Τεμπονέρας – Κοτσακάς ζητούν “άνοιγμα” ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Διαβάζεται σε 4'
Ο Διονύσης Τεμπονέρας
Ο Διονύσης Τεμπονέρας EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με κοινή τους ανακοίνωση οι κ.κ. Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς ζητούν ανασύσταση του ευρύτερου αριστερού – προοδευτικού χώρου σε μορφή συμμαχίας.

Προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών καθώς το κόμμα διατήρησε τη δεύτερη θέση, έφτασε όμως στο 14,92% χωρίς να μπορεί να εκμεταλλευτεί σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες της ΝΔ.

Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που η αποχή-ρεκόρ δείχνει πως ο κόσμος δεν εμπνεύστηκε ιδιαίτερα από τις προοδευτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την εξουσία, έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αντιθέτως, τα κόμματα της ακροδεξιάς αύξησαν τα ποσοστά τους (η Ελληνική Λύση πήγε από το 4,44 των εθνικών εκλογών στο 9,3).

Παράλληλα, η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ μειώθηκε στις δύο μονάδες. Στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 17,83 και το ΠΑΣΟΚ στο 11,84, με τα ποσοστά του να φτάνουν τώρα στο 12,79. Η αποχή σε αυτές τις εκλογές σημείωσε ποσοστά-ρεκόρ καθώς 6 στους 10 πολίτες γύρισαν την πλάτη στις κάλπες.

Στα πλαίσια αυτά, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Αντώνης Κοτσακάς καταθέτουν τη δική τους πρόταση για την επόμενη περίοδο, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για την εποχή, ενώ ασκούν καθαρή κριτική ως προς τις “προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων”.

Όπως αναφέρουν, “τα χθεσινά αποτελέσματα οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη” για τη διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου”. Μια προσπάθεια που όπως αναφέρουν είχαν προσπαθήσει να “ζεστάνουν” πρν από μήνες, αλλά ακυρώθηκε κατά την προεκλογική περίοδο.

Άμεση έναρξη διαλόγου με την κεντροαριστερά ζήτησε άλλωστε το βράδυ της Κυριακής σε δηλώσεις του και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης. Αναπτύσσοντας τη θέση του στην ΕΡΤ, ο κ. Ζαχαριάδης, δήλωσε πως θα πρέπει “να ξεκινήσει διάλογος στην κεντροαριστερά, ευρύτερα” και πως “ο ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να είναι η πρώτη δύναμη του χώρου”, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για να εκκινήσει ο διάλογος αυτός.

Προ ημερών άλλωστε, ο κ. Ζαχαριάδης είχε διαφωνήσει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, θεωρώντας λάθος το άνοιγμά του προς Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάνη Βρουφάκη.

Η παρέμβαση Τεμπονέρα – Κοτσακά για τον ΣΥΡΙΖΑ:

“Η δήλωση – παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και του Αντώνη Κοτσακά πρώην Υπουργού

Αθήνα 10.6.2024

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών με την πρωτοφανή αποχή, την ενίσχυση της ακροδεξιάς και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη, προδιαγράφει συνθήκες δυστοπίας για την ελληνική κοινωνία.

Είναι η ώρα όλοι, πολίτες και πολιτικοί, να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα και στο λαό.

Δεν μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων.

Πριν από μήνες είχαμε αναλάβει πρωτοβουλία (βλ. εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ) επιδιώκοντας την διαμόρφωση συνθηκών ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Είναι προφανές, ότι η προεκλογική περίοδος ακύρωσε αυτήν την προσπάθεια.

Τα χθεσινά αποτελέσματα οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική.

Θεωρούμε, ότι τίποτα δεν θα προχωρήσει αν δεν κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση-πλαίσιο για να εκκινήσουν οι διαδικασίες.

Επιθυμούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και καταθέτουμε συγκεκριμένη πρόταση όχι ως θέσφατο, αλλά ως αφορμή για την εκκίνηση της διαδικασίας.

Προτείνουμε:

1.Τα κόμματα του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου παραμένουν στο status που ευρίσκονται σήμερα διατηρώντας την ιδεολογική, πολιτική, οργανωτική και προγραμματική τους αυτοτέλεια.

2.Συγκροτείται συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές. Στο συντονιστικό όργανο επιβάλλεται να συμμετέχουν και εκπροσωπήσεις από τα μαζικά κινήματα και τις τριτοβάθμιες οργανώσεις.

3.Το συντονιστικό όργανο εκκινεί διάλογο επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για την διαμόρφωση minimum συμφωνίας.

4.Αντίστοιχα συντονιστικά όργανα συγκροτούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας με τον αντίστοιχο προσανατολισμό.

5.Συνεδριακές διαδικασίες που έχουν εξαγγελθεί είναι προφανές, ότι δεν προσφέρουν λύση στο πρόβλημα.Στην καλύτερη περίπτωση θα αποτελούν εσωκομματικές διαδικασίες καταγραφής συσχετισμών και απονομής ρόλων, που όμως δεν θα αφορούν την κοινωνία.

Οι ευθύνες που απορρέουν για τον καθένα μας είναι εμφανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους.

Οι πολίτες που παρακολουθούν μας κρίνουν.

Διονύσης Τεμπονέρας, Μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Αντώνης Κοτσακάς, πρώην Υπουργός”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα