Θα ενώσει το “πράσινο” ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής;

Θα ενώσει το “πράσινο” ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής;
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά στην Βουλή Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά στην Βουλή

Σημεία "copy paste", στις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματα στην Βουλή, για τα ζητήματα του περιβάλλοντος. Ο δύσκολος δρόμος μιας ενδεχόμενης σύμπλευσης.

Η συζήτηση για την προοπτική σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό. Η αίσθηση όμως που έδωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά με τις ομιλίες τους στην Βουλή, στην χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου για το περιβάλλον, την αναθερμαίνει. Ιδίως όταν στις τοποθετήσεις τους καταγράφηκαν σχεδόν πανομοιότυπες αναφορές.

Σύμπλευση στην πράσινη ανάπτυξη

Μια προσεκτική ανάγνωση στις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά στην συζήτηση στην Βουλή για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο παραπέμπει σε ταύτιση απόψεων, στα ζητήματα της «πράσινης» πολιτικής, ιδίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις «αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις» που επιδιώκουν την μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον αναφέροντας χαρακτηριστικά πως αυτό θα συμβεί «με τη προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ αλλά και το πλαίσιο πολιτικής του European Green Deal στην ΕΕ, που εξειδικεύονται στις ειδικές κοινωνικές, γεωγραφικές, οικολογικές συνθήκες και ανάγκες της χώρας, ώστε να συγκροτήσουν ένα συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό, πολιτικό πρόγραμμα. Απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις στην ΕΕ και παγκοσμίως που αντιστρατεύονται το Green New Deal και ψάχνουν αφορμή -και με τον COVID- να υπονομεύσουν την προώθησή του».

Σχεδόν η ίδια ήταν όμως και η προσέγγιση στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά. Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, είπε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα άλλο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Που θα συνδυάζει την κοινωνική με την περιβαλλοντική πρόοδο, θα αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής όλων μας». Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τις ίδιες αρχές με τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη που μοιράζονται και οι ευρωπαϊκοί και οι διεθνείς οργανισμοί, από τους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών μέχρι την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το Εuropean Green Deal. Το τελευταίο έχει τη σφραγίδα των δυνάμεων της προόδου, των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών».

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναφέρθηκαν ουσιαστικά στην θέση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, με την οποία τόσο το ΚΙΝ.ΑΛ ως οργανικό μέλος, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν άριστες σχέσεις. Ιδίως μάλιστα τα ζητήματα του περιβάλλοντος, είναι σαφές ότι αποτελούν ένα από τα ζήτημα «κόμβο» ανάμεσα στους δύο χώρους.

Αυτό σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται συστηματικά στην διαμόρφωση προνομιακών συμμαχιών με οικολογικά κόμματα της Ευρώπης όπως για παράδειγμα οι Πράσινοι της Γερμανίας. Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στις 31 Μαρτίου είχε τηλεδιάσκεψη με την συμπρόεδρο του ανερχόμενου γερμανικού κόμματος Αναλένα Μπάερμποκ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ «συμφώνησαν ότι παρότι ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, είναι σημαντική η αναβάθμιση του διαλόγου των δύο κομμάτων με σκοπό την στήριξη προοδευτικών λύσεων στις κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη». Στην ομιλία του στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη για «προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει στο επίκεντρο το περιβάλλον». Αυτή -όπως είπε- θα την συγκροτήσουν «οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, της οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας».

Τα πράγματα δεν είναι απλά

Δεν λείπουν αυτοί που διαβλέπουν ότι η σύμπλευση των δύο χώρων (και στο εσωτερικό), θα καταστεί κάποια στιγμή αναπόφευκτη. Υπο την πίεση, μάλιστα, της αυξημένης πολιτικής επιρροής που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Είναι γνωστό ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενυπάρχουν τόσο η αντίληψη της άμεσης προσέγγισης των δύο χώρων. Όπως επίσης και αυτή που τάσσεται υπέρ των αντιδεξιών μετώπων με «καρδιά» την αριστερά. Πάντως οι συνθήκες της πανδημίας που οδήγησαν στην αναβολή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιτρέπουν για την ώρα να υπάρξουν σαφέστερες εξελίξεις για το ζήτημα αυτό στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ πάλι, η ηγετική ομάδα του κόμματος, χωρίς να αποκλείει οτιδήποτε για το μέλλον θεωρεί άκαιρες τέτοιου είδους συζητήσεις. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε σε συνέντευξή του ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Φώφης Γεννηματά Μανώλης Όθωνας. Σημείωσε πως «δεν θα τροφοδοτήσουμε περαιτέρω μια συζήτηση που είναι πολύ μακριά από την αγωνία των ανθρώπων αυτή την περίοδο» προσθέτοντας πως το ΚΙΝ.ΑΛ θα εμείνει στην αυτόνομη πορεία του αφού «η έξυπνη Σοσιαλδημοκρατία δεν φοράει ούτε παπιγιόν, ούτε αμπέχονο». Απέδωσε μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα προσπάθεια να ζεστάνει το «τελείως καμένο φαγητό των περί δήθεν αντιδεξιών μετώπων».

Ταυτόχρονα ενώ είναι γνωστό ότι στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ υπάρχουν στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος που ούτε καν συζητούν, την κοινή δράση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και σε επιμέρους ζητήματα. Μάλιστα ο τελευταίος, δήλωσε χθες στην Βουλή πως χειροκρότησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην μνήμη των νεκρών της Marfin.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα