Ο Μητσοτάκης ζητά την “ευλογία” της Εκκλησίας για τις ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Τα επιθετικά “κηρύγματα” ιερέων σε υπουργούς για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θορύβησαν το Μαξίμου. Μητσοτάκης- Ιερώνυμος προγραμματίζουν κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής την Παρασκευή

Η φράση “μαγαζί γωνία”, που φέρεται να είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ στον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ζήτημα διαχωρισμού κράτους- Εκκλησίας, στοιχειώνει το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό καθώς ανησυχεί ότι στις ευρωεκλογές θα χάσει την εκκλησιαστική ψήφο λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Την κυβέρνηση θορύβησε περισσότερο και από το χαστούκι πολιτεύτριας της Νίκης στη βουλευτή της ΝΔ Αγγελική Δεληκάρη, το γεγονός ότι ιεράρχες έκαναν κήρυγμα σε υπουργούς (στον Άδωνι Γεωργιάδη και τη Χριστίνα Αλεξόπουλου) την ώρα θρησκευτικών λειτουργιών. Διότι τα γαλάζια στελέχη φοβούνται ότι θα περάσουν δύσκολα το Πάσχα όταν θα βρεθούν σε εκκλησίες στις περιφέρεις τους.

Αλλά ενώ η κυβέρνηση κατηγορεί ευθέως τη Νίκη ότι καπηλεύεται την πίστη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κράτησε χαμηλούς τόνους απέναντι στην Εκκλησία, χαρακτηρίζοντας τις λεκτικές επιθέσεις ιερέων σε μέλη της κυβέρνησης “μεμονωμένα περιστατικά”.

Ιερή χείρα βοηθείας έσπευσε πάντως να δώσει στο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος δήλωσε ότι: “Η Εκκλησία δεν εκδικείται”. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσουν κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής στον Ωρωπό την Παρασκευή, σε μία κίνηση με σαφή πολιτικό συμβολισμό.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα βρεθεί εν τω μεταξύ σήμερα στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου η συνάντηση είναι “εθιμοτυπική”, όμως ο πολιτικός της χαρακτήρας στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι προφανής.

Ο ανταγωνισμός για τη θέση της δεξιάς του Κυρίου

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να θέλησε να βελτιώσει το “φιλελεύθερο” προφίλ της με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά δεν θέλει τώρα να χάσει την πρωτοκαθεδρία ως “δεξιά του Κυρίου” από μία “ακόμη πιο δεξιά του Κυρίου”. Έτσι η ΝΔ και πάλι ζητά την “ευλογία” της Εκκλησίας για τις ευρωεκλογές.

Το θέμα είναι βέβαια ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είναι “πρώτος μεταξύ ίσων” στην Ιερά Σύνοδο και δεν μπορεί να ελέγξει τους ιεράρχες, εκ των οποίων ο καθένας έχει τις δικές του εμμονές, σκοπιμότητες και φιλοδοξίες.

Αλλά η κοινή εμφάνιση Μητσοτάκη- Ιερώνυμου την Παρασκευή και οι αναμενόμενοι “ύμνοι” στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας έχουν ως στόχο να διαμηνύσουν στο θρησκευόμενο δεξιό ακροατήριο ότι η ΝΔ παραμένει ένα κόμμα… θεοσεβούμενο. Βασικός χρηματοδότης της Εκκλησίας άλλωστε είναι η πολιτεία και μέσω διάφορων κοινοτικών προγραμμάτων, τα οποία ενδιαφέρουν πολύ τους ιεράρχες.

Πρόβλημα παραμένει βέβαια για τη ΝΔ η δράση παραθρησκευτικών οργανώσεων και μοναστηριών, που συνδέονται με το αντιεμβολιαστικό κίνημα και φιλορωσικούς κύκλους, και οι οποίες έβαλαν στις εθνικές εκλογές του 2023 τη Νίκη στη Βουλή. Το κόμμα της Νίκης πάντως πήρε αποστάσεις τόσο από την πολιτεύτρια που χαστούκισε την κ. Δεληκάρη όσο από το βουλευτή που επιδοκίμασε την άσκηση βίας.

Την ίδια στιγμή, εκ δεξιών εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη ΝΔ ο Κυριάκος Βελόπουλος, αν και η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη φαίνεται πως ανακόπτει τις διαρροές προς την Ελληνική Λύση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα