Ο Μητσοτάκης “παίρνει πάνω του” τις ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 6'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης INTIME

Σε προσωπικό στοίχημα μετατρέπει τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός, ο οποίος στο συνέδριο της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά πως κάθε ψήφος τού δίνει νέα δύναμη.

Το 15ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας εξελίχθηκε σε εκστρατεία πίεσης στους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους εν όψει ευρωεκλογών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μετατρέπει μάλιστα την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου σε προσωπικό του στοίχημα.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ όχι μόνο συνέδεσε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με τη σταθερότητα της κυβέρνησης και άρα της χώρας και της οικονομίας. Αλλά και με την προσωπική του πολιτική ισχύ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

“Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας κρύβονται οι δεσμεύσεις μας. Αλλά και κάτι άλλο: το δικό μου όνομα. Γιατί κάθε ψήφος στις Ευρωεκλογές θα μου δίνει νέα δύναμη για να διεκδικήσω όσα χρειάζεται η Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης στην ομιλία του χθες κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που ο πρωθυπουργός ζητά από τους ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές να στηρίξουν εκείνον προσωπικά με την ψήφο τους. Στην πρώτη του περιοδεία μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, στο Μοσχάτο, ο κ. Μητσοτάκης είχε ζήτησε επίσης από τους πολίτες να στηρίξουν στις ευρωεκλογές τη ΝΔ και εκείνον προσωπικά.

Από το βήμα του συνεδρίου όμως ο κ. Μητσοτάκης έπαιξε πλέον ξεκάθαρα το χαρτί της προσωπικής του πρωθυπουργικής θέσης και ισχύος. Στο Μαξίμου βλέπουν άλλωστε ότι σε όλες τις έρευνες ο πρωθυπουργός παραμένει μακράν πρώτος σε καταλληλότητα, ξεπερνώντας τα στενά κομματικά όρια της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί εξάλλου ήδη περιοδείες, αν και η προεκλογική περίοδος τυπικά βέβαια θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Ρόδο και την Τήλο, με αφορμή τουριστικό φόρουμ και αύριο στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή εκδήλωση κατά του bullying.

Το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας

Το χαρτί “ψηφίζεις ΝΔ, παίρνεις Μητσοτάκη” συνδυάζεται με το αφήγημα περί κινδύνου αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού ανάλογα με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Αφήγημα το οποίο απευθύνεται κυρίως στους δυσαρεστημένους δεξιούς, οι οποίοι φλερτάρουν με την ψήφο διαμαρτυρίας, αφού στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται η κυβέρνηση και δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις παραμένει πολύ πίσω από τη ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την Παρασκευή, κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης επικέντρωσε τα βέλη του κατά του Κυριάκου Βελόπουλου και των υπόλοιπων μικρών δεξιών κομμάτων. Η ΝΔ ανησυχεί άλλωστε για διαρροές όχι μόνο προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη, αλλά και προς το κομματίδιο της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Διότι μπορεί να φαίνεται βέβαιο πως η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά για να κερδίσει και τις πολιτικές εντυπώσεις πρέπει να κρατηθεί κοντά στο ποσοστό των ευρωεκλογών του 2019 αν μη τι άλλο. Με άλλα λόγια να πάρει ένα ποσοστό που θα έχει τον αριθμό τρία μπροστά.

Στο στόχαστρο της ΝΔ ο Βελόπουλος και λοιπά ακροδεξιά κομματίδια

Έτσι λοιπόν την Παρασκευή κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε (χωρίς να τον κατονομάσει) στον κ.Βελόπουλο πέντε φορές. Ενώ άφησε αιχμές και για μικρότερα κόμματα και για τον “δεξιό λαϊκισμό”.

Να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και γράμματα του Χριστού συνιστά πολιτική εξαπάτηση”, δήλωσε μάλιστα, φωτογραφίζοντας ευθέως τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε μάλιστα το δεξιό ψηφοφόρο που σκέπτεται να ρίξει ψήφο διαμαρτυρίας, ότι αυτή τελικά μπορεί να δρομολογήσει “ένα αναπάντεχο πολιτικό σκηνικό, αναστατώνοντας συνολικά τη ζωή του. Και τώρα όλα όσα θεωρούσε δεδομένα ξαφνικά παύουν να ισχύουν, αλλά ύστερα είναι αργά.”

Εκστρατεία κατά της ψήφου διαμαρτυρίας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν το Σάββατο κορυφαία στελέχη της ΝΔ, προειδοποιώντας από τη μία τους ψηφοφόρους για τις πιθανές συνέπειες ψήφου διαμαρτυρίας και διαβεβαιώνοντας από την άλλη τους παραπονεμένους δεξιούς ότι η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη τα μηνύματα.

Το μήνυμα τελικά μπορεί να στραφεί κατά όσων θέλουν να το στείλουν. Δεν χρειάζεται κανένα καμπανάκι” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

“Οι μικρές μας στεναχώριες δε θα μας επιτρέψουν να βλάψουμε την πατρίδα, φέρνοντας στη χώρα πολιτική αστάθεια”, δήλωσε με νόημα από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δίνοντας ταυτόχρονα το σύνθημα για προεκλογική δραστηριοποίηση όλων των γαλάζιων στελεχών.

Προς Θεού, οι εκλογές αυτές δεν έχουν χώρο για ένα απλό μήνυμα”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ενώ ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του χθες στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου κάρφωσε εκ νέου τον κ.Βελόπουλο κάνοντας λόγο για πολιτική τηλεμάρκετινγκ. Και ταυτόχρονα απευθύνθηκε εκ νέου στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο του “Μένουμε Ευρώπη”, φροντίζοντας να υπενθυμίσει τόσο στο νεοδημοκρατικό όσο και στο πασοκογενές ακροατήριο τους Αγανακτισμένους, λανσάροντας εκ νέου θεωρία των δυο άκρων.

Κάθε σκιά που θα προκύψει από τις κάλπες είναι ικανή να θολώσει και να αμφισβητήσει την πορεία της χώρας. Ανατρέποντας, έτσι, και πολλά από όσα σήμερα θεωρούνται δεδομένα. Ενώ θα ανοίξει, παράλληλα, μία κερκόπορτα σε καινούργιες περιπέτειες”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Κινδυνολογία με στόχο τους δυσαρεστημένους δεξιούς

Έσπευσε μάλιστα να απαντήσει εκ των προτέρων σε τυχόν κατηγορίες για κινδυνολογία. “Ναι, μιλούμε για κινδύνους. Για τον κίνδυνο, δηλαδή, κόμματα που δεν μπορούν ούτε μία λύση να εισηγηθούν, να ζητήσουν να διακοπεί μία οικονομική πολιτική η οποία αυξάνει μισθούς και συντάξεις.

Να απαιτήσουν να επανεξεταστεί το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Ο φράχτης του Έβρου. Ή η προστασία των θαλασσών μας από τους διακινητές των μεταναστών. Να σταματήσει ό,τι γίνεται, σήμερα, στην Υγεία. Και η Παιδεία να επιστρέψει στο χθες”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι: “Καμία επιμέρους διαφωνία δεν γίνεται να οδηγεί σε συνολική απόρριψη. Και κανένα μικρό παράπονο δεν αξίζει το ίδιο με μία μεγάλη συλλογική πρόοδο. Είναι καιρός όλα να ζυγιστούν με το πραγματικό τους βάρος.”

Οι μικρές δεξιές στεναχώριες

Οι κατά Μητσοτάκη “επιμέρους διαφωνίες” και οι κατά Γεωργιάδη “μικρές μας στεναχώριες”, αναφέρονται στην πραγματικότητα κυρίως στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που αποτελεί ένα βασικό κριτήριο ψήφου διαμαρτυρίας για μερίδα σκληρών δεξιών ψηφοφόρων.

Στο συνέδριο βέβαια και αυτό το ζήτημα μπήκε κάτω από το χαλί χάριν της συσπείρωσης και της ενότητας, με ελάχιστους όπως ο βουλευτής Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, να ρίχνουν τουφεκιές κατά της “woke κουλτούρας”.

Το δε αφήγημα της δημόσιας ασφάλειας επλήγη με τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή. Ο κ Μητσοτάκης επιχείρησε από τη μία να κατευνάσει την οργή της κοινωνίας, αλλά και χάιδεψε ταυτόχρονα ακροδεξιά αυτιά, μπλέκοντας την απαράδεκτη απάθεια της Αστυνομίας με τραμπικά αφηγήματα περί της χρήσης όπλου από τους αστυνομικούς.

Το ουσιαστικό βέβαια πρόβλημα που απασχολεί την πλειοψηφία των ψηφοφόρων και της ΝΔ είναι η ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής. Σε αυτό η κυβέρνηση ουσιαστικά απαντά με τη λογική “το μη χείρον, βέλτιστον”, υπενθυμίζοντας τα χρόνια της κρίσης και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα