Ο Μητσοτάκης τούς “τρέχει” στη ΝΔ με δέλεαρ ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Με την ανάθεση των περιφερειών σε 12 υπουργούς και προεκλογικές ζυμώσεις με τους βουλευτές, ο πρωθυπουργός θέλει να διασφαλίσει ότι κανείς στη ΝΔ δεν θα… λουφάρει μέχρι τις 9 Ιουνίου.

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου το Μαξίμου δε φοβάται μόνο τη “χαλαρή ψήφο” των νεοδημοκρατών, αλλά και το ενδεχόμενο χαλαρότητας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που δεν έχουν το προσωπικό όφελος του σταυρού.

Για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει αποδώσει στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και χαρακτήρα προσωπικής “κρίσης”, προχωρά σε κινήσεις προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλοι στη ΝΔ θα δώσουν με όλες τις δυνάμεις τους τη μάχη των ευρωεκλογών. Υπάρχει άλλωστε και ένα τυράκι:

Ο ευρύτερος ανασχηματισμός, που δεν έγινε όταν παραιτήθηκαν ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Γιάννης Μπρατάκος, ακριβώς για να έχει ένα χαρτί στα χέρια του για την επομένη των ευρωεκλογών ο πρωθυπουργός.

Το χαρτί του ανασχηματισμού όχι μόνο θα επιτρέψει στον κ.Μητσοτάκη να δείξει ότι έλαβε τυχόν μηνύματα της ευρωκάλπης, αλλά εν τω μεταξύ λειτουργεί και ως κίνητρο για τους υπουργούς που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση τους και τους βουλευτές που επιθυμούν μία θέση στον κυβερνητικό ήλιο. Η συμμετοχή ή η αδιαφορία στην εκλογική μάχη θα κρίνει πιθανώς και την αξιοποίηση ή μη στην επόμενη κυβέρνηση, είναι το άρρητο μήνυμα προς τους βουλευτές.

 

Τρέχει τους υπουργούς…

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο κ.Μητσοτάκης ανέθεσε σε 12 κορυφαίους υπουργούς από μία από τις περιφέρειες της χώρας, σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Οι υπουργοί θα κάνουν περιοδείες, μόνοι ή και με κλιμάκια και θα λειτουργούν και ως «σύνδεσμοι» με το κεντρικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις το κριτήριο αυτής της “ανάθεσης προεκλογικού έργου” είναι πολιτικό. Δηλαδή ο Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης δεν αναλαμβάνουν την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο αντίστοιχα με την ιδιότητα των υπουργών Άμυνας και Επικρατείας αντίστοιχα, αλλά ως στελέχη που θέλουν να απευθύνονται στο καραμανλικό κοινό ο πρώτος και στο σαμαρικό ο δεύτερος.

Σε άλλες περιπτώσεις το κριτήριο της επιλογής έχει να κάνει με την αρμοδιότητα του υπουργού. Για παράδειγμα η Όλγα Κεφαλογιάννη αναλαμβάνει την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δημήτρης Καιρίδης την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τις ιδιότητες των υπουργών Τουρισμού και Μετανάστευσης αντίστοιχα.

… τρέχει και τους βουλευτές

Επιπλέον ο κ.Μητσοτάκης είδε προχθές τους βουλευτές ΝΔ Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν επί τάπητος τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός τόνισε στους βουλευτές της ΝΔ ότι επενδύει σε αυτούς για την εκλογική μάχη της 9ης Ιουνίου και οι βουλευτές τον ενημέρωσαν για τα θέματα της περιφέρειάς τους.

Οι συναντήσεις του κ.Μητσοτάκη με τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ θα συνεχιστούν σε ομάδες και τις επόμενες ημέρες  και συγκεκριμένα σήμερα Τετάρτη, αύριο Πέμπτη και τη Μεγάλη Τρίτη.

Εν συνεχεία οι βουλευτές θα βρεθούν στις περιφέρεις τους για το Πάσχα, με το φόβο όμως ότι ιεράρχες θα τους κάνουν επιθετικό “κήρυγμα” για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στο Μαξίμου πάντως ευελπιστούν ότι η κοινή εμφάνιση του κ.Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Παρασκευή θα έχει ηρεμήσει κάπως τα πνεύματα.

Μετά το Πάσχα, η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει για τα καλά με προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ακρίβεια, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να σηκώσει το γάντι που πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ σήμερα ο Άρειος Πάγος θα  ανακοινώσει ποια κόμματα, από τους 46 συνολικά συνδυασμούς που έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής, θα λάβουν τελικά μέρος στις ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος θα κρίνει ειδικότερα τη νομιμότητα της συμμετοχής των Σπαρτιατών, κατά της οποίας έχουν καταθέσει υπομνήματα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα