπη προαναγγελία του ονόματος της FYROM, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ’27’. Απαντώντας σε δημοσιογράφο της της γείτονος χώρας, η οποία και συστήθηκε ως εργαζόμενη στο πρακτορείο της “Μακεδονίας”, ο πρωθυπουργός σχολίασε:

“Εύχομαι σε λίγους μήνες να συστήνεστε εδώ ως εκπρόσωπος της Gorna Makedonija. Και αυτό έχει μια αξία να το δείτε όλοι σας γιατί κάποιοι νομίζουμε ότι πάμε να δώσουμε εμείς ένα όνομα το οποίο χρησιμοποιούνε πάνω από μια 25ετία, μην πω μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο” σχολίασε πριν απαντήσει στην ερώτηση της δημοσιογράφου ο Αλέξης Τσίπρας. Να τονίσουμε πως Gorna σημαίνει “Άνω” στα σλάβικα.

Ωστόσο, αμέσως έσπευσε να τονίσει πως δεν προκρίνει το απαραίτητα τον όρο Gorna ως μόνη λύση, αλλά όποια άλλη ονομασία συμφωνηθεί στη διαπραγμάτευση των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα, την βούλησή τους να προχωρήσουν στη λύση του ονοματολογικού «που θα ανοίξει τις πόρτες του μέλλοντος» εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος και πΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν και τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, η διάρκεια των οποίων ξεπέρασαν τις δύο ώρες.

«Εμείς θέλουμε μια τίμια, δίκαιη και σωστή λύση που να παίρνει υπόψη της τα κύρια συμφέροντα της κάθε πλευράς» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ από την πλευρά του ο κ. Ντιμιτρόφ μολονότι αναγνώρισε τις δυσκολίες στη χώρα του δεν απέκλεισε ούτε την αλλαγή του Συντάγματος, ούτε τη σύνθετη ονομασία σε μία λέξη.

Επισήμανε ότι ήταν πολύ καλές οι σημερινές συνομιλίες και πρόσθεσε ότι θα οριστούν και άλλες συναντήσεις στο μέλλον μετά από αυτήν με τον ειδικό μεσαλαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη σε μία εβδομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα